Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de Lege în favoarea diminuării risipei alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor, imagine de arhivă
Camera Deputaţilor, imagine de arhivă

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de Lege pentru modificarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, estimată la 10% din mâncarea cumpărată în România. Legea prevede facilităţi fiscale pentru operatorii economici care vor dona alimentele aflate în ultimele 10 zile de valabilitate.

S-au înregistrat 203 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 71 de abţineri, după cum infoormează Agerpres.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul de lege vizează stabilirea unor măsuri referitoare la circuitul alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum, stabilirea organelor abilitate pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. 

Prin această lege se creează totodată un cadru normativ pentru definirea operatorilor economici din sectorul agroalimentar potrivit Regulamentului (CE) nr.178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare .

Mai mulţi deputaţi PSD, care sunt şi iniţiatorii acestui proiect, au atras atenţia că în România este risipită peste 10% din mâncarea cumpărată.

„Votul pentru Legea diminuarii risipei alimentare a fost strâns legat de articolul 3, bazat pe amendamentul meu, care permite funcţionarea magazinelor sociale. Acesta a fost susţinut de organizaţiile neguvernamentale care au activitate şi experienţă în acest domeniu. De exemplu, Asociaţia Somaro, care are un magazin social in circumscriptia mea, Sectorul 1 din Bucureşti, unde aprovizioneaza sute de familii aflate iîn dificultate”, a scris deputatul PSD, Florin Manole, pe pagina sa de Facebook după votul de azi din Camera Deputaţilor. 

Conform proiectului de lege votat de Camera Deputaţilor, se introduc măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către operatorii receptori, care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu asumarea responsabilităţii privind îndeplinirea prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor.

Produsele pot face obiectul transferului oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, provenite din donaţii, se face către operatorii receptori, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.

Operatorii economici care transferă alimente prin donare, în baza prezentei legi, beneficiază de facilităţi fiscale, aşa cum sunt acestea reglementate de Codul Fiscal. Sunt excluse de la donare/sponsorizare băuturile alcoolice.

Proiectul votat de deputaţi prevede că încălcarea dispoziţiilor prevăzute în noua lege constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite