Magistraţii au respins cererea făcută de complicele lui Dan Voiculescu de anulare a condamnărilor din dosarul ICA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un complet de doi judecători, Raluca Elena Costache şi Adrian Viorel Podar, au respins astăzi  o contestaţie în anulare făcută în dosarul Dan Voiculescu- Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Solicitarea era depusă de fostul şef al Direcţiei Juridice din cadrul ICA, Jean Cătălin Sandu, condamnat la 6 ani de închisoare.

Update Curtea de Apel Bucureşti a respins astăzi ca inadmisibilă contestaţia în anulare formulată de Jean Cătălin Sandu. Decizia este definitivă.

Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare, a depus iniţial o cerere similară în instanţă, dar şi-a retras-o la primul termen, pe 18 martie. Curtea de Apel Bucureşti a luat în discuţie cererea lui Sandu  pe 22 martie, dar a mai avut nevoie de două zile pentru a delibera. Dacă s-ar admite „în principiu” contestaţia în anulare, atunci se va trece la discuţiile pe fondul cauzei. La rândul său, contestaţia în anulare poate fi respinsă sau admisă- situaţie în care dosarul s-ar rejudeca, iar cei condamnaţi în acest caz ar fi eliberaţi.

Numele lui Sandu apare în motivarea magistraţilor din acest caz,  care arătau că acesta a fost în „sfera de influenţă a lui Dan Voiculescu”, alături de fostul ministru al Comunicaţii Sorin Pantiş şi nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi. Pentru serviciile sale în cazul ICA, judecătorii au spus că el a fost angajat la Grivco, a deţinut funcţia de secretar executiv al PC şi promovat vicepreşedinte al AVAS.

Colegi de penitenciar

Motivele pentru care Sandu a cerut anularea condamnării sunt „absolute identice” cu cele pe care le-a depus Voiculescu, potrivit procurorului DNA care a intrat în sala de judecată. Cei doi îşi execută pedeapsa la Penitenciarul Rahova. Ambii susţin că judecătoarea Camelia Bogdan- preşedintele completului care a dar sentinţa în ICA, ar fi incompatibilă, deoarece ar fi participat la un seminar organizat din banii Ministerului Agriculturii, parte civilă în acest dosar. De altfel, procurorul a dat de înţeles că Sandu şi Voiculescu ar fi depus cererile în acelaşi timp, pentru ca apoi să poată să-şi aleagă completul care judecă contestaţia în anulare.

Contestaţiile se bazează pe articol publicat de analistul Mugur Ciuvică- invitat permanent în studiourile Antena 3. În timp ce Voiculescu a susţinut că a descoperit informaţia pe internet, deşi nu are acces din închisoare, Sandu a arătat că a citit în ziarul „Jurnalul Naţional”.

A doua încercare

În noiembrie 2014, judecătorii Dan Lupaşcu şi Viorica Costiniu au mai admis „în principiu”  o contestaţie în anulare, formulată de Dan Voiculescu. Mogulul contesta cum fusese repartizat dosarul pe masa completului condus de Camelia Bogdan. Atunci când s-a judecat pe fond contestaţia, judecătorii Dan Lupaşcu şi Isabelle Tocan au avut opinii diferite, primul pentru admitere,  al doilea pentru respingere. Cel de-al treilea judecător, chemat să incline balanţa, Corina Dăescu, a fost pentru respingere.  Prima contestaţie în anulare depusă de Voiculescu a  fost repinsă pe 5 ianuarie 2015.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite