Cât de greu renaşte un club de fotbal „îngropat” de milionarul Florian Walter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Walter adus in tara  Foto InquamPhotos/Octav Ganea
Florian Walter adus in tara Foto InquamPhotos/Octav Ganea

Milionarul Florian Walter a reuşit perfomanţa unică de a controla două cluburi de fotbal, în prima ligă de fotbal. Este vorba de cluburile Universitatea Cluj şi Petrolul Ploieşti. Motivul: milionarul şi-a mutat întreaga afacere de la Cluj la Ploieşti, find nemulţumit că nu a  încheiat un contract de salubritate cu Primăria din Cluj.

„Pornim la noul drum cu acelaşi curaj nebun” şi „Nu aprindem o nouă flacără, cea veche nu s-a stins. Nu e o nouă poveste, cât finalul primeia nu a fost scris”, au fost mesajele pe care cei 2.500 de suporteri ai clubului Universitatea Cluj le-au arborat pe 10 septembrie 2016 pe stadionul „Cluj Arena”.

Echipa lor favorită juca primul meci din istoria clubului în  Liga a IV-a Cluj de fotbal. După 90 de minute de fotbal frumos, Universitatea Cluj a învins echipa  Unirea Tritenii de Jos cu scorul de 12-0. (Foto: stiridesport.ro)

image

La finalul meciului, fanii au scandat:  „Cum curge Someşul printre Carpaţi, echipa noastră n-o s-o desfiinţaţi”. Au urmat şi alte meciuri similare cu victorii categorice, la scor, împotriva celor de la CFR Dej 7–0 (17 septembrie 2016),  Viitorul Mihai Georgescu, 8-0 (12 octombie 2016), sau împotriva celor de la Viile Dejului: 10–0 (29 octombrie 2016). În acest moment, Universitatea Cluj este neînvinsă în Liga a IV-a Cluj, cu 10 victorii şi un egal, are 61 de goluri date şi 5 primite.

Cum s-a ajuns aici

Cum a  fost posibil ca un club cu o tradiţie de aproape 100 de ani care  în campionatul 2014-2015, juca finala Cupei României, să ajungă în Liga a IV-a? În 2016, clubul a retrogradat în Liga a III- a de fotbal şi a intrat în faliment. Atunci, primăria clujeană a înfiinţat un ONG, intitulat „Alb-Negru", şi a înscris echipa în Liga a IV-a, în parteneriat cu cele şase universităţi de stat din oraş.  Ultimul patron al Universităţii, milionarul Florian Walter, a cedat către Primăria Cluj mărcile clubului înfiinţat în 1919.

Declinul clubului începe în iarna anul 2012, în momentul în care patronul de atunci al echipei, milionarul Florian Walter, director general şi acţionar majoritar al clubului, a transferat gratuit 11 jucători de fotbal de valoare de la Universitatea Cluj către  Petrolul Ploieşti. Ulterior el s-a retras total din conducerea echipei de fotbal.

Este vorba de fotbaliştii Achim Sebastian Zoltan, Cojocnean Sebastian Cristian, Cristea Adrian, Cristescu Marian, Grecu Constantin, Grozav Gheorghe Teodor, Hoban Ovidiu Ştefan, Marinescu Laurenţiu Nicolae, Morar Vlăduţ Călin, Neag Ioan, Szukala Lukasz.

Patru ani mai târziu, pe 4 noiembrie 2016, Florian Walter a fost trimis în judecată de procurorii (DIICOT) pentru delapidarea clubului. Alături de acesta acesta au mai fost trimişi în judecată afaceriştii  Ioan Mărginean,  Daniel Capră şi Marius Adrian Nicolae. Prejudiciu în dauna Universitatea Cluj: 2.494.375 de euro.

Povestea lui Florian Walter

Detalii inedite apar în rechizitoriul în care Florian Walter este judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare, cu consecinţe deosebit de grave. Este implicat în mai multe dosare de corupţie, şi a colaborat cu DNA în unele din acestea.

În 2015 el a fugit din România, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă, iar în februarie 2016 a fost adus din Emiratele Arabe Unite.

Supărarea: a pierdut un contract cu Primăria Cluj

Potrivit datelor din dosar, Florian Walter s-a gândit la mutarea celor 11 jucători de fotbal de la Universitatea Cluj către  Petrolul Ploieşti după ce societatea sa, Romprest Servicii Integrate SRL, nu a câştigat în cursul anului 2011 procedura de licitaţie deschisă de Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru atribuirea acordului cadru „Întreţinerea şi amenajarea zonelor verzi de pe raza municipiului Cluj-Napoca. (Foto: Florian Walter, în perioada în care conducea Universitatea Cluj)

image


După acest moment,  Walter ar fi fost supărat că firma sa nu obţinea venituri din contracte publice, dar şi de faptul că autorităţilor locale, alţi afacerişti din Cluj  şi oameni din mediul academic nu se implicau în susţinerea financiară a Universităţii  Cluj. Aşa că s-a hotărât să se implice în clubul Petrolul Ploieşti.

Care era situaţia la Petrolul Ploieşti

La începutul anului 2012 la  Petrolul Ploieşti SA figurau ca acţionari următoarele persoane fizice şi juridice: FSLI Petrom, acţionar majoritar cu o cotă de 99,996%, şi acţionarii minoritari: Liga Asociaţiilor Sportive din Petrol, Bercea Florin, Alexandru Eduard şi Luca Liviu.

Pe 23 martie 2012, acţiunile au fost cumpărate integral de afaceristul Daniel Capră (49%),  Daniel Alexandru Capră (15%)– nepotul lui Daniel Capră şi de firma JIF SRL (36%)- asociat unic şi administrator fiind Cristina Capră – cumnata lui Daniel Capră. Fratele lui Daniel Capră este Nicolae Capră- tatăl lui Daniel – Alexandru Capră şi soţul Cristinei Capră.

Toţi aceştia făceau parte din anturajul lui Florian Walter, potrivit procurorilor DIICOT, fiind persoane interpuse. Practic, Florian Walter ajunsese în situaţia de a controla două cluburi de fotbal.

Echipa din Ploieşti a câştigat Cupa României

Petrolul Ploieşti a avut evoluţii modeste până să fie transferaţi cei 11 jucători de la Universitatea Cluj: sezonul  fotbalistic 2010 – 2011 Liga a II-a; sezonul  fotbalistic 2011 – 2012 locul 14 în Liga I. În sezonul  fotbalistic 2012 – 2013 (perioada când s-au făcut transferurile) locul 3, în Liga I; sezonul fotbalistic 2013 – 2014 locul 3, Liga I. De asemenea, la finalul sezonului fotbalistic 2012 – 2013, Petrolul Ploieşti a câştigat meciul din finala Cupei României. (Jucătorii ploieşteni au cucerit primul trofeu in 2013, după 18 ani. FOTO: Răzvan Păsărică)

image

Evoluţia în plan financiar a reprezentat şi obţinerea unor importante sume de bani din drepturile de televiziune şi din participările în competiţiile de fotbal.

Procurorii DIICOT au arătat că pentru reuşita planului său, Walter Florian a trebuit să-i convingă pe judecătorii de fotbal să fie de accord cu transferul. Aceştia nu erau liberi de contract, , ci, din contră, aveau în derulare în mod legal convenţiile de prestări servicii încheiate cu Clubul U Cluj.

Cine au fost oamenii de încredere

Cei care s-au ocupat de convingerea acestora au fost oamenii săi de încredere, Ioan Mărginean - director tehnic la Universitatea Cluj şi Marius Adrian Nicolae- director sportiv la Universitatea Cluj. Cei doi le-au spus fotbaliştilor că Florian Walter nu mai vrea să investească la Universitatea Cluj, şi nu vor mai fi bani pentru a li se plăti salariile.

Fotbaliştilor li s-a creat o stare de incertitudine şi îngrijorare cu privire la cariera şi evoluţia lor fotbalistică. În acelaşi timp, Ioan Mărginean şi Marius Adrian Nicolae le-au garantat drepturile salariale dacă vor fi de accord cu transferul la Petrolul Ploieşti.

Apărarea milionarului

Potrivit rechizitoriului DIICOT, Florian Walter s-a apăra de acuzaţii arătând că  transferul gratuit al celor 11 jucători de la FC Universitatea Cluj SA la FC Petrolul Ploieşti SA, a servit intereselor clubului U Cluj, întrucât existau restanţe salariale la plata jucătorilor şi iar clubul putea fi sancţionat de forurile competente pentru neplata salariilor.

„Această apărare priveşte o situaţie ipotetică, fără suport în plan probator, întrucât, pe de o parte, din cuprinsul declaraţiilor jucătorilor transferaţi, nu a rezultat că ar fi existat întârzieri semnificative cu plata drepturilor salariale, acestea fiind achitate de către club în mod constant, iar pe de altă parte la data transferurilor către FC Petrolul Ploieşti SA, în perioada mai –iunie 2012,  toate drepturile salariale le fuseseră achitate jucătorilor transferaţi”, arată procurorii DIICOT:

Petrolul a făcut bani şi din transferuri

Anchetatorii arată că dacă într-adevăr clubul U Cluj se afla într-o situaţie financiară precară, reprezentanţii acestuia ar fi putut proceda la vânzarea unora dintre jucători, pentru a obţine clubul venituri în mod real.
Unii dintre jucătorii care au fost transferaţi gratuit la Petrolul Ploieşti au fost transferaţi apoi către alte cluburi pentru bani mulţi: Szukala Lukasz, la două luni de la transfer, către Steaua Bucureşti, cu 250.000 euro net, Cristea Adrian a fost împrumutat, la opt luni de la transfer, clubului Standard Liege pentru 100.000 de euro, Grozav Gheorghe Teodor, care a fost transferat, pe 28 agust 2013,  la Clubul Terek Grozny din Rusia, pentru suma de 2.900.000 euro, sau Hoban Ovidiu Ştefan,  a fost transferat , pe 11 septembrie 2014,  la Clubul Hapoel Beer Sheva, pentru suma de 75.000 euro.

Raportul specialistului antifraudă

Un raport depus în timpul anchetei, realizat de un specialist antifraudă,  arată că în urma examinării situaţiilor financiare ale societăţii Fotbal Club Universitatea Cluj SA aferente perioadei 2010 – 2013 s- a constatat  că peste 99% din veniturile societăţii sunt reprezentate de veniturile din exploatare, deci din activitatea curentă a societăţii, conform obiectului de activitate declarat.

Astfel, a rezultat faptul că FC Universitatea Cluj SA, exploatând resursele şi activele deţinute, în special fiind vorba de jucători de fotbal, a realizat venituri din prestarea de servicii (vânzarea de bilete, publicitate, drepturi de difuzare) pe toată perioada analizată, acestea având un caracter crescător. FC Universitatea Cluj SA  şi-a bazat şi dezvoltat activitatea prin exploatarea activelor deţinute, în special fiind vorba de jucătorii de fotbal care activau la echipă. Prin intermediul acestora activitatea fotbalistică desfăşurată în Liga I a Campionatului Naţional de Fotbal de către echipa Universitatea Cluj (echipă administrată de Fotbal Club Universitatea Cluj SA) a avut un caracter ascendent, fapt care reiese şi din creşterea veniturilor societăţii.

Deşi echipa Universitatea Cluj a avut un parcurs ascendent de la promovarea în Liga I, aşa cum reiese din dosarul cauzei, totuşi directorul general, Florian Walter, a luat decizia transferului (cedării) în mod gratuit a activelor care participau activ la realizarea şi creşterea veniturilor, respectiv a jucătorilor de fotbal, această mişcare  având ca rezultat o scădere a rezultatelor obţinute de echipă, declin care a dus la reducerea veniturilor încasate de societatea care administrează echipa, Fotbal Club Universitatea Cluj SA.

Momentul cheie: transferurile gratuite

Specialistul antifraudă a apreciat că operaţiunile de cedare gratuită a unor active participante la producerea de venituri pentru societate, respectiv a jucătorilor de fotbal transferaţi gratuit la FC Petrolul Ploieşti SA,  a avut un impact negativ asupra activităţii ulterioare a societăţii Fotbal Club Universitatea Cluj SA, acest tip de tranzacţii fiind total atipice, având un caracter pur artificial şi constituind o practică abuzivă, având scopul de a nu înregistra venituri şi TVA  aferent, precum şi de a avantaja o societate comercială (Fotbal Club Petrolul SA), care a primit activele cu titlu gratuit, în detrimentul altei societăţi (Fotbal Club Universitatea Cluj SA), care nu a mai putut beneficia de aportul activelor respective pentru realizarea de venituri, deşi a înregistrat cheltuieli substanţiale cu achiziţia şi „întreţinerea” acestora.

Având în vedere faptul că activele în cauză - jucătorii de fotbal,  au prestat activităţi la noua societate, contribuind la realizarea de venituri de către aceasta, în nici un caz nu se poate vorbi despre cedarea unor active deteriorate, ieşite din circuitul productiv, pentru a putea fi justificată acest tip de renunţare voită.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite