Carmen Dan, la bilanţul IGPR: Am constatat de prea multe ori ascunderea unor evidenţe sau atitudini nefireşti faţă de cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Interne Carmen Dan a participat la bilanţul Poliţiei Române FOTO Eduard Enea
Ministrul de Interne Carmen Dan a participat la bilanţul Poliţiei Române FOTO Eduard Enea

Prezentă la bilanţul Poliţiei Române pe anul 2017, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, i-a atacat pe şefii Poliţiei, acuzându-i de atitudine greşită faţă de cetăţeni.

Carmen Dan, a spus, vineri, la prezentarea raportului de bilanţ al IGPR pe 2017, că a observat un anumit conservatorism, care s-a manifestat prin lipsă de comunicare, ascunderea unor evidenţe sau o atitudine greşită faţă de cetăţeni.

„Personal, în anul pe care l-am parcurs, am constatat de prea multe ori un anumit conservatorism manifestat sub forma lipsei de comunicare, ascunderea unor evidenţe sau atitudini nefireşti faţă de cetăţeni. Cu toate greutăţile şi provocările cu care se confruntă Poliţia Română, aceasta trebuie să fie şi să rămână un reper de siguranţă şi încredere”, a spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a vorbit şi despre deficienţe, spunând că acestea ţin în special de relaţia şef-subordonat, iar altele se referă la modul în care au fost gestionate unele situaţii sau cum au fost dezvoltate unele atitudini de complicitate, indiferenţă sau autoprotecţie.

Carmen Dan a spus, însă, că reuşitele Poliţiei Române se văd zilnic prin intervenţiile pe care le face, prin numărul de infractori prinşi şi prin profesionalismul poliţistului.

„Iar toate aceste lucruri se simt în nivelul de siguranţă al cetăţeanului”, a subliniat Carmen Dan.

Ministrul nu-i crede pe poliţişti

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, consideră că s-au invocat prea des lipsa de personal, a mijloacelor logistice şi a salarizării bune atunci când apar probleme în sistem, susţind că, deşi acestea sunt, într-adevăr, probleme reale, nu reprezintă o scuză pentru tot ce nu merge bine în Poliţie.

„De prea multe ori în faţa problemelor din sistem s-a răspuns prin invocarea lipsei de personal, a mijloacelor logistice sau a unei salarizări care nu se ridică la nivelul aşteptărilor dumneavoastră. Da. Sunt reale şi sunt într-adevăr şi acestea probleme, dar nu pot fi o scuză pentru tot ce nu merge bine în Poliţie”, a declarat Carmen Dan la prezentarea raportului de bilanţ al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) pe anul 2017.

Ea a amintit de strategia de reducere a deficitului de personal derulată la nivelul Ministerului de Interne prin care vor fi aduşi oameni noi în sistem, 7.000 anul acesta, dintre care 3.900 în Poliţie.

De asemenea, Carmen Dan a spus că luna viitoare urmează să înceapă o achiziţie centralizată de maşini în valoare de 120 de milioane de lei, pentru Poliţie fiind alocate aproximativ 800 de maşini, iar în curând va începe şi achiziţia de mijloace de protecţie şi intervenţie.

Adjunctul procurorului general, la bilanţul IGPR: Am avut şi noi şi voi probleme de imagine

Adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, afirmă că atât Ministerul Public, cât şi Poliţia Română au avut probleme de imagine, însă este de părere că „orice pădure are uscături”, făcând apel la opinia publică şi la mass-media să nu mai generalizeze.

„Am avut şi noi în Ministerul Public şi dumneavoastră, în Poliţia Română, probleme de imagine. Există un proverb românesc, că orice pădure are uscături. Fac apel la opinia publică şi la mass-media să nu generalizaţi. Atunci când sunt probleme – şi sunt probleme – să le discutăm”, a declarat Bogdan Licu la evenimentul de prezentare a raportului de bilanţ al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) pe anul 2017.

El a subliniat că poliţiştii sau magistraţii care îşi fac datoria cu bună-credinţă să fie criticaţi pentru cazurile altor colegi ai lor.

„Nu merită colegii care îşi fac datoria, care sunt serioşi, care îşi neglijează familiile, sănătatea pentru muncă, să fie blamaţi pentru cazuri izolate”, a spus Licu.

Adjunctul procurorului general a atras atenţia că deficitul de personal pe care îl are Poliţia şi-a pus amprenta atât asupra activităţii, cât şi asupra cantităţii actelor de urmărire penală, însă s-a declarat convins că acest obstacol va fi depăşit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite