Contra curentului. De ce a trecut Adevărul pe format mare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se ştie  mai mare e mai bine Adevărul revine la formatul mare de luni la chioşcuri FOTO Eduard Enea

La început, acest articol trebuia să fie numai despre motivele care ne-au făcut să trecem pe format mare. Dar remarca unui coleg din presă mi-a schimbat ordinea ideilor şi abordarea. „Ce naiba v-a apucat - mi-a zis - acum, când toată presa se duce de râpă, voi relansaţi printul? Când ziarele tipărite mor sau îşi reduc dimensiunile şi numărul de pagini ca să supravieţuiască, voi treceţi pe format mare?”

Aşa este, la prima vedere pare sinucigaş demersul nostru. Oamenii renunţă să mai citească ziare şi, mai ales, cotidiane. Tirajele au scăzut dramatic şi nimic nu anunţă  măcar o încetinire a acestei căderi. Internetul, site-urile de ştiri domină piaţa informaţiilor. Plus televiziunile de ştiri, care în România par mai multe decât oriunde pe cap de locuitor. Nu are rost să ne ascundem, „Adevărul“ vindea în anii `90 peste 100.000 de exemplare zilnic. Astăzi, ne învârtim undeva între 7.000 şi 8.000. Dar zicem mersi pentru că încă mai existăm pe hârtie. Multe dintre ziarele concurente din acei ani s-au închis. „Adevărul“ încă apare.

Să ştiţi că noi, ziariştii, privim cu teamă viitorul meseriei noastre. Şi asta nu se întâmplă numai în România, ci peste tot în lume. Schimbările din zona tehnologiei informaţiei ne-au lovit în plin. Aproape peste noapte, a trebuit să ne adaptăm unei alte realităţi. Lumea primeşte informaţiile mult mai rapid de pe Google şi de pe Facebook. De ce ar mai citi un ziar a doua zi după producerea evenimentelor? În primă fază, ne-am făcut site-uri. Unul dintre cele mai citite site-uri de ştiri din România este adevarul.ro.

Ne bucură succesul din online şi le mulţumim tuturor oamenilor care intră zilnic să citească ştirile noastre.

Dar schimbările nu par să fi încetinit. Considerat la început în categoria „şi alte canale de distribuţie”, Facebook a ajuns să conteze enorm în traficul site-urilor. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi iau ştirile direct de pe Facebook şi nu mai folosesc alt canal de informaţii. Pe Facebook nu sunt, însă, numai ştiri scrise de ziarişti profesionişti. Sunt o grămadă de informaţii distribuite de oameni care nu au exerciţiul să le şi verifice sau de site-uri obscure, al căror scop este să manipuleze şi să inducă în eroare. Cu toată această „gălăgie” nu e de mirare că a luat amploare fenomenul ştirilor false.

Pentru cititori este din ce în ce mai greu să nu se piardă în această pădure de informaţii. Iar pentru ziare e din ce în ce mai greu să supravieţuiască financiar. În România, nu se plăteşte accesul online la site-urile de ştiri, iar publicitatea, care s-a mutat pe internet, se duce în proporţie din ce în ce mai mare spre giganţii Google, Yahoo şi Facebook. Prin urmare, se duce o bătălie dură pentru traficul online. Site-urile încearcă să atragă cât mai mulţi cititori unici, iar tacticile prin care o fac au din ce în ce mai puţină legătură cu presa şi cu informarea onestă. Se exagerează în titluri pentru ca oamenii să dea click, se folosesc poze, nu dintre cele mai „cuminţi”, ca să atragă publicul sub umbrela anonimatului pe care internetul, aparent, îl oferă. Site-ul adevarul.ro se străduieşte să nu facă asta şi pentru că ziarul tipărit pe hârtie ne-o impune. Suntem păstrătorii unui ziar onest, de calitate şi ne luptăm să rămânem aşa.

Dumneavoastră, cititorii care intraţi direct pe adevarul.ro şi care încă mai cumpăraţi ziarul tipărit, ne arătaţi că lucrurile nu pot merge implacabil spre haosul informaţional, terenul ideal pentru manipulări şi ştiri false.

Căutaţi ştiri pe care să vă puteţi baza, ştiri reale. Şi doriţi ca ele să fie şi explicate. Site-ul adevarul.ro se va strădui să fie un garant al informaţiilor adevărate. Iar dacă se va întâmpla să mai greşim, pentru că suntem oameni, vom veni rapid cu rectificări. Nu vom lăsa ştirile false să se rostogolească spre dumneavoastră. Ziarul „Adevărul“ tipărit pe format mare va fi jurnalul ştirilor explicate, al analizelor şi al opiniilor argumentate.

Astăzi ne întoarcem la ziar. La ziarul mare. Ne dorim să vă stârnim interesul şi să ne citiţi. Poate că unii o veţi face pentru că sunteţi nostalgici şi vă doreaţi un astfel de ziar. Poate că alţii, mult mai tineri, care nu au apucat perioada de succes a ziarelor mari, îşi doresc să vadă cum arată. Dar ne aşteptăm şi ca mulţi dintre dumneavoastră, care de ani buni nu mai cumpăraţi ziare pe hârtie, să nu o faceţi nici de acum înainte. Sperăm măcar ca prin ştirile, analizele, reportajele, anchetele şi opiniile noastre să vă facem să auziţi de noi.

O echipă de ziarişti care nu vrea să lase să moară o poveste începută la 15 august 1888.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite