UPDATE Care e procedura de numire a unui nou procuror-şef DNA. Ministerul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie
0
După ce şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost revocată din funcţie de preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului va avea dreptul să refuze o singură dată propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef DNA. Asta dacă modificările legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor intră în vigoare. În prezent, interimatul e asigurat de procurorul Anca Jurma.
UPDATE Secţia pentru procurori a CSM va discuta, miercuri 11 iulie, cererea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a-şi continua activitatea în calitate de procuror, după ce, preşedintele Klaus Iohannis, a emis decretul de revocare a acesteia din funcţia de conducere.
UPDATE Procurorul General, Augustin Lazăr, a numit-o pe Anca Jurma, fostul consilier al Laurei Codruţa Kovesi, în funcţia de procuror-şef interimar al DNA.
„Ca urmare a decretului prin care preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a dispus revocarea din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Laura Codruţa Kovesi şi a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcţie a doamnei Anca Jurma, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
UPDATE Ministerul Justiţiei a anunţat luni începerea selecţiei pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie. Astfel, începând de azi procurorii au la dispoziţie 14 zile pentru a-şi depune candidatura la şefia DNA.
"Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 9 - 30 iulie 2018, la sediul său din Bucureşti, (...) selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Selecţia se desfăşoară în condiţiile prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în anunţul postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Conform sursei citate, procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie.
Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.
Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 - 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu comisia condusă chiar de către ministrul Justiţiei.
Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public după trei zile, pe data de 30 iulie.
"Propunerea/ propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi", se menţionează în anunţ.
În ceea ce-l priveşte pe actualul şef interimar al DNA, procurorul Marius Iacob poate fi unul dintre candidaţi, deşi pe numele acestuia există mai multe plângeri înaintate de către Inspecţia Judiciară către CSM, acestea nu sunt soluţioante în mod definitv aşa cum dispune legea.
Ştirea Iniţială: Acesta a fost delegat de procurorul general Augustin Lazăr la cârma DNA până ce preşedintele Iohannis va numi un nou procuror şef DNA.
În momentul de faţă, legea prevede că numirea procurorului şef DNA este făcută de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, relatează digi24.ro.
Potrivit sursei citate, Iohannis are dreptul în prezent să refuze mai multe propuneri ale ministrului Justiţiei, însă acest lucru s-ar putea schimba până în luna august, dacă vor intra în vigoare până atunci modificările la Legea nr.303/2004.
Potrivit noii legi privind organizarea judiciară, preşedintele Klaus Iohannis ar avea dreptul să refuze o singură propunere a ministrului Justiţiei.