Când ar putea fi extrădat Sebastian Ghiţă. Fostul deputat este acuzat în Serbia de fals privind identitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, capturat în cursul nopţii de joi spre vineri, la Belgrad, ar putea să mai aştepte până să fie extrădat, deşi autorităţile române au solicitat imediat extrădarea. El trebuie să răspundă, mai întâi, pentru infracţiunea comisă pe teritoriul Serbiei: fals privind identitatea.

Procuratura din Belgrad a decis reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă pentru posesie de documente falsificate, după ce a fost arestat în noaptea de joi spre vineri pe baza unui mandat emis de autorităţile de la Bucureşti, anunţă agenţia Tanjug. Ghiţă a fost reţinut pentru comiterea unei infracţiuni pe teritoriul sârb şi pentru posesie de documente falsificate.

Procedura extrădării lui Sebastian Ghiţă din Serbia ar putea dura destul de mult, extrădarea făcându-se prin Ministerul Justiţiei, potrivit autorităţilor române. Măsura trimiterii lui Ghiţă în România trebuie decisă însă de un judecător sârb. România nu are un tratat de extrădare direct cu Serbia, însă ambele state sunt semnatare ale Convenţiei Europene privind extrădarea.

În plus, între România şi Serbia funcţionează încă, prin declaraţie de succesiune, un tratat din 18 octombrie 1960 între Republica Socialistă Română şi Republica Populară Federativă Iugoslavia privind asistenţa juridică. Documentul a intrat în vigoare în 6 februarie 1961.

Procedura de extrădare s-ar putea însă întinde, pentru că, mai întâi, Sebastian Ghiţă trebuie să răspundă în faţa autorităţilor sârbe pentru infracţiunea comisă pe teritoriul sârbesc - folosirea de documente de identitate false. Astfel, fostul deputat ar putea fi trimis în judecată mai întâi în Serbia.

La momentul prinderii lui Sebastian Ghiţă, fostul deputat s-a prezentat ca fiind student sloven şi le-a vorbit poliţiştilor sârbi în engleză, prezentându-le acte false. Anchetatorii aveau deja date de la autorităţile române referitoare la faptul că în locuinţa respectivă s-ar afla fugarul, astfel că a fost condus la poliţie, constatându-se că documentele erau false.

Dezvăluirile lui Ghiţă

Analiştii cred că fostul deputat ar putea să mai facă dezvăluiri care ar putea compromite şi alte persoanje importante. Astfel, Sebastian Ghiţă s-a aflat mereu în preajma unor personaje importante şi a fost martor la diverse evenimente.

Însă spaţiul său de manevră ar fi limitat din cauză că se va afla în detenţie. Prin urmare, fostului deputat îi va fi aproape imposibil să mai facă publice casete video cu dezvăluiri, prin intermediul trustului de media pe care îl controlează.

„A fost un tsunami online de hohote şi ironii la adresa pozei lui Sebastian Ghiţă şi a modului în care a fost arestat în Serbia. Dar să nu uităm cine este acest personaj în viaţa publică din România. Un om de afaceri cu un succes incredibil, fost parlamentar, presupusă mână dreapta a fostului premier Victor Ponta, deţinător de trust media, intim cu şefii serviciilor secrete şi cine ştie câte altele. În condiţiile acestea, să îl subestimezi pe Sebastian Ghiţă e o greşeală. Putem presupune că deţine în continuare suficient de mule informaţii confidenţiale pe care le va folosi în interes propriu aşa cum a mai făcut şi până acum. Îi va fi însă destul de greu să mai facă jocuri ascunse pentru că odată adus în ţară şi încarcerat pentru dosarele pe care le are, spaţiul lui de manevră va fi limitat. Totuşi, e posibil să mai aflăm lucruri despre viaţa şi cariera lui. Probabil că e doar o chestiune de timp şi de oportunitate“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul politic Dan Ionescu.

„Fratele mai prost“

La rândul său, deputatul PMP Corneliu Bichineţ crede că Sebastian Ghiţă „este depozitarul unor adevăruri care interesează pe toată lumea“.

„Indiferent ce o fi făcut, omul ăsta este depozitarul unor adevăruri care interesează pe toată lumea, de la ultimul ţăran până la preşedintele ţării. (...) Credeţi că a plecat din ţară de prost? A plecat ca să trăiască şi a ales Serbia. Din punctul meu de vedere, a ales foarte bine, iar cei care încearcă să îl hărţuiască şi probabil că îl manevrează ştiu foarte bine de la început unde a fost. Şi acum să îl aducă acasă frumos, să îl îmbrace în ţinută corespunzătoare”, a spus Bichineţ.

Referindu-se la modul în care a fost prins Sebastian Ghiţă, deputatul PMP a afirmat: „Orice om puternic din ţara asta - şi Ghiţă e un om puternic şi inteligent, fără să îl fac erou - are un frate prost. Aşa i s-a întâmplat din nefericire unuia şi mai bun şi mai valoros decât Ghiţă, domnului Băsescu, preşedintele partidului meu. Nu i-au făcut toţi din jur rău cât i-a făcut din greşeală fratele său. Aşa s-a întâmplat şi cu Ghiţă”.

Cum a fost capturat

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

„În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din UE“, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite