Căpşunarii pot plăti retroactiv contribuţii pentru pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doljul se află printre oraşele unde sunt cei mai săraci pensionari
Doljul se află printre oraşele unde sunt cei mai săraci pensionari

Persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public de pensii pot plăti contribuţiile retroactiv, pentru o perioadă de maximum cinci ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobată joi de către Executiv.

Măsura a fost luată pentru a mai reduce puţin din deficitul fondului de pensii şi pentru a răspunde solicitărilor venite din partea românilor care muncesc afară, în special a celor care lucrează la negru.

Baza lunară de calcul o reprezintă salariul minim pe economie valabil în fiecare lună de contribuţie. De exemplu, în anul 2005 se va lua în considerare salariul de 310 lei, cât era atunci salariul minim pe economie, iar în 2009 şi 2010, un salariu de 600 de lei.

Asupra acestor baze se vor aplica procentele pe care ar fi trebuit să le plătească atât angajatorul, cât şi angajatul. De exemplu, anul trecut contribuţiile erau de 31,3% din salariu (20,8% partea angajatorului şi 10,5%, ceea ce-i revenea salariatului).

Astfel, la un salariu minim de 600 de lei, o persoană trebuie să vireze la fondul de pensii aproape 188 de lei, pentru fiecare lună de contribuţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite