Cu ce tipuri de armament sofisticat se dotează Armata în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul presiunilor provocate de unele mişcări ale Rusiei, în 2018, Armata Română creşte ritmul dotărilor vizând achiziţionarea de blindate, rachete, avioane şi nave de luptă

După ce anul trecut a cheltuit 38% din buget (1,05 miliarde de euro) pentru înzestrare, Ministerul Apărării Naţionale a comunicat recent că vrea ca în 2018 să crească ritmul la capitolul programe de dotare cu sisteme moderne de armament. 

Concret, la solicitarea „Adevărul“, mai-marii din Armată au estimat că, în 2018, cheltuielile pentru achiziţii de echipamente militare sunt de 8,107 miliarde lei (credite de angajament) şi  5,363 miliarde lei (credite bugetare), adică în total 13,470 de lei (2,9 miliarde de euro). Asta în condiţiile în care bugetul total al MApN în 2018 este de 18,164 miliarde lei. De menţionat că sumele de la capitolul „credite de angajament“ nu vor fi virate în acest an producătorilor de armament, ci reprezintă cheltuieli angajate fiind plăţi care se vor face în anii viitori.

Cum se întorc o parte din bani

Experţii militari consideră că România şi alte state aliate ale NATO cresc ritmul la capitolul înzestrării cu sisteme majore de armament din cauza faptului că regiunea extinsă a Mării Negre este actualmente pusă la grea încercare de acţiunile Rusiei. „Pe fondul presiunilor venite din est, aliaţii din NATO investesc tot mai mult în apărare“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul Aurel Cazacu. „Dotarea Armatei este foarte importantă în acest context. Oricum, prin alegerea offset-ului ca metodă de dotare pentru unele programe majore cum ar fi blindatele sau corvetele, o mare parte din banii cheltuiţi se întorc în economia României“, mai spune analistul.

Programele majore

Primul program în care vor fi investite sume importante de bani în acest an va fi, conform MApN, cel de dotare cu transportoare blindate 8X8 pentru trupe. Conform acordului, timp de şase ani, compania GDELS-Mowag GmbH va produce în offset cu Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) cele 227 de blindate pe platforma Piranha 5 pentru Armata Română. Primele 36 de blindate vor ajunge la militari încă din acest an.

Programul este considerat esenţial pentru MApN. „Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc“, precizează MApN. Ca armament, Piranha 5 are o plajă largă de opţiuni de la mitralieră de 12,7 milimetri la lansatoare de grenade sau rachete antitanc. 

Un alt program important este cel al sistemului rachete sol – aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT configuraţia 3+. Acesta a fost demarat la finalul anului 2017, cu termen de finalizare estimat pentru anul 2025.

Apoi este vorba de sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS). Programul este demarat în acest an, va avea livrări parţiale anuale şi va fi finalizat în anul 2024.

MApN mai vrea să completeze escadrila de F16 Fighting Falcon cu încă patru aeronave şi are în proiecţie achiziţionarea a încă 36 de astfel de aparate de zbor pentru ca în total, în 2020, piloţii români să opereze 52 de astfel de avioane cu o lungă experienţă de luptă în teatrele de operaţii.

În fine, este în curs procedura specifică de achiziţie pentru cele 4 corvete multifuncţionale, program prioritar, iniţiat deja în luna martie. Navele vor fi construite tot în offset, în România, şi se estimează atribuirea unui acord-cadru în luna octombrie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite