Cum a evadat reporterul New York Times răpit de talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reporter al cotidianului New York Times, David Rohde, a scăpat vineri din mâinile talibanilor după ce a fost răpit în noiembrie şi ţinut ostatic în munţii din Afganistan şi din Pakistan împreună cu un jurnalist local, Tahir Ludin şi şoferul acestora. Cei doi au povestit cum au reuşit să scape. Fuga din timpul nopţii a fost rodul unui plan minuţions pus la cale săptămâni întregi. Cei doi jurnalişti au profitat de gardieni

Jurnalistul afgan a spus pentru New York Times că au fugit într-o încercare disperată, crezând că talibanii nu negociau serios eliberarea lor şi îi vor ţine în captivitate pe o perioadă nedeterminată.

Ultimele două luni au fost atât de lipsite de speranţă încât Ludin a vrut să se sinucidă cu un cuţit.

Jurnalistul de la New York Times făcea cercetări pentru a scrie o carte. Cei trei au fost prinşi după ce plănuiseră să se întâlnească cu comandantul taliban Abu Tayeb, în provincia Logar , la sud-est de Kabul. Potrivit celor doi, Tayeb a orchestrat răpirea lor.

În captivitate cei doi au plănuit evadarea prin cercetarea împrejurimilor. Odată Ludin s-a prefăcut că a leşinat ca să meargă la un doctor din afara compexului.

În noaptea evadării, cei doi au încercat să ţină gărzile treze cât mai mult timp până li se face foarte somn, aşa că au jucat până târziu în noapte un joc local.


Când jocul s-a terminat, jurnaliştii au aşteptat ca gărzile să adoarmă. La ora 01.00, Rohde şi Ludin s-au strecurat afară din cameră, Ludin a recitat câteva versuri din Coran şi au plecat.

Când au dat peste un perete de 20 de metri, Rohde i-a dat lui Ludin o frânghie pe care o găsise în urmă cu două săptămâni şi o ascunsese de paznici. La aterizare Ludin s-a tăiat la picior şi s-a lovit la genunchiul drept.


Întrebaţi cum de nu au fost auziţi de gărzi când au sărit peretele şi au căzut pe pământ, ei au spus că au fost acoperiţi de zgomotul unui aer condiţionat.

Cei doi au ajnuns la o secţie de poliţie pakistaneză, după care ai fost transferaţi la Islamabad şi pe urmă la o bază militară de lângă Kabul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite