Cheloo de la Paraziţii, acuzat că a luat droguri de la un investigator sub acoperire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cheloo a fost ridicat şi dus la audieri la sediul DIICOT Ploieşti Paraziţii FOTO Dana Mihai
Cheloo a fost ridicat şi dus la audieri la sediul DIICOT Ploieşti Paraziţii FOTO Dana Mihai

Cântăreţul de muzică hip-hop Ion Cătălin Ştefan, mai cunoscut sub numele de Cheloo, este suspectat de procurori atât de consum de droguri, cât şi de trafic de droguri de risc, după ce i-ar fi dat canabis unui investigator sub acoperire. Rapperul a fost ridicat miercuri-dimineaţă de mascaţi şi audiat mai multe ore la DIICOT Ploieşti.

Solistul trupei Paraziţii, Cătălin Ştefan Ion, cunoscut sub numele de Cheloo, a fost ridicat, miercuri-dimineaţă, de mascaţi şi dus la audieri la DIICOT Ploieşti pentru a fi audiat într-un dosar de trafic de droguri.

Asta după ce la locuinţa din Breaza a rapperului au fost găsite mai multe grame de cannabis. Anterior, Cheloo i-ar fi dat gratuit canabis, în câteva rânduri, unui investigator sub acoperire şi unui colaborator al procurorilor DIICOT.
Concret, ancheta vizează opt persoane suspectate de trafic şi deţinere de droguri pentru consum propriu.

„Din 2015, în baza unei rezoluţii infracţionale unice şi a unei înţelegeri prealabile, suspecţii s-au aprovizionat cu droguri de risc (cannabis) de la dealeri din municipiul Bucureşti, iar ulterior le-au comercializat sau oferit cu titlu gratuit consumatorilor de pe raza oraşului Breaza şi a localităţilor limitrofe”, arătau miercuri procurorii.

Lupul între oi

De aceea, aceştia au descins miercuri la zece adrese din Bucureşti şi din judeţele Prahova şi Ialomiţa, una dintre acestea fiind la locuinţa din Breaza deţinută de rapperul Cheloo.
În urma percheziţiilor au fost găsite „diverse cantităţi de materie vegetală cu aspect de canabis”, seminţe de cannabis, precum şi ustensile pentru consum, ambalare şi distribuire de drogurilor. La finalul percheziţiilor, 80 de persoane au fost duse la audieri, printre acestea fiind şi Cheloo, care a ajuns la DIICOT însoţit de mascaţi.

Rapperul a declarat în faţa jurnaliştilor că se simte „ca un lup între oi”. Întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze, solistul de la trupa Paraziţii a răspuns: „Multe”.

Cum se pedepseşte consumul de droguri

În România, potrivit legii, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. Mai mult, punerea la dispoziţie a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Terapie pe banii statului

În plus, legea mai prevede ca persoanele care consumă droguri să poată fi incluse într-un program integrat de asistenţă a consumatorilor de droguri. După începerea programului, unităţile medicale în care se desfăşoară programe terapeutice transmit centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog datele necesare pentru menţinerea continuităţii programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, pe baza unui raport medical. Cheltuielile sunt suportate de stat şi, în funcţie de posibilităţile materiale, de către persoana în cauză, de familie sau de un organism privat.

Legalizarea marijuanei în România

În 2009, când candida pentru un post în Parlamentul European, Elena Băsescu declara că dacă dacă ar ajunge în PE „ar fi probabil de acord” cu legalizarea drogurilor uşoare, cum ar fi marijuana. Întrebată care este părerea sa personală, EBA a menţionat că a fost la studii în SUA un an şi că „în campusurile din America aceste droguri uşoare, marijuana, erau legale”. Cu toate acestea, la câteva zile după aceste declaraţii, fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu s-a răzgândit, precizând că „marijuana nu trebuie legalizată la noi în ţară, indiferent cât de uşor este drogul acesta şi indiferent dacă dă dependenţă sau nu”.

Unde este permis consumul de marijuana

Uruguayul a fost prima ţară care a permis cultivarea, consumul şi comercializarea de marijuana. Mai mult, în ţări precum Cehia, Austria şi Olanda, consumul de marijuana este tolerat, comsumatorii având voie să aibă asupra lor mici cantităţi din acest drog. De asemenea, există ţări care permit în prezent consumul de marijuana în scopuri medicale, acestea fiind Austria, Belgia, Canada, Cehia, Finlanda, Israel şi unele dintre statele din SUA. În decembrie 2015, preşedintele Columbiei, ţară recunoscută ca furnizoare de droguri, a semnat un decret prin care a legalizat consumul de marijuana în scopuri medicale.

Rapperul s-a declarat simpatizant al lui Putin şi luptător anti-gay

Rapperul Cătălin Ştefan Ion nu se află la prima problemă cu legea. În 2014, DJ-ul Daniel Apetria i-a dat în judecată pe Cheloo şi pe rapperul MarkOne1, acuzându-i că l-au bătut. În cele din urmă, procesul s-a încheiat pe cale amiabilă, Cheloo alegându-se doar cu o amendă de 300 de lei.
Şi limbajul dur, nonconformismul şi vederile radicale i-au făcut numeroase probleme lui Cheloo. În 2010, Cheloo a stârnit revolta romilor, atunci când, în videoclipul „Plec pe Marte“, a purtat un tricou cu mesajul „White and Proud/ Alb şi mândru“. Reprezentanţii Alianţei Civice a Romilor au susţinut că mesajul este unul rasist, care instigă la ură şi violenţă.  „Eu sunt mândru! Mie îmi place culoarea pielii mele. În fiecare zi îmi place că sunt alb şi nu îmi place să fiu pus la zid pentru asta. Mi se pare o jignire totală şi mă simt total jignit pe tema asta“, declara atunci Cheloo. Câţiva ani mai târziu, în 2013, când Cheloo făcea parte din juriul show-ului „X Factor“, şi-a atras antipatia a sute de români după ce a folosit un limbaj dur la adresa unui concurent ce s-a declarat homosexual. „Eu dispreţuiesc tot ceea ce eşti şi ce simţi, iar ţara asta te va trimite acasă“, a comentat rapperul la sfârşitul prestaţiei tânărului, pe care nu a urmărit-o, alegând să-i întoarcă spatele.

La nici 48 de ore de la difuzarea emisiunii, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit peste 500 de plângeri împotriva lui Cheloo, a cărui atitudine a fost considerată homofobă de mulţi telespectatori. CNA a taxat la momentul respectiv atitudinea cântăreţului, amendând Antena 1 cu 10.000 de lei. La rândul lui, Cheloo a fost amendat cu 3.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Ulterior, Antena 1 a renunţat la colaborarea cu Cheloo. Cheloo a fost din nou în centrul atenţiei în vara anului trecut, când a declarat, pentru „Adevărul“, că îl apreciază pe liderul rus Vladimir Putin pentru stilul autoritar, precizând că şi-ar dori să existe şi în România un astfel de preşedinte. Rapperul urmează să apară într-o nouă emisiune de divertisment.  Alături de Delia Matache şi Mihai Bendeac, acesta va face parte din juriul show-ului „iUmor“ ce va avea premiera pe 3 aprilie la Antena 1.

Miercuri, la scurt timp după ce s-a aflat că este audiat, reprezentanţii postului au scos de pe pagina de Facebook a emisiunii un promo în care Cheloo îşi rula o ţigară. Motivul: postul TV a dorit să evite folosirea imaginilor „în contexte  interpretabile“. ;

Sişu, închisoare pentru droguri

Cheloo nu este singurul rapper din România anchetat de procurori. Mai exact, în octombrie 2003, Tudor Sişu, fost component al trupei „La Familia”, a fost arestat pentru  consum de droguri. Cântăreţul a fost eliberat în octombrie 2005, însă după numai şase luni de libertate, acesta a fost din nou arestat. Ulterior, în octombrie 2012, a fost condamnat din nou la patru ani de închisoare pentru trafic de droguri, pedeapsă din care a avut de executat doar 32 de luni datorită bunei purtări.

Cheloo de la Paraziţii, audiat la DIICOT Ploieşti într-un dosar de trafic şi consum de droguri. „Mă simt ca un lup între oi“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite