Cât vor rezista în libertate deţinuţii eliberaţi cu „Mica graţiere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii estimează că cei mai mulţi deţinuţi liberaţi în baza Legii recursului compensatoriu se vor întoarce în spatele gratiilor
Specialiştii estimează că cei mai mulţi deţinuţi liberaţi în baza Legii recursului compensatoriu se vor întoarce în spatele gratiilor

La doar câteva zile de la intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu deţinuţii lăsaţi în libertate pentru că au stat în detenţie în condiţii improprii încep să se întoarcă după gratii. „Recordul“ este deţinut de un sucevean, care a rezistat în libertate doar 24 de ore.

Vasile Murariu, de 35 de ani, din comuna suceveană Zamostea, liberat pe 19 octombrie 2017, a fost prins beat şi fără permis la volanul unei maşini fix a doua zi după ce a ieşit din puşcărie. Individul şi-a petrecut ultimii ani în Penitenciarul Iaşi, după ce a fost condamnat la şase ani şi nouă luni de închisoare pentru vătămare corporală.

Poliţiştii suceveni au primit un apel prin 112 prin care erau anunţaţi că o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice conduce un autoturism pe raza localităţii Zamostea. Agenţii au interceptat maşina, în care se aflau fraţii Vasile şi Florin Murariu.
În momentul în care a observat că este urmărit de oamenii legii, Vasile Murariu a abandonat vehiculul, a intrat în curtea unui sătean, a sărit un gard, după care a rupt-o la fugă pe câmpurile din zonă. Murariu a fost prins însă în scurt timp de poliţişti, fiind încătuşat.

Criminali şi violatori, lăsaţi liberi pe stradă

Legea recursului compensatoriu a dus şi la liberarea unor infractori extrem de periculoşi, precum criminali, violatori sau pedofili. Potrivit unor surse judiciare, din Penitenciarul Giurigiu, renumit pentru „viaţaşii“ încarceraţi aici, au fost puşi în libertate mai mulţi deţinuţi condamnaţi pentru crime şi violuri. De altfel, de la Penitenciarul Giurgiu au fost liberaţi în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu cei mai mulţi dintre deţinuţi: peste 80.

Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi alte penitenciare de maximă siguranţă, precum Gherla, Aiud, Craiova sau Arad. „Au fost eliberaţi deţinuţi din absolut toate categoriile – criminali, violatori sau pedofili, pentru că legea nu a făcut nicio diferenţă. La Giurgiu sigur au fost astfel de cazuri. Aici sunt închişi toate categoriile de deţinuţi. A fost un act de compensare pe care ni l-am asumat singuri, din anumite scopuri“, a explicat, pentru „Adevărul“, Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Rata infracţionalităţii ar putea creşte

Odată cu punerea în libertate a mii de deţinuţi, se estimează o creştere a ratei infracţionalităţii. „Este doar începutul. Luna aceasta, probabil vom avea 5.000 de deţinuţi care pleacă. Apoi, până la sfârşitul anului poate o să mai avem 8-10.000 de beneficiari. Statistica e nemiloasă: peste 70% dintre ei se vor întoarce în puşcărie. Cei mai mulţi vor fi în situaţia de a nu a avea nicio altă perspectivă. Statul e înţelăgător cu ei, îi eliberează, dar nu se face nimic pentru integrarea lor“, explică liderul sindicatelor din Penitenciare.

Nici ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu este mai optimist. El a declarat, ieri, că nu este sigur că rata infracţionalităţii nu va creşte ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu.

Despăgubiri pentru condiţii grele de detenţie

De parcă nu era de ajuns, statul român se pregăteşte să acorde şi despăgubiri deţinuţilor care au fost încarceraţi în condiţii necorespunzătoare, dar care au apucat şi-au ispăşit pedeapsa în întregime.

„După părerea mea, despăgubirea deţinuţilor nu ar trebui luată în calcul. Se pare că trăim într-o logică a durerii faţă de problemele infractorilor. Nu l-am auzit pe ministrul Justiţiei ce o să facă cu victimele infractorilor sau ce o să facă cu orele noastre suplimentare. Deţinuţii ar putea primi în 5 şi 7 euro pentru fiecare zi în spatele gratiilor. Este absolut nepotrivită o astfel de iniţiativă. Vorbim de banii oamenilor ce muncesc care vor ajunge la oamenii care au făcut puşcărie. Gândiţi-vă ce va crede românul care plăteşte un credit de 20.000 de euro pentru un apartament despre un deţinut care va primi aceeaşi sumă pentru a fost în puşcărie pentru că a omorât pe cineva sau a violat. Pe noi ne doare de infractori, nu ne doare de victime, nu ne doare de contribuabili“, a spus Sorin Dumitraşcu. (Dănuţ Zuzeac)

Te-ar putea interesa şi:

Un deţinut eliberat pe 19 octombrie a rezistat doar 24 de ore în libertate: prins beat şi fără permis la volanul unui BMW

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite