Bucureşti:Moartea, grăbită de o promovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen (dreapta), în urmă cu aproximativ cinci luni, înainte de promovare
Carmen (dreapta), în urmă cu aproximativ cinci luni, înainte de promovare

Vecinii lui Carmen Ramona Cîciu spun că aceasta muncea exagerat pentru a dovedi că merită avansarea primită în urmă cu aproximativ trei luni. Carmen Cîciu, femeia de 34 de ani căreia i s-a făcut rău la serviciu, a murit sâmbătă seară la Spitalul Universitar Bucureşti după ce a stat în comă aproape o săptămână.

Părinţii lui Carmen Cîciu au fost plecaţi ieri aproape toată ziua de acasă, dar vecinii ştiau deja de nenorocirea care i-a lovit. Oamenii povestesc cât de îngrijorată era mama ei după ce Carmen fusese promovată.

Citiţi şi:

Năstase despre cazul Ramonei Cîciu: "scopul muncii trebuie să fie viaţa, nu moartea"
Bucureşti: „Nu ştiu cum să le explic copiilor că au rămas fără mamă"

Domnul Nae (52 de ani), din cartierul Militari, vecin cu părinţii femeii care a murit din cauza stresului la locul de muncă, o cunoştea pe Carmen de când era numai un copil.

„Ea era foarte capabilă, dar patronii o exploatau. Muncea şi acasă, şi nopţile, şi dimineaţa. În ziua aia nenorocită, de 9 martie, când lui Carmen i-a venit rău, încă de la ora 7.00 muncea la calculator de acasă", a povestit vecinul.

Lucra la un proiect important

Vecinii mai spun că tânăra era foarte conştiincioasă şi întotdeauna voia să fie în vârful piramidei. „Din decembrie a fost şi promovată la serviciu. De vreo lună, mama ei se plângea că fata ei nu mai poate, că este epuizată, că munceşte nebuneşte", a declarat vecinul.

O altă vecină, tanti Nuţi, susţine şi ea că părinţii tinerei se plângeau în ultima lună că fata lor este supraîncărcată la locul de muncă. „Spunea că nu mai rezistă! Voia să plece de acolo. Muncea la un proiect important şi era presată să-l termine cât mai repede. Îşi căuta un alt serviciu fiindcă nu mai suporta", a mai spus vecina.

Carmen Mititelu, director general Ipsos Interactive Services, firma unde lucra Carmen, susţine că pentru tipul de activitate derulată de Carmen termenele-limită erau cunoscute din timp, iar activitatea planificabilă.

„Carmen a fost unul dintre angajaţii valoroşi care şi-a dovedit competenţa şi performanţa în repetate rânduri de-a lungul anilor", a mai spus directorul general Ipsos, evitând să spună câte ore pe zi trebuia să lucreze Carmen pentru a termina proiectul.

Foştii angajaţi se plâng de Ipsos

Angajaţii Ipsos Interactive Services se plângeau încă de acum patru ani de modul în care se munceşte în această companie. Un fost angajat scria în anul 2006 pe un site „Desprefirme":

„Cunosc compania asta de acum vreo 3 ani când am avut nefericirea să lucrez acolo. Ceva de groază, over time-uri neplătite în permanenţă, nişte «înfipţi» ajunşi în posturi de decizie care fac poliţie internă şi practică o ameninţare tacită permanentă la adresa oricui din firmă".

Cu toate acestea, în urmă cu trei ani, un reprezentant al Ipsos Interactive Services declara pentru „Ziarul Financiar" că „oamenii pe care îi căutăm nu există pe piaţa din România. Prin urmare, trebuie să îi formăm noi".

Sociologul Mircea Kivu a lucrat şi el doi ani la Ipsos Interactive Services. „Nu o cunosc pe Carmen, însă vă pot spune că ritmul accelerat şi extenuant în care muncesc mulţi dintre tinerii de astăzi este un pericol pentru viaţa lor. Li se întâmplă să se prăbuşească la locul de muncă pentru că nu îşi dau seama când şi-au depăşit limitele fizice şi psihice", a spus Kivu.

El a adăugat că deşi este una dintre cele mai organizate companii din domeniul cercetării de piaţă online, la Ipsos se munceşte într-un ritm inegal, sub presiunea deadline-ului impus de client.

A colaborat şi Emilia Sava

"Era o fată conştiincioasă, orgolioasă şi ambiţioasă. Terminase Cibernetica şi voia să fie întotdeauna în vârful piramidei."
domnul Nae
vecin

Năstase adulmecă oportunitatea

Cazul lui Carmen Cîciu a fost un prilej bun pentru preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase (foto), să-i atace pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc.

Năstase a postat un comentariu pe blogul său la aproximativ 13 ore de la moartea tinerei. 

„Este vorba de munca până peste limitele epuizării fizice care bântuie prin birourile de lucru din România tocmai ca rezultat al faptului că mediul privat nu a primit niciun alt sprijin din partea statului în afară de trimiterea în şomaj (...) Tinerii zilelor noastre au nevoie de un minim de protectie (în primul rând, din partea statului) şi pe care PDL, Traian Băsescu şi Emil Boc o resping ca pe o  barieră în calea productivităţii muncii", a comentat Adrian Năstase.

Comentaţi aici despre cazul lui Carmen Cîciu

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite