Copiii arşi la Giuleşti, caz fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, Dan Enescu, care se ocupă de bebeluşii arşi, spune că are de a face cu un caz unic în istoria medicinei. Medicul Dan Enescu spune că abia la mijlocul săptămânii viitoare va avea mai multe date despre şansele de supravieţuire a copiilor care au suferit arsuri în Maternitatea Giuleşti. 

„Fiecare zi în care starea bebeluşilor nu se înrăutăţeşte este o zi câştigată", a spus medicul care îi îngrijeşte pe cei şapte bebeluşi arşi la Maternitatea Giuleşti. Directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu", doctorul Dan Enescu, spune, cu precauţie, că un semn bun este acela că micuţii au rezistat în primele două zile după explozie.

„Faptul că nu s-a întâmplat nimic cu aceşti bebeluşi până acum şi că nu am avut complicaţii este un lucru foarte bun. Abia săptămâna viitoare vom şti mai multe despre şansele lor de supravieţuire", a declarat Enescu.

El a adăugat că are în spital tratamentul necesar pentru vindecarea nou-născuţilor. „Îi am pe conştiinţă pe toţi şi trebuie să facem orice pentru a-i vindeca.", afirmă Enescu.

FOTO/ Maternitatea fără scară de incendiu nu mai are autorizaţie de funcţionare de 15 ani

Iaşi: Protest al medicilor de la Spitalul „Sf. Ioan" în solidaritate cu asistenta de la Maternitatea Giuleşti

Caz de manual

Tratamentul bebeluşilor este extrem de dificil mai ales pentru că, potrivit medicului, nicăieri în lume nu există o cazuistică asemănătoare, cu arsuri grave la copii născuţi prematur. O echipă de medici israelieni, sosită în România cu intenţia de a-i ajuta pe doctorii români, a conchis că nu ar fi procedat diferit. Medicii israelieni au şi plecat acasă după ce a văzut bebeluşii arşi la Giuleşti şi modul în care specialiştii români îi tratează.

Şeful Departamentul Arsuri al Universităţii din Tel Aviv, Haik Joseff, spune că povestea ar putea fi folosită în manualele medicale. „Am găsit aici o echipă de profesionişti şi nu cred că am mai putea face ceva. Am îngrijit copii mici, dar nu am văzut atât de multe cazuri de prematuri la un loc", a spus el.

Deocamdată, tratamentul aplicat celor şapte copii arşi constă mai ales în transfer de fluide. „Imaginaţi-vă că ar fi vorba de un pahar crăpat, care pierde apă tot timpul şi în care trebuie să turnaţi permanent pentru a putea menţine nivelul. Imaginaţi-vă acum că nu e vorba de un pahar, ci de nişte copii, şi că aceşti copii, care nici statutul de nou-născut nu îl pot avea deocamdată, au suferit cea mai gravă traumă pe care o suporta fiinţa umană, arsura", a explicat directorul de spital.

"Peste o săptămână vom şti mai multe despre şansele de supravieţuire ale bebeluşilor arşi la Giuleşti"

Cine plăteşte pentru copiii arşi la Giuleşti

Băsescu: „Exprim public condoleanţe pentru familiile bebeluşilor“


Cazul de la Maternitatea Bucur

Doctorul Dan Enescu nu vrea să dea false speranţe părinţilor celor şapte copii pe care îi îngrijeşte. El atrage atenţia că „starea bebeluşilor se poate modifica în orice clipă ".  În acelaşi timp, doctorul nu şi-a pierdut optimismul.

„Nu pot să nu fac o comparaţie cu cazul din toamna trecută, a copilului ars în incubator la Maternitatea Bucur. Consideram că acela a fost un caz deosebit, şi mă bucuram că am reuşit operaţia, iar acel copil a supravieţuit, iar acum creşte. Acum, gravitatea e de sute de ori mai mare. Şi totuşi, după primele două pansamente, am sesizat un răspuns la tratament, o viteză de reacţie de două ori mai mare decât în cazul acelui nou-născut. Ceea ce înseamnă mare lucru", afirmă Enescu.

Părinţii celor şapte copii pot intra câte o oră pe zi în camera sterilă unde se află bebeluşii. Georgiana Bostan (29 de ani), una dintre mămici, spune că băieţelul ei, născut pe 5 august, este în stare gravă, intubat, cu arsuri de gradele I şi II pe mâini şi pe picioare. Deocamdată, doi dintre cei şapte bebeluşi internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu"  sunt în continuare intubaţi şi respiră cu ajutorul aparatelor, iar starea tuturor e calificată de medici staţionară, dar gravă.

"Aceşti copii au suferit cea mai gravă traumă pe care o poate suporta fiinţa umană: arsura."
Dan Enescu
directorul Spitalului
„Grigore Alexandrescu
"

Operaţii până la 18 ani

În noiembrie 2009 la Maternitatea Bucur un bebeluş a fost ars pe suprafeţe mari pentru că asistenta care trebuia să-l supravegheze l-a uitat în incubatorul unde făcea tratament pentru icter. Copilul născut la termen şi sănătos s-a ales cu arsuri pe 20% din suprafaţa corpului şi a fost dus în stare gravă la Spitalul „Grigore Alexandrescu".

Medicul Dan Enescu a operat sugarul de mai multe ori şi i-a făcut transplant de piele.  Specialistul a explicat că micuţul Alexandru va avea nevoie de operaţii succesive până la vârsta de 18 ani, atunci când va fi dezvoltat complet din punct de vedere fizic. 

Ba e mort, ba nu e mort! greşeală

image

Andrei Dragomirescu, tatăl unuia dintre bebeluşii răniţi



Familia unui bebeluş rănit în incendiul de luni de la Maternitatea Giuleşti a fost anunţată ieri în mod eronat că le-a murit copilul.  Andrei Dragomirescu, tatăl nou-născutului, a primit un telefon de la Poliţia Capitalei prin care i se comunica faptul că fiul lui a murit şi i s-a transmis condoleanţe, informează Mediafax.

Ulterior, familia a fost anunţată că bebeluşul este în viaţă. Părinţii au aflat că băieţelul este internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu" cu arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, fiind în stare critică. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, nu a comentat incidentul. 

Bani pentru asistente

Tatăl copilului a spus că îşi doreşte ca cei vinovaţi de incendiul de la maternitate "să fie pârjoliţi" aşa cum a fost şi fiul său şi că îi va acţiona în judecată pe cei responsabili de această tragedie. Andrei Dragomirescu susţine că nu i-a plătit pe medicii de la maternitate, în schimb a dat şapgă asistentelor şi personalului auxiliar ori de câte ori el sau rudele voiau să vadă bebeluşul.

El a declarat că nu ştie cu certitudine, dar are impresia că i-ar fi dat bani şi asistentei Florentina Cârstea, cea care se ocupa de copiii de la Secţia de Terapie Intensivă atunci când s-a produs incendiul. 

Bărbatul a adăugat că de nenumărate ori a fost nevoit să vină „de acasă" cu materiale şi ustensile medicale, precum branulele.  
În incendiul izbucnit luni au murit patru copii, iar alţi şapte se zbat între viaţă şi moarte la Spitalul „Grigore Alexandrescu".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite