Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.

Curtea de Apel Oradea i-a achitat toamna trecută pe Omar Mahmoud, Omar Mukhles, fraţii lui Hayssam Omar, şi Mustafa Tartousi pentru că l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să părăsească România, iar ultimul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat. 

Magistraţii nu au luat în seamă raportul SRI care a identificat, pe minute, traseul fugii, considerând că ar fi fost reconstituit doar traseul unor telefoane mobile, nu şi al celor care le-au folosit. Însă această sentinţă nu ţine seama de o serie întreagă de fapte suspecte ale complicilor, care au ajutat la fuga din ţară a lui Hayssam Omar: cumpărarea unei maşini noi cu două zile înaintea evadării sau câteva drumuri spre Constanţa pe căi ocolitoare, nu pe traseul cel mai scurt, Autostrada A2.

Teroristul numărul 1 în România, Omar Hayssam, a fugit din România în urmă cu aproape 7 ani. În baza unor acte ce atestau boli grave ale celui judecat pentru terorism, Hayssam a fost eliberat din arest. Apoi şi-a planificat fuga din ţară, iar Serviciul Român de Informaţii şi procurorii DIICOT spun că planul a fost pus în aplicare împreună cu Mustafa Tartousi, dar şi cu fraţii săi, Omar Mahmoud şi Omar Mukhles. SRI a reuşit să stabilească pas cu pas fuga lui Omar Hayssam şi a depus la dosar raportul cu toate datele, stabilind traseul.

Bucureşti - Constanţa cu maşină nou-nouţă

Conform raportului SRI, pe 28 iunie 2006, Omar Hayssam a fost la Curtea de Apel Bucureşti, la termenul de judecată în dosarul în care era judecat pentru terorism. Apoi s-a întâlnit cu mai mulţi membri ai familiei sale la sediul uneia dintre firmele controlate de familia Omar. În aceeaşi zi, Mahmoud Omar, fratele lui Hayssam, a fost plecat la Constanţa cu un autoturism BMW, fiind surprins de radarul Poliţiei Rutiere în localitatea Coşereni, din judeţul Ialomiţa.

Pe 29 iunie, Omar Mukhles, celălalt frate al lui Hayssam, a plecat cu un Renault Laguna spre Constanţa, prin Urziceni, „având drept rol verificarea şi asigurarea traseului în vederea deplasării în siguranţă a lui Omar Hayssam. Autoturismul a fost achiziţionat şi înmatriculat cu doar două zile mai devreme, pentru a fi utilizat în cadrul operaţiunii de plecare din ţară a lui Omar Hayssam, în contextul în care alte autovehicule ale familiei erau cunoscute de organele de cercetare”. Şi acest autoturism a fost surprins de radar în localitatea Coşereni, judeţul Ialomiţa.

În acelaşi timp, Omar Hayssam şi Omar Mahmoud au plecat pe traseul Voluntari – Lilieci – Ion Roată – Slobozia. Omar Hayssam a vorbit la telefonul său de pe raza comunei Voluntari la ora 16.09. Cei doi s-au deplasat cu autoturismul BMW. Cei trei fraţi s-au întâlnit între Urziceni şi Slobozia, după care Omar Mukhles a revenit în Bucureşti, iar ceilalţi doi au mers mai departe spre Constanţa.

Vărul comandant pe nava Iman

Omar Hayssam a utilizat telefonul său mobil pe 29 iunie, la ora 18.08, atunci când a trimis un sms către concubina sa. Fraţii Hayssam şi Mahmoud Omar au ajuns în zona Ovidiu din Constanţa la ora 20.37, conform apelurile efectuate de pe cartela telefonică a lui Mahmoud Omar. „De la această oră şi până a doua zi la ora 0.05, Mustafa Tartousi a fost apelat de şapte ori de către Omar Mahmoud“. Pe 30 iunie, între orele 0.09 şi 4.29, Tartousi şi Mahmoud au ţinut legătura prin telefon, primul fiind localizat în zona şi în incinta portului, inclusiv în zona de unde a plecat vasul Iman T.

SRI a analizat comunicaţiile dintre Tartousi şi cei doi fraţi Omar şi au ajuns la concluzia că Omar Hayssam a fost preluat de către Tartousi în intervalul orar 0.20 şi 2.15. La ora 2.17, telefonul lui Mahmoud Omar a fost localizat în incinta portului, atunci când l-a apelat de mai multe ori pe celălalt frate al său, Omar Mukhles, care se afla în Bucureşti.

În noaptea de 29-30 iunie, Mustafa Tartousi l-a preluat pe Omar Hayssam şi l-a urcat la bordul navei cu puţin timp înainte de ora 2. SRI consideră că acest lucru a fost posibil cu ştiinţa lui Yousef Tartousi, vărul lui Mustafa, care era şi comandantul navei Iman T. Între orele 2 şi 3, poliţiştii de frontieră au efectuat controlul navei Iman T.

Yousef Tartousi a şi fost audiat de autorităţile libaneze un an mai târziu, iar în declaraţia sa a confirmat plecarea lui Omar Hayssam la bordul navei Iman T. Comandantul navei a dezvăluit că Omar Hayssam a fost ascuns în una din cabinele marinarilor ce lucrau la bord. La ora 4.45, nava Iman T a părăsit portul Constanţa.

Şi-a sunat iubita de pe mare

Conform jurnalului de bord al navei Iman T, pe 5 iulie nava a ajuns în portul Alexandria (Egipt), iar pe 16 iulie a plecat mai departe către portul Tartous (Siria), unde a ajuns două zile mai târziu.

Prezenţa lui Omar Hayssam este confirmată pe 1 iulie 2006, conform SRI, de apelurile roaming  între orele 7.41 şi 8, când a apelat-o pe concubina sa. În paralel, susţin ofiţerii SRI, Mustafa Tartousi a plecat din România pe 1 iulie 2006 în direcţia Beirut (Liban). Înainte de plecare, la aeroport s-a întâlnit la Aeroportul „Henry“ Coandă cu fraţii lui Omar Hayssam.

S-a legitimat cu paşaportul fratelui

Când nava Iman T a ajuns în Alexandria, „Omar Hayssam a fost preluat de persoane de încredere ale lui Mustafa Tartousi pentru a se evita controlul autorităţilor de frontieră egiptene“. În portul Alexandria, Omar Hayssam a fost aşteptat de Mustafa Tartousi şi de Omar S., un alt frate al lui Hayssam, care are cetăţenie rusă şi siriană. SRI susţine în raport că cei doi fraţi seamănă foarte bine. Din acel moment, Omar Hayssam şi-a însuşit identitatea fratelui său primind paşaportul sirian al lui Omar S. Ultimul a ieşit din Egipt folosindu-se de paşaportul său emis de autorităţile ruse.

Pe 9 şi 10 iulie 2006, Omar Hayssam a luat legătura cu Violeta Pârvan, concubina lui, care urma să se deplaseze în Egipt. A revenit în România pe 15 iulie. Pe 16 iulie, nava Iman T a plecat din Alexandria către portul Tartous (Siria), la bordul navei aflându-se încă trei persoane, printre care şi Omar Hayssam sub numele fratelui său, Omar S. Mai mulţi membri ai echipajului navei l-au recunoscut ulterior, după fotografii, pe Omar Hayssam ca fiind cel care a călătorit la bordul navei. 

Judecătorii: Nu e clar cine vorbea la acele telefoane

Rechizitoriul procurorilor arată că cei patru (Omar Hayssam, Omar Mahmoud, Omar Mukhles şi Mustafa Tartousi) au fost localizaţi doar prin intermediul comunicărilor telefonice. Judecătorii susţin în motivare „afirmaţia că Omar Mahmoud a fost utilizatorul telefonului ce a fost folosit între 29 iunie şi 1 iulie rămâne o simplă afirmaţie“. Aceeaşi concluzie este menţinută şi în cazul celorlalte persoane (Omar Hayssam, Omar Mukhles şi Mustafa Tartousi). Magistraţii sunt convinşi însă că Omar Hayssam a părăsit fraudulos România, dar „în condiţii neelucidate, în opinia instanţei”.

„Probele nu dovedesc în mod cert şi indubitabil că cei de la capătul terminalelor invocate au fost inculpaţii" - Curtea de Apel Oradea, motivarea sentinţei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite