Creşte numărul de militari americani din România. Biden a semnat decretul. Ce spune un fost şef SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii americani sunt prezenţi de mai multă vreme la Kofălniceanu FOTO U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Samantha A. Barajas, 2nd Marine Division, Combat Camera/ Released
Militarii americani sunt prezenţi de mai multă vreme la Kofălniceanu FOTO U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Samantha A. Barajas, 2nd Marine Division, Combat Camera/ Released

Preşedintele Joe Biden a aprobat planurile şefului Pentagonului, Lloyd J. Austin III, privind Global Posture Review (GPR) – revizuirea posturii globale, adică modul în care vor fi dislocate trupele americane în afara graniţelor. Între altele, România ar putea primi mai mulţi militari americani în viitor.

Din documentul făcut public de Pentagon reiese că principala prioritate pentru Statele Unite rămâne zona Asia-Pacific, unde Pentagonul va adopta măsuri suplimentare pentru contracararea Chinei, inclusiv prin crearea de alianţe şi modernizarea infrastructurii militare din Guam şi Australia. Pe de altă parte, „în Europa, GPR urmăreşte să întărească forţa de descurajare a SUA împotriva Rusiei şi să permită forţelor NATO să opereze mai eficient”, a declarat într-o conferinţă de presă Mara Karlin, care îndeplineşte atribuţiile de subsecretar adjunct al Apărării.

Concret, Pentagonul va renunţa la limitarea numărului trupelor desfăşurate în Europa, care era de 25.000 de militari, şi va păstra şapte baze militare de unde se anunţase retragerea. Practic, preşedintele Joe Biden a anulat, astfel, două dintre deciziile controversate luate de Administraţia Trump. Foarte important, Pentagonul a anunţat că a identificat capacităţi suplimentare care vor îmbunătăţi postura de descurajare a SUA în Europa şi acestea vor fi discutate cu aliaţii în viitorul apropiat, a subliniat Karlin.

Hotărârea a fost luată deja 

În mod repetat, prin vocea preşedintelui Klaus Iohannis şi a ministrului de Externe Bogdan Aurescu, România a cerut de mai multe ori sporirea numărului de soldaţi americani dislocaţi la noi, iar experţii consultaţi de „Adevărul” susţin că o decizie în acest sens a şi fost luată. „Nu întâmplător şeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, a vizitat România. A fost primit de preşedintele Klaus Iohannis şi a avut o întrevedere cu omologul său Nicolae Ciucă, cel care acum este premier. Foarte important, şeful Pentagonului a vizitat baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Această vizită a fost, ca să spun aşa, una a retuşurilor finale. Oficialul american a vrut să vadă ce disponibilităţi avem, să se convingă care ne sunt posibilităţile. În mod cert s-a şi decis dislocarea unui număr mai mare de militari americani în România”, a subliniat Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii. 

La rândul lui, analistul militar Aurel Cazacu spune că România este un punct nodal pentru apărarea Europei şi că partea americană reacţionează ca atare. „Au fost demersuri ale României pentru mărirea numărului de militari americani care s-au dovedit în final unele de succes. Semnul a fost vizita şefului Pentagonului la Bucureşti, pe care o consider de importanţă strategică.

Decizia americană de a-şi creşte prezenţa în România vine oarecum firesc după ce Turcia s-a apropiat de Rusia, iar Putin vrea o prezenţă tot mai puternică în zona Mării Negre. Aurel Cazacu analist militar

Decizia americană de a-şi creşte prezenţa în România vine oarecum firesc după ce Turcia s-a apropiat de Rusia, iar Putin vrea o prezenţă tot mai puternică în zona Mării Negre. În acest context, România este favorită chiar şi pentru postul de gazdă, dacă se decide mutarea bazei de la Incirlik”, a precizat Aurel Cazacu. 

Oraşul militar de la Kogălniceanu 

De altfel, în aşteptarea sporirii numărului militarilor aliaţi din România, MApN investeşte în prima fază 2 miliarde de lei în transformarea Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu într-o imensă cazarmă care va găzdui 10.000 de militari la standarde NATO. La final, după lucrări de peste 2 miliarde de dolari, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu va fi cea mai importantă bază aliată la Marea Neagră, care va funcţiona probabil ca o unitate de tipul „multi-domain task forces”, cu militari din mai multe arme. Acum, la Kogălniceanu se află 1.000 de militari americani. Oficial, şi alte două baze din România mai găzduiesc trupe americane. Este vorba de Deveselu, unde este scutul antirachetă Aegis Ashore, şi Câmpia Turzii, unde sunt dislocate drone MQ-9 Reaper, care fac parte din Grupul 25 de Atac (25th Attack Group – ATKG) al Forţelor Aeriene ale SUA, o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acţionat în Orientul Mijlociu. 

România este centrul gravitaţional pentru orice fel de strategie 

O astfel de mişcare de trupe a fost anticipată de generalul în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, în urmă cu câteva luni. „Ceea ce sper eu este că administraţia Biden va dezvolta o strategie pentru regiunea Mării Negre.(...) Înseamnă, între altele, că România este centrul gravitaţional pentru orice fel de strategie vom avea (în regiune -n.red.), România este ancora pentru ea, pentru că este un aliat stabil şi de încredere, are şi poziţia geografică bună şi poţi vedea cât a investit aici SUA, cu trupele americane, dar aş vrea să văd mai multe investiţii economice aici, investiţii în companiile româneşti şi infrastructură. Asta înseamnă o strategie, nu este vorba doar despre armată, mai înseamnă şi diplomaţie, informaţii şi economie. Eu cred că vor face asta”, a subliniat generalul în rezervă.

CITEŞTE ŞI 

Reporterii „Adevărul“ au intrat în baza SUA de la Deveselu, unde sunt amplasate 44 de focoase antirachetă VIDEO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite