Ce au câştigat pensionarii militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii militari scapă doar de birocraţie, nu şi de recalcularea pensiilor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat ieri motivarea sentinţei prin care a dispus suspendarea hotărârii de guvern prin care era stabilită metodologia de recalculare a pensiilor militare.

Din sentinţă rezultă că cei şapte militari din Cluj care au atacat în contencios hotărârea de guvern, cărora li s-au adăugat în timpul procesului şi două organizaţii de rezervişti, contestau faptul că, spre deosebire de pensionarii civili, erau obligaţi să completeze cereri de recalculare şi să obţină personal adeverinţe de venit de la centrele militare în raza cărora au activat. Instanţa a apreciat că procedura impusă de HG 735 din 2010 face o dicriminare a pensionarilor militari faţă de cei civili şi a dispus suspendarea acesteia, până la pronunţarea unei sentinţe definitive în procesul paralel ce are ca scop desfiinţarea hotărârii.

Sentinţa ÎCCJ nu blochează însă procesul de recalculare a pensiilor ca atare, întrucât acesta se face prin Legea 119 din 2010, ci doar sancţionează procedura de calculare în cazul militarilor, reglementată prin HG 735. Deşi hotărârea lasă să se înţeleagă că suspendarea actului emis de Guvern se aplică tuturor foştilor militari, deci are aplicabilitate generală, Ministerul Administraţiei şi Internelor a emis ieri un comunicat în care precizează că sentinţa îi vizează doar pe cei care au
formulat reclamaţii în instanţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite