Crimă oribilă în urma unui atac rasist în Italia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romofobia produce victime în Italia. Doi copii (de 5 şi 11 ani) şi o tânără (de 20 de ani), de etnie romă, au murit într-un atac cu cocktail Molotov

Iniţial, conform MAE a reacţionat spunând că victimele nu sunt români, ci kosovari. 

Cu toate acestea, înainte de informarea MAE, ne-am imaginat acest scenariu ca fiind posibil, amintindu-ne şi de alte cazuri similare, precum cel din Napoli sau Livorno.

Atunci când o tânără şi doi copii mor pentru că s-au născut romi, pentru ca au avut neşansa să nu aibă acces la resurse publice, atunci când părinţii lor au decis să trăiască într-o tabără din Roma pentru a-şi putea câştiga existenţa, atunci când cineva decide că ei trebuie să moară din motivele de mai sus... cine-i responsabil?

Nu cumva este o vină colectivă? Nu cumva societatea noastră e responsabilă pentru că unii cetăţeni, indiferent de etnia lor, ajung victime ale urii, captivi într-un cerc vicios, fără ca soluţia de ieşire să fie în mâna lor, ci a autorităţilor? Nu cumva percepţia ţigăniei (adică a locului în care nu investeşti resurse) de către autorităţile locale produce acest tip de cerc vicios?

Şi, cu sinceritate, nu mă gândesc doar la romi când scriu aceste rânduri, ci la toţi cetăţenii români care cad victime ale abuzurilor, violenţelor, traficului de persoane, muncii forţate, exploatărilor de orice fel din cauza statutului lor social şi economic, din cauza educaţiei precare, din cauza inegalităţilor pe care, cu sau fără voie, le adâncim constant.

În ceea ce priveşte oribila crimă din Roma, redau în întregime o primă reacţie din partea unei organizaţii neguvernamentale: 

„Federaţia Democrată a Romilor din România îşi exprimă indignarea faţă de atacul rasist din Roma, Italia, din seara de 9-10 mai 2017, în urma căruia doi copii (de 5 şi 11 ani) şi o tânără (de 20 de ani) de etnie romă au murit într-un atac cu cocktail Molotov.

Considerăm că această crimă se înscrie în categoria actelor teroriste, de tip neonazist, anti-europene, îndreptate împotriva unor persoane vulnerabile social şi economic, cu o etnie încă indezirabilă în mai multe ţări europene, ţintă a rasismului recurent.

Aşteptăm reacţii ferme atât din partea autorităţilor italiene, cât şi a celor române, pentru stoparea romofobiei, prin asumarea unor programe coerente, cu indicatori şi obiective clare, pe termen lung.

Totodată, sperăm ca cei care au comis acest act rasist prin propagarea terorii să fie prinşi şi condamnaţi în consecinţă şi că autorităţile italiene iau măsuri suplimentare pentru combaterea unor astfel de acte violente în viitor.

Nu în ultimul rând, Federaţia Democratică a Romilor din România, transmite familiei victimelor condoleanţe şi ne oferim sprijinul de care ar putea să aibă nevoie în perioada următoare.

Preşedintă FeDeR,

Nicoleta Biţu”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite