„Chiar dacă nu ştii nimic, treci!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a XII-a au trecut fluierând de prima zi a probei orale la limba română de la Bacalaureat. Liceenii au fost apreciaţi pe niveluri de competenţă: „avansaţi“ şi„experimentaţi“. Rezultatele de aseară arată că 57% dintre ei sunt foarte buni.

CITIŢI ŞI:

Două şcoli încep Bacalaureatul mai târziu, din lipsă de elevi

Şcolile „au furat“ startul înscrierilor pentru clasa I

La Liceul Industrial Electroputere din Craiova, în jur de 50 de liceeni au susţinut ieri prima probă a Bacalaureatului. Câteva zeci de tineri au venit chiar cu noaptea-n cap în curtea unităţii ca să ia pulsul evenimentului. Cristian Feraru (20 de ani) recunoaşte că la Bac mizează doar pe noroc.

"Am auzit că vom trece examenul fie că am învăţat ceva, fie că nu. Eu nu am citit nimic, normal. Sper să îmi cadă Moromeţii, de Ion Creangă, că e mai uşor. Nu prea am avut timp de şcoală, că lucrez ca frizer, ca să iau şi eu un ban", mărturiseşte tânărul. "Am trecut de două ori la şcoală, în tot anul. Sunt o persoană cunoscută în oraş. Profesorii nu prea mă ştiu", a adăugat el.

„Mă lăsară paf subiectele"

Colegul său Cristian Subţirelu (19 ani) a primit nivelul "avansat". "Mă dădură pe spate subiectele astea. Parcă sunt picate din cer. Alesei un bilet cu un text ciudat rău de tot. Era ceva despre roboţii din Univers care pe viitor vor face menajul la femei în casă. Parcă aşa scria, că nu-mi mai amintesc sigur. Şi nu pricep la ce ne dau ei despre roboţi? Ne cer să fim cu picioarele pe pământ şi vor să învăţăm de Cosmos, de roboţi? Scrisei câteva rânduri. Dar mă lăsară paf subiectele. Stau şi încerc să îmi dau seama ce-o fi fost în capul celor care au construit textele. Ne cred genii? Auzi, roboţi! ", a spus liceanul.

„Nu mai ţin minte autorul"

Antonie Armin, elev la Colegiul "Gheorghe Şincai" din Capitală, a obţinut calificativul "experimentat". "Am avut un text literar, dar nu mai ţin minte autorul, nu era foarte cunoscut. Era ceva cu Şerban. Textul era despre viziunea lui asupra emisiunilor TV ", a explicat tânărul. El a adăugat că, pentru el, proba la română nu are nicio însemnătate pentru că vrea să urmeze Politehnica. "Dacă era cu note, conta, dar aşa mi se pare inutil", a spus el.

Colegul său Alexandru Lichiardopol nu ştie ce nivel de competenţă a obţinut şi nici nu-l interesează. „A fost bine, dar, dacă nu este pentru notă, nu mă ajută cu nimic. Vreau să dau la Medicină. Nu are nimeni de ce să se streseze", a spus Alexandru.

Liceenii clujeni au avut parte şi ei de o zi de examinare fără emoţii. „Nu mi s-a părut foarte greu. Mi-a picat un text epistolar despre Brâncuşi", a spus la ieşirea din sala de examinare Paul Iakab, elev la Liceul "Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca. Nici colegii săi nu au fost mai stresaţi. „Nu ne pot pica, deci trebuie doar să te prezinţi ca să poţi fi declarat admis", a mai spus un absolvent de clasa a XII-a.

Liceenii din Braşov sunt nemulţumiţi de noul sistem de evaluare de la Bacalaureat. „Este oarecum injust. Cineva care învaţă şi-şi doreşte o notă mai mare la oral este la acelaşi nivel cu cei care nu-şi prea dau interesul", a spus Cătălin Bayer, elev la „Unirea". Profesorii sunt şi ei nemulţumiţi de organizarea Bac-ului. „Noul sistem de evaluare mi se pare păgubos pentru noi. Cred că a fost creat pentru ca profesorii să nu mai fie plătiţi şi s-a făcut o economie substanţială la buget", a spus Claudiu Horja, profesor de limba română la Colegiul Naţional „Unirea".(Material realizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul de Seară")

Ce spun elevii despre proba la română

- Inutilă - nivelul de competenţă obţinut nu se ia în considerare la admiterea la facultate.
- Nestresantă - Nu există posibilitatea picării examenului, prin urmare, elevii trec cu lejeritate.
- Păguboasă - profesorii consideră că sistemul a fost simplificat pentru a nu-i mai plăti şi pentru a face economii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite