CSM sesizează iar Inspecţia Judiciară, dar şi CNA, în legătură cu declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Mediafax
Traian Băsescu FOTO Mediafax

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat din nou Inspecţia Judiciară, dar şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), cu privire la declaraţiile referitoare la justiţie făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu. Plenul Consiliului tocmai şi-au însuşit, miercuri, un alt raport al Inspecţiei în legătură cu declaraţii mai vechi ale fostului şef al statului.

„Ca urmare a mesajelor publice lansate de domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunii „Ultimul Cuvânt”, difuzată de postul de televiziune B1 TV cu începere de la orele 22.00 în data de 29 aprilie 2015, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili dacă prin acestea s-a adus atingere independenţei justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia”, se arată într-un comunicat al CSM.

De asemenea, CSM a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune B1 TV  a  prevederilor din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit, raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) privind alte afirmaţii făcute de Traian Băsescu, care au afectat prestigiul justiţiei.

Inspecţia Juediciară a ajuns la concluzia că, în ultima perioadă, fostul preşedinte a făcut declaraţii ce au afectat independenţa magistraţilor şi prestigiul actului de justiţie.

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară

CSM a sesizat, în 7 aprilie, Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile făcute de Traian Băsescu în emisiuni televizate.

Fostul preşedinte declara, pe 6 aprilie, la B1, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu „din silă”, pentru că „sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat”, adăugând că „vor să mai rămână cinci mandate”.

În 31 martie, la emisiunea „Ultimul Cuvânt”, Băsescu a vorbit de o „guantanamizare” a României, cu referire la activitatea procurorilor, care i-ar ameninţa pe cei anchetaţi cu arestul până spun ce a declarat denunţătorul.

CSM a ajuns la concluzia că aceste afirmţii „sunt nefondate şi aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor care instrumentează cauzele respective, precum şi prestigiului justiţiei, prin subminarea încrederii cetăţenilor în corectitudinea actului de justiţie”.

Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile lui Traian Băsescu „au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite