Costel Constanda joacă pe degete Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri le-a impus consilierilor generali variantele prin care să fie despăgubit Vor, nu vor, aleşii locali trebuie să joace aşa cum le cântă Constanda. Proprietarul terenului

Omul de afaceri le-a impus consilierilor generali variantele prin care să fie despăgubit

Vor, nu vor, aleşii locali trebuie să joace aşa cum le cântă Constanda. Proprietarul terenului din Bordei a avut ieri o întâlnire restrânsă cu liderii grupurilor de consilieri generali şi cu primarul Adriean Videanu.

Omul de afaceri le-a reamintit edililor că mai au doar câteva zile la dispoziţie să se decidă cum vor vota la şedinţa din 30 august. Potrivit deciziei instanţei, municipalitatea trebuie să îi aprobe lui Constanda documentaţiile de urbanism, iar consilierii trebuie să îi plătească despăgubiri de 17,8 milioane de euro.

Costel Constanda le-a prezentat, ieri, celor cărora le cere despăgubiri, mai multe variante pentru o eventuală înţelegere. Cert este că toate părţile pe care se întoarce problema parcului Bordei sunt favorabile omului de afaceri, care se va alege în final ori cu terenul pe care l-a primit de la Traian Băsescu în 2003, ori cu o porţiune din depoul Victoriei din spatele guvernului.

Varianta Parcul Bordei

Surse apropiate Consiliului General spun că omul de afaceri doreşte ca municipalitatea să îi aprobe documentaţiile de urbanism pe terenul din Bordei. În schimb, el ar renunţa la încasarea celor 17,8 milioane de euro despăgubiri şi ar face un act de donaţie către primărie, cu precizarea ca aceşti bani să fie utilizaţi pentru amenajarea unui parc.

Consilierii social-democraţi au însă o altă viziune asupra cazului Bordei. "PSD nu vrea să se amestece într-o dispută PD contra PD. Se vede că actualul primar nu este pe aceeaşi lungime de undă cu fostul edil-şef (n.r. Traian Băsescu) care a dat terenul", consideră liderul consilierilor social-democraţi, Doru Giugula.

El susţine că pentru Bordei ar fi fost şi o discuţie cu partea liberală. "Domnul Constanda susţine că ar fi avut o înţelegere cu domnul Chiliman pentru construcţia unui hotel, în zona Bordei, şi că ar avea şi o machetă în acest sens", acuză Giugula. "Nu am avut nicio înţelegere cu Constanda. Sunt baliverne. El a venit la sectorul 1 să ceară un PUZ şi eu l-am trimis la Capitală", răspunde Andrei Chiliman acuzaţiilor făcute de social-democraţi.

Varianta Depoul RATB

Constanda ar mai accepta un compromis. Un teren echivalent în depoul de tramvaie din spatele guvernului. Problema este că anul trecut omul de afaceri a vândut 5.000 de metri pătraţi din cei 33.000 deţinuţi în parcul Bordei unor afacerişti ucraineni.

Aşa că a rămas cu 28.000 de metri pătraţi. Pentru terenul pe care l-ar primi în Depoul Victoria, Constanda vrea un Plan Urbanistic Zonal care să îi permită un anumit tip de construcţii. În acest caz, consilierii se văd nevoiţi să aprobe un al doilea PUZ, de data asta chiar în Bordei, pe cei 5.000 de metri pătraţi ai ucrainenilor care vor să ridice case cu patru etaje.

În toate situaţiile, variantele sunt câştigătoare doar în favoarea lui Constanda, care ar renunţa la despăgubirile cerute consilierilor, însă numai în condiţiile puse de el. "Eu voi pune pe ordinea de zi dezbaterea pe tema documentaţiilor de urbanism pentru zona Bordei. Acum consilierii hotărăsc dacă vor aproba sau nu PUZ-ul", conchide primarul Adriean Videanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite