Cotnari dă statul în judecată la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea societăţii viticole acuză împroprietărirea Mănăstirii Sângeap pe baza unor acte false

Conducerea societăţii viniviticole Cotnari a decis să atace statul român la Curtea Europeană de la Strasbourg, după ce instanţa a hotărât împroprietărirea Mânăstirii Sângeap-Basaraba, în baza unui act fals.
Potrivit conducerii so-cietăţii Cotnari, mă-năstirea a obţinut 45 de hectare de teren, pe baza unei sentinţe definitive şi irevocabile. Terenul respectiv aparţine Agenţiei Domeniilor Statului şi se află pe Dealul lui Vodă, din comuna Scobinţi. Numai că mănăstirea în cauză nu figurează în niciun document din perioada 1948-1951. Potrivit celor de la Cotnari, administratorul actual al terenului, filele unde trebuia să figureze numele proprietarului din Registrul Agricol au fost rupte şi completate ulterior, grosolan, cu pixul, cu numele Mănăstirii Sângeap-Basaraba.
"Am fost surprinşi când am constatat că Mănăstirea Sângeap-Basaraba nu a predat teren la stat în acea perioadă şi, mai ales, nu au existat vecini ai parcelei care să îşi amintească de existenţa acestui proprietar. Cum este firesc, am solicitat actele originale depuse la dosarul instanţei din Hârlău. Partea din stânga jos a filei originale din Registrul Agricol, la prima coloană, este ruptă, neputân-du-se identifica denumirea proprietarului care a fost deţinătorul terenurilor, în perioada 1948-1951.
Xerocopia depusă la dosarul instanţelor judecătoreşti are tot aceeaşi filă lipsă, dar cineva, cu un alt scris, a completat la coloana cu denumirea proprietarului - Mănăstirea Sângeap. Atât xerocopia depusă la dosarul instanţelor, cât şi fila din Registrul Agricol au lipsă aceeaşi parte din pagină. Aceasta demonstrează că întâi a fost ruptă fila din registru şi mai apoi s-a făcut xerocopie, după care pe xerocopie cineva, în locul rămas alb, a scris Mănăstirea Sângeap", a declarat dr. ing. Andor Iosif, directorul tehnic al Cotnari SA. Potrivit reprezentanţilor Cotnari, falsul a continuat şi cu delimitarea suprafeţei de teren. Unde "s-a rupt" fila şi mai rămăsese doar cifra de 9 hectare, în faţă a fost adăugat un 4 şi a rezultat suprafaţa de 49 de hectare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite