Cuibuşor de nebunii la Colegiul Psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Colegiului Psihologilor îl acuză pe preşedintele Mihai Aniţei de numeroase abuzuri FOTO: Adevărul
Membrii Colegiului Psihologilor îl acuză pe preşedintele Mihai Aniţei de numeroase abuzuri FOTO: Adevărul

Numeroşi psihologi de prestigiu aduc acuzaţii grave la adresa preşedintelui Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei. Membrii breslei îl acuză Aniţei că a îndatorat ilegal Colegiul la bănci şi a ipotecat abuziv sediul instituţiei.

Numeroşi membri ai Colegiului Psihologilor din România (CPR), organizaţie profesională cu personalitate juridică, de interes public, îl contestă pe actualul preşedinte al instituţiei, profesorul universitar Mihai Aniţei (65 de ani). Printre aceştia, nume sonore ale breslei, precum Vasile „Bebe” Mihăescu, Mirela Zivari  sau fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea.

Mihai Aniţei este acuzat de numeroase abuzuri de ordin financiar. Membrii Comisiei de Deontologie şi Disciplină din CPR, întruniţi în şedinţă pe 12 aprilie, i-au cerut explicaţii preşedintelui Mihai Aniţei, pe care ar trebui să le prezinte în scris, cel mai târziu peste o săptămână. “Comisia de Deontologie a aflat cu stupoare de înregistrarea la Cartea Funciară nr. 204306, referitoare la sediul CPR, a unor ipoteci, pentru garantarea a trei credite bancare, luate în numele Colegiului, în valoare totală de 1.479.000 de lei”, se arată în raportul comisiei.

Colegiul Psihologilor, la mâna băncilor

Una dintre cele mai grave acuze aduse acestuia se referă la îndatorarea CPR la bănci, fără acordul comitetului director, precum şi ipotecarea sediului instituţiei, pentru garantarea creditelor. “Aceste contracte reprezintă supremul artificiu făcut de Mihai Aniţei şi echipa sa. Comitetul director, care ar fi trebuit să fie informat, ca factor de decizie, nu ştie nimic. Ipoteca ilegală este, cred, o fabuloasă inginerie financiară de natură să şteargă urmele banilor ajunşi în buzunare fără fund”, a declarat psihologul Vasile “Bebe” Mihăescu, membru în Comitetul director.

În total, preşedintele Colegiului ar fi contractat trei credite de la Raiffeisen Bank, în valoare de aproape 1,5 milioane de lei (350.000 de euro), după cum urmează:

• 30 iunie 2011, credit de 429.000 de lei (100.000 euro)
• 23 noiembrie 2011, credit de 400.000 de lei (93.000 euro)
• 18 aprilie 2012, credit de 650.000 de lei (150.000 euro)

Primele două credite sunt scadente în 2016, iar ultimul în 2017.

Mihai Aniţei nu ar fi fost niciodată împuternicit de Colegiu să ia credite în numele psihologilor. Membrii forului de conducere al CPR contactaţi de “Adevărul” au declarat că nu se ştie ce s-a întâmplat cu aceşti bani, pentru că Mihai Aniţei nu a informat niciodată Comitetul director despre împrumuturi.

„Nu a avut niciun mandat pentru a face împrumuturi. Mai mult, a ţinut secrete aceste împrumuturi, noi am aflat despre ele de puţină vreme, când am văzut că sediul CPR a fost ipotecat. Nu ştim pentru ce au fost făcute împrumuturile, habar n-avem ce s-a întâmplat cu banii. În mod normal, banii ăia ar fi trebuit să se vadă în ceva, dar nu se văd”, a declarat Mircea Miclea.

Ipotecă pe sediul CPR

Sediul CPR FOTO Adevărul/Marian Iliescu

Surse din CPR au declarat pentru „Adevărul” că Mihai Aniţei a reuşit să obţină creditele folosindu-se de documente false: „A fost o discuţie în 2010, când în şedinţa Comitetului director a venit directorul economic şi ne-a întrebat dacă suntem de acord să se negocieze cu Raiffeisen Bank deschiderea unor depozite, ca să luăm o dobândă în plus. S-a întocmit un tabel în care am semnat că suntem de acord. Depozitele s-au făcut atunci. Documentele au fost folosite, ulterior, pentru credite”.

Potrivit aceloraşi surse, la acest document Mihai Aniţei ar fi anexat extrasul unui proces-verbal, care atesta în mod fals că preşedintele CPR este mandatat de membrii Colegiului să reprezinte instituţia în relaţia cu banca, în vederea obţinerii creditelor.

Conform datelor de la Arhiva de garanţii reale mobiliare, cele trei credite contractate în acest mod au fost girate cu sediul CPR (foto dreapta), din strada Stoian Militaru, ipoteca fiind înregistrată la Cartea Funciară. Mihai Aniţei ar fi susţinut la bancă faptul că împrumuturile ar fi pentru renovarea sediului CPR (investiţii profesionale, conform contractelor de ipotecă). Or, clădirea în care funcţionează Colegiul nu are nevoie de renovare, întrucât este nou-nouţă: a fost finalizată în 2011. Însă nici acest contract nu a fost scutit de scandal.

Unde sunt banii psihologilor?

Sumele colectate de CPR se ridică la milioane de euro anual. Pentru a avea drept de liberă practică, cei aproximativ 12.000 de psihologi sunt obligaţi, prin lege, să achite la CPR taxe anuale în valoare de 250 de lei pentru fiecare competenţă profesională. Alte venituri importante ale Colegiului provin din taxarea cursurilor pentru pregătire profesională.

Membrii Colegiului spun că gravele nereguli legate de administrarea fondurilor nu ar fi fost posibile dacă la CPR s-ar fi făcut un audit financiar. Mai mult, de 3 ani instituţia funcţionează fără a avea un buget aprobat de consiliul CPR. “S-a vorbit despre Buget cred că o dată în patru ani. S-a cerut de nenumărate ori audit financiar, transparenţa operaţiunilor financiare. Şi ce dacă? Secretomania şi ocultarea informaţiilor esenţiale au reprezentat pârghiile conducerii autocrate”, a declarat Bebe Mihăescu.

Mihai Aniţei neagă toate acuzaţiile

Preşedintele CPR acuză „o campanie extrem de murdară, imorală şi defăimătoare” la adresa sa, cauzată de apropiatele alegeri de la Colegiu. Într-o adresă remisă “Adevărul” , Mihai Aniţei a negat categoric acuzaţiile. Potrivit acestuia, creditele au fost aprobate de către Consiliul CPR, în şedinţele din 16.04.2010 şi 06.05.2011, acestea fiind contractate “datorită unei urgenţe de ordin financiar, necesare pentru finalizarea construcţiei clădirii, funcţionării şi finanţării obligaţiilor financiare curente ale CPR”. Hotărârea atribuirii contractului pentru construcţia sediului, susţine Aniţei, a fost luată cu acordul Consiliului CPR. Acesta mai precizează că terenul şi clădirea sediului CPR nu sunt ipotecate (n.r. - deşi ipoteca figurează în Arhiva de garanţii reale mobiliare) şi toate liniile de finanţare au fost achitate.

Contract gras pentru socrul lui Huidu

Lucrarea de construcţie a sediului Colegiului Psihologilor, din strada Stoian Militaru, ar fi fost atribuită ilegal de Mihai Aniţei firmei Conimpex Company, patronată de socrul lui Şerban Huidu, fostul senator PSD Matei Vintilă.

În noiembrie 2009, Consiliul Colegiului înfiinţase o comisie, care să găsească o soluţie pentru ca CPR să aibă propriul sediu. Potrivit psihologilor, comisia a avut trei variante de lucru - construirea unui sediu nou, cumpărarea unei clădiri sau închirierea unui imobil, urmând ca la următoarea şedinţă de consiliu să se stabilească varianta cea mai bună. Numai că, în 2010, în plină procedură de analiză, Mihai Aniţei a decis, cu de la sine putere, să construiască un sediu nou.

„Ni s-a părut că era mult mai ieftin să cumpărăm o clădire pentru că începuse criza imobiliară, iar preţurile scăzuseră şi urmau să scadă şi mai mult. Apoi, am aflat că preşedintele dăduse deja contractul de construire a sediului firmei fostului senator Matei Vintilă”, a declarat Mircea Miclea.

Pus în faţa faptului împlinit, Colegiul nu a putut decât să ia act de decizia ilegală, stabilind bugetul pentru construcţie la 580.000 de euro. „Ne-am certat cu el (n.r. - Mihai Aniţei) şi a promis că va aduce contractul, dar de atunci nu a mai convocat niciodată Consiliul”, susţine Bebe Mihăescu.

În 2010, firma Conimpex Company avea mari dificultăţi financiare, contractul pentru construirea sediului Colegiului Psihologilor fiind o adevărată gură de oxigen. Ulterior, Conimpex Company a intrat în faliment, având datorii de peste 30 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite