Coronavirus: Casă cu mai multe generaţii - pericol sporit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
doua generatii

De ce proporţia deceselor provocate de noul coronavirus diferă atât de dramatic de la ţară la ţară? Doi economişti germani cred că au găsit un posibil răspuns: din cauza convieţuirii mai multor generaţii în aceeaşi casă.

Economiştii germani Moritz Kuhn şi Christian Bayer au făcut o serie de investigaţii, pornind de la faptul că mortalitatea creşte odată cu vârsta persoanei bolnave de Covid-19. Cei doi experţi consideră că populaţia activă este cea mai expusă pericolului de a se infecta cu noul coronavirus, mergând zilnic la serviciu.

Kuhn şi Bayer au descoperit că proporţia deceselor a crescut în funcţie de convieţuirea populaţiei active cu părinţii, deci în acele ţări în care schimbul între generaţii este mai intens. Dacă teoria lor este corectă, vârstnicii din India (unde 53,9% dintre cei cu vârste între 30-49 de ani trăiesc împreună cu părinţii), Taiwan şi Thailanda (ambele cu câte 49,1%) ar trebui să fie cei mai vulnerabili, la nivel mondial. Primele state europene în acest clasament sunt Serbia (cu 32,9% - locul 5 ) şi Polonia (cu 30,4% - locul 6). Italia cu 23% şi România cu 22,2% se regăsesc la mijlocul clasamentului.

image

Convieţuirea între generaţii: procentajul persoanelor cu vârste între 30-49 de ani, care trăiesc împreună cu părinţii

Recomandarea profesorului Kuhn de la Universitatea din Bonn: contactul între populaţia mai în vârstă şi cea tânără trebuie redus. El merge însă chiar mai departe şi spune că dacă vrem să combatem cu succes virusul, ar trebui să ne regândim reţelele sociale, oamenii mai bătrâni să renunţe şi la contactele cu persoane de vârste apropiate lor. 

În plus, în fiecare familie ar trebui să lucreze numai o persoană: "În momentul de faţă e ca şi cum am conduce cu 180 de km/h pe autostradă către capătul unui ambuteiaj. Tot ce mai putem face este să frânăm violent. Şi apoi să vedem dacă reuşim să ne oprim la timp sau măcar să nu ne izbim atât de tare, când intrăm în maşina din faţa noastră."

Lavinia Pitu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite