Comisia Europeană începe vânătoarea companiilor care produc alimente pentru Est, la standarde mai proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile surprinse că scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite pe pieţele din Est faţă de cele din Vest vor fi amendate cu cel puţin 4 la sută din cifra anuală de afaceri.
Companiile surprinse că scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite pe pieţele din Est faţă de cele din Vest vor fi amendate cu cel puţin 4 la sută din cifra anuală de afaceri.

Comisia Europeană (CE) demarează luna viitoare o campanie de testare a produselor de pe piaţă pentru a combate dublul standard de calitate pe care îl aplică marile companii din industria alimentară şi nu numai când este vorba de produsele livrate către diversele state membre.

Concret, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, cu sprijinul statelor membre şi mai multe organizaţii interesate, finalizează o metodologie comună de testare şi va coordona o campanie de verificare concentrată asupra produselor alimentare. Controalele vor fi „esenţiale pentru a ajuta autorităţile naţionale să aplice normele UE”, arată CE.

Aceste controale vin după ce Comisia a pus la punct un regulament care sancţionează dur producătorii care scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite pe pieţele din Est faţă de cele din Vest. Respectivele companii vor fi amendate cu cel puţin 4 la sută din cifra anuală de afaceri. În plus, statele membre UE sunt libere să introducă amenzi maxime mai mari.

E nevoie şi de standarde naţionale

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), crede însă că lucrurile nu vor progresa atât de rapid fiind necesare, în primul rând, modificări legislative în toate ţările membre pentru ca, după constatarea abaterilor, să fie posibilă aplicarea de sancţiuni. „Este bine că lucrurile au început să se mişte, dar mai este mult de făcut. În acest caz trebuie să continue presiunea la nivelul Parlamentului European pentru ca lucrurile să meargă înainte. Trebuie adoptată o legislaţie specială în fiecare stat în parte, legislaţie care să cuprindă sancţiunile. Altfel lucrurile vor trena ani de zile cum a fost în cazul adoptării de către companiile de telefonie mobilă a tarifelor unice la convorbirile în UE”, este de părere expertul.

Preşedintele FNSIA mai crede că autorităţile de la Bucureşti trebuie să se gândescă serios să impună şi producătorilor români un standard naţional pentru că în lipsa acestuia avem pe piaţă teoretic acelaşi produse, dar la calităţi total diferite. „Dacă am avea un standard naţional nu am mai avea, de exemplu, Salam de Sibiu care are numai urme de carne. Producătorul respectiv îşi va putea vinde marfa, dar nu cu denumirea de Salam de Sibiu pentru că nu respectă standardul”, mai spune Dragoş Frumosu.

Faptul că în România ajung alimente sub standardul din Vest a fost certificat de un raport oficial în luna iulie a anului trecut. Concret, analizele comparative realizate de autorităţile de la Bucureşti au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE. „Au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi, simultan, 29 de probe identice din magazinele româneşti, sortimente din categoriile lactate, carne, peşte şi ciocolată. Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferenţe din punct de vedere al conţinutului de grăsimi şi proteine”, au precizat oficialii Ministerului Agriculturii (MADR).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite