Cât de justificată este ancheta Protecţiei Copilului din Piaţa Victoriei. Aspecte legale şi morale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia Copilului a pus sub lupă părinţii care au venit cu cei mici la proteste. Ancheta este însă lipsită de sens, atrag atenţia specialiştii care spun că autorităţile statului ar trebui să se ocupe de cazurile copiilor puşi să cerşească sau care sunt trimişi cu forţa la muncă.

În protestele împotriva Guvernului se implică de câteva zile şi Protecţia Copilului. După ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că protestatarii care au venit cu copii la miting ar trebui să realizeze că sunt „iresponsabili“, pentru că îi duc într-o „zonă de război“, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC) s-a simţit obligată să demareze o anchetă pentru a stabili în ce măsură părinţii şi-au folosit copiii pentru interesul propriu sau i-au pus în pericol. Asta la câteva zile după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe părinţii care şi-au dus copiii la mitinguri pentru spiritul civic.

Sârguincioşi, funcţionarii de la ANPC au început să strângă date din teritoriu, adică din oraşele unde oamenii au ieşit în stradă, invocând sesizări pe care le-ar fi primit de la diverse persoane.

Copiii, pregătiţi civic

Motivul invocat de ANPC pentru anchetă este un articol din legea pentru protecţia copilului care specifică faptul că părinţii nu-şi pot folosi copiii pentru interesul propriu. De altfel, articolul a fost invocat de Protecţia Copilului pe 8 februarie, într-un comunicat de presă adresat celor care merg la proteste însoţiţi de copii. Însă în acelaşi timp Convenţia cu privire la drepturile copiilor a UNICEF prevede că şi copiii pot participa la întruniri paşnice.

Specialiştii în Drept afirmă că demersul celor de la ANPC nu are nicio bază legală. „Textul de lege spune că părinţii exercită interesul minorului şi iau decizii în folosul acestuia, iar interesul copilului îl apreciază, în principal, părintele. Protecţia Copiilor nu poate invoca faptul că părinţii şi-ar fi folosit copiii pentru interesul propriu. Orice părinte poate susţine că a dus copilul la proteste ca să-l pregătească civic, nu pentru interesul lui. De foarte multe ori deciziile politice generează consecinţe care se manifestă în timp, iar victime sunt cei care acum sunt copii. Dacă punem în libertate infractorii, efectele se pot manifesta prin creşterea infracţionalităţii, iar victime pot fi copiii“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniel Fenechiu. 

Statul nu se ocupă de cazurile grave

La rândul său, sociologul Alfred Bulai spune că e imposibil să stabileşti dacă părinţii şi-au pus copiii în pericol sau dacă i-au folosit în interesul lor propriu.

„Dacă îţi trimiţi copilul să cumpere pâine, unii pot spune că l-ai folosit pentru interesul propriu. O manifestare publică nu e ilegală. Părinţii pot spune că îi învaţă pe copii să fie aproape de nişte norme sociale. Problema este cum calculezi dacă îl pui în pericol. Dacă ieşi cu copilul în parc şi vine un tâmpit cu bicicleta şi dă peste copil, nu înseamnă că l-ai pus în pericol? E foarte greu de spus unde este zona fără pericol. Ce faci la ţară unde copiii sunt duşi la muncă fie că vor, fie că nu vor? Acum trebuie să incriminezi o naţie întreagă... Nu plecăm de la ideea că toţi părinţii sunt nişte infractori şi vor răul copiilor“, afirmă Alfred Bulai.

Sociologul atrage atenţia asupra unor situaţii cu adevărat grave, în care autorităţile refuză să se implice, cum este cazul copiilor trimişi la cerşit.
„Acum ne gândim de ce instituţiile statului nu se sesizează în situaţii flagrante, cum e cazul copiilor din intersecţii care spală parbrize puşi de părinţi ca să facă bani. Ideea în care faci o anchetă într-o societate în care te doare undeva de cazuri cu adevărat grave duce totul în derizoriu“, a spus Alfred Bulai.

Şi psihologul Mihai Copăceanu arată că legea nu se poate aplica în acest caz pentru că părinţii nu au produs copiilor niciun prejudiciu.
„ Legea merge pe exploatarea copilului, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu se aplică în cazul celor care au venit cu copiii la proteste. E lipsit de sens demersul Protecţiei Copilului. Când pui copilul să facă o muncă ce-i depăşeşte capacităţile, atunci se poate spune că îl exploatezi“, a concluzionat psihologul. 

Un nou protest antiguvernamental la care părinţii sunt chemaţi cu copiii, programat sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite