Cine este George Simion, liderul marşului pentru unirea cu Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Simion a fost reţinut ieri, pentru câteva ore, pentru tentativa de a forţa cordonul de jandarmi FOTO Inquam Photos / Liviu Florin Albei
George Simion a fost reţinut ieri, pentru câteva ore, pentru tentativa de a forţa cordonul de jandarmi FOTO Inquam Photos / Liviu Florin Albei

George Simion, 30 de ani, liderul marşului pentru unirea Basarabiei cu România, a fost reţinut ieri, pentru câteva ore, pentru tentativa de a forţa cordonul de jandarmi. El a devenit brusc un personaj controversat, bănuit de simpatii politice şi de jocuri electorale pe ambele maluri ale Prutului. Cine este, până la urmă, acest tânăr?

George Simion s-a născut la Focşani, pe 21 septembrie 1986. A fost student al Facultăţii de Administraţie şi Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti, apoi s-a mutat la Iaşi, unde a susţinut un masterat în istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

S-a remarcat ca lider al grupării “Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990. Împreună cu „Noii Golani“ a introdus mesajul „Basarabia e România“ în rândul galeriilor de fotbal. A devenit cunoscut publicului larg în 2009, când a aprins lumânări în faţa casei lui Ion Iliescu, pentru victimele Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990. Un an mai târziu, la o lansare de carte a aceluiaşi Ion Iliescu, Simion a fost dat afară cu bodyguarzii pentru că a aruncat cu bani înspre fostul preşedinte, un alt simbol care făcea trimitere la morţii de la Revoluţie şi Mineriadă.

simion

Simion, după ce a perturbat lansarea de carte a lui Ion Iliescu. FOTO: Mediafax

În urmă cu cinci ani, Simion a pus bazele platformei unioniste „Acţiunea 2012“, o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România. 

Cu toate că nu a fost membru în niciun partid politic, George Simion şi-a manifestat public susţinerea pentru anumiţi politicieni. La alegerile parlamentare din 2012 el a postat pe blog poze cu buletinul de vot şi a explicat că a votat numai candidaţii care au semnat „Pactul pentru Basarabia“. Astfel, la Senat, George Simion a pus ştampila de vot pe candidatul Partidului România Mare, Emil Străinu.

Simion şi-a exprimat în mai multe rânduri dezamăgirea faţă de preşedintele Klaus Iohannis. Despre fostul prim-ministru Victor Ponta spunea că „Multe lucruri i se pot reproşa guvernului Ponta dar acţiunile în Basarabia nu îi pot fi negate. În actuala criză din ambele state, proiectul de suflet al fostului prim-ministru a fost refuzat de către preşedintele Iohannis“, scria el, la finalul anului trecut, pe blogul său de pe adevarul.ro.

În mai 2015, Simion a fost declarat indezirabil pe o perioadă de 5 ani în Republica Moldova, printr-o decizie a Biroului Migraţie şi Azil, fiind expulzat din ţară. El a fost catalogat de Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău drept potenţial pericol pentru stabilitatea ţării.

În acel moment, Simion i-a scris o scrisoare publică lui Victor Ponta:  „Sunt unionist, domnule Ponta. Din campania electorală am dedus că şi Dumneavoastră vă aflaţi în această categorie, care numără cam trei sferturi din poporul nostru. Dacă azi mi se întâmplă mie una ca asta, mâine să nu fiţi expulzat şi Dumneavoastră din Chişinău... Doar nu ar fi o premieră pentru casta conducătoare din Republica Moldova, am avut astfel de cazuri pe parcursul celor 24 de ani de relaţii bilaterale dintre cele două state româneşti“.
În septembrie 2015, Curtea de Apel din Chişinău a considerat că nu există motive pentru ca Simion să fie declarat persona non-grata.

Politicienii care au speculat reţinerea lui Simion: Ponta, Băsescu, Ghiţă, Tomac: „L-aţi ridicat pe George Simion ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Rusiei“

Reamintim că, ieri după amiază, George Simion şi alţi patru lideri ai marşului pentru unirea Basarabiei cu România au fost reţinuţi după ce au încercat să rupă cordonul de jandarmi pentru a pătrunde dinspre Piaţa Victoriei spre Piaţa Universităţii. Ei au fost duşi la Secţia 1 de Poliţie, amendaţi cu câte 3.000 de lei şi repuşi în libertate.

Momentul a fost speculat de mai mulţi oameni politici: Eugen Tomac şi Sebastian Ghiţă au mers la secţia de poliţie pentru a se revolta public faţă de reţinerea tinerilor. Ghiţă a intrat în direct la România TV şi a atacat guvernul Cioloş. Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care, de asemenea, lovea în cuplul Iohannis – Cioloş: „ Guvernul «Iohannis- Cioloş» a venit la Putere în urma unor demonstraţii publice NEAUTORIZATE! Azi au folosit forţa împotriva participanţilor la «Marşul unionist»! Şi va fi din ce în ce mai rău. Pregatiţi-vă stimaţi concetăţeni - mai ales dacă îndrăzniţi să nu votaţi pe 11 Decembrie cu «Iohannis- Ciolos - PNL - USR» sau dacă mai vreţi să protestaţi pentru drepturile dvs. să ştiţi ce vă aşteaptă! WINTER IS COMING!“.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a lovit cu putere în Cioloş şi în guvern. „Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României? Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică. Slugoilor, ce tare vă doare unionismul. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federaţiei Ruse“, a scris Băsescu pe Facebook.

Spre seară, George Simion a mers în Piaţa Universităţii, pe care a anunţat că nu o va părăsi până când premierul Dacian Cioloş şi cei mai importanţi lideri politici nu vor veni la negocieri. Simion cere demararea proiectului „Unire 2018“, care ar urma să se concretizeze peste doi ani, cu unirea celor două ţări despărţite de Prut. Câteva corturi au fost instalate în Piaţa Universităţii şi mai mulţi membri ai „Acţiunii 2012“ au rămas peste noapte acolo. 


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite