Consecinţele deciziei judecătorilor constituţionali: Localizarea şi prinderea fugarilor, îngreunată după ce SRI nu mai poate face interceptări şi filaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localizarea, filarea, interceptarea şi prinderea urmăriţilor internaţional care se ascund în România, făcute până acum cu sprijinul SRI, ar putea fi îngreunate în urma deciziei Curţii Constituţionale.

Aceste atribuţii ar putea fi preluate de Direcţia Operaţiuni Speciale, care însă se va ocupa şi de supravegherea tehnică în dosarele penale, potrivit unor surse judiciare citate de news.ro.
Astfel, jumătate din mandatele europene de arestare sau din cererile de extrădare cu spaţiu non-UE, precum Statele Unite ale Americii, China, ţările arabe, respectiv de ordinul zecilor, au fost puse în executare, până la decizia Curţii Constituţionale, de către Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

”În lumina deciziei CCR, sprijinul tehnic va fi transferat către Direcţia Operaţiuni Speciale din IGPR, care urmează să se ocupe de tot ceea înseamnă mandate de supraveghere tehnică, precum interceptări, înregistrări în mediu ambiental, filaje sau localizare, ce vor fi absolut necesare în aducerea la îndeplinire a acestor solicitări de extrădare", au precizat sursele citate.

Acţiunile pentru prinderea fugarilor care se ascund în România ar putea fi însă întârziate dacă dacă serviciul angrenat în operaţiune nu deţine echipamentele necesare şi personal suficient efectuării unor astfel de operaţiuni.

”În cazul persoanelor de naţionalitate română şi străină condamnate definitiv de instanţe româneşti, aceleaşi măsuri tehnice speciale sunt aplicabile în vederea localizării şi prinderii lor pentru aducerea la îndeplinire a mandatelor de executare emise de instanţe”, mai spun sursele citate.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite