Cristian Preda, judecat pentru „defăimarea ţării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda este acuzat că a defăimat România
Cristian Preda este acuzat că a defăimat România

Consiliul Ordinului „Steaua României“ îl cheamă la judecată de eurodeputatul Cristian Preda, pentru „defăimarea ţării“. Acesta susţine că este acuzat de criticarea guvernelor PSD-ALDE şi că va fi tras la răspundere.

Organismul, prezidat de academicianul Ionel Haiduc, e format din şapte persoane, printre care şi Gabriela Firea, Mircea Geoană, Ecaterina Andronescu, dar şi Şerban Brădişteanu, fost senator PSD, condamnat definitiv în 2012 pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, în dosarul lui Adrian Năstase.

Potrivit lui Cristian Preda, singura sa „vină“ este aceea că a criticat în Parlamentul European guvernele PSD-ALDE. „Întrucât am criticat în PE guvernele Grindeanu şi Tudose, sunt chemat în faţa Consiliului de Onoare al ordinului Steaua României, pentru a răspunde unui denunţ care reia acuzaţiile PSD-ALDE de defăimare a ţării. (...) Mă voi apăra. Nu mă intimidează coaliţia corupţilor. Dincolo de cazul meu, e în joc un principiu: România liberă şi europeană trebuie protejată. Sunt convins că am de partea mea nu o formaţiune politică, ci cetăţenii oneşti ai acestei ţări. Pentru ei lupt. Vom învinge!”, a scris pe Facebook europarlamentarul.

În 2017, acelaşi Consiliu de onoare a decis să îi retragă distincţia „Steaua României” lui Kelemen Hunor pentru „nerespectarea zilei de 1 Decembrie”, dar şi europarlamentarului Laszlo Tokes, care a atacat decizia în instanţă. Cererea i-a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti, ca fiind neîntemeiată.

Ce spun specialiştii

Experţii în drept atrag atenţia că, în astfel de cazuri, se poate ajunge foarte uşor la abuzuri. „E cât se poate de clar că Preda este chemat acolo pentru că a deranjat. Într-un caz de defăimare trebuie analizată, în primul rând, intenţia, latura subiectivă. Pentru că altfel ajungem să-i incriminăm şi pe şoferi care îşi rup maşinile pe şoselele României şi spun «ce ţară de rahat». Atunci, îi băgăm în puşcărie că a denigrat România?“, atrage atenţia avocatul Daniel Fenechiu.

Specialistul în drept aminteşte şi de proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea împotriva defăimării ţării spunând că nu este necesar, deoarece fapta este sancţionată de Constituţie.

„Avem un text constituţional care vorbeşte despre obligaţia de fidelitate faţă de ţară. E puţin cam mult. Dragnea, în momentul de faţă, învolburează apele, caută teme false, pentru a ascunde anumite lucruri care sunt evidente: scăderile de salarii, legile justiţiei, care sunt dezbătute acum în Parlament“, a mai spus Daniel Fenechiu.

„Defăimarea ţării sau a naţiunii” a existat timp de 10 ani în legislaţie

„Defăimarea ţării sau a naţiunii” a fost introdusă ca infracţiune pedepsită cu închisoare de la şase luni la trei ani în 1996, prin modificarea Codului penal.

10 ani mai târziu se decidea să se renunţe la această infracţiune, explică judecătorul Cristi Danileţ pe blogul său.

„Am văzut că există o dezbatere publică generată de o declaraţie a preşedintelui PSD cu privire la introducerea în Codul penal a unei infracţiuni care să interzică defăimarea ţării sau a naţiunii. A mai existat cândva un proiect de lege, mort pe traseu. Eu spun că o astfel de infracţiune a existat timp de 10 ani în legislaţia românească. Astfel, prin pct. 101 din Legea 140/1996 s-a modificat vechiul Cod penal (intrat în vigoare în 1969) şi s-a introdus art. 236 ind. 1 C.pen cu următorul conţinut: „Defăimarea ţării sau a naţiunii Articolul 236^1 – Manifestările publice săvârşite cu intenţia de a defăima ţara sau naţiunea română se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”. Nu se mai păstrează pe site-urile Parlamentului expunerea de motive care a stat la baza acestei incriminări. Nu mai deţinem nicio informaţie cu privire la posibile condamnări pentru acea infracţiune. Mai mult, manualele de drept apărute în anii următori nu dau nicio explicaţie validă în ce ar putea consta în concret această infracţiune şi nu oferă niciun exemplu de practică judiciară”, arată judecătorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite