Black Hawk Down de Bucureşti. US Army nu face „speculaţii” până la finalizarea anchetei ce vizează  incidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Elicopterul Black Hawk care a aterizat forţat, joi, în Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti, va fi transportat la baza militară "Mihail Kogălniceanu", iar partea americană nu va face "speculaţii" până la finalizarea anchetei comune ce vizează acest incident

"Elicopterul UH-60 a fost ridicat din zona în care a aterizat şi a fost transportat la un hangar din apropiere, ieri (joi - n.r.), cu susţinerea autorităţilor române. Aeronava va fi returnată Batalionului 3 din Regimentul 1 Aviaţie, ce are baza la 'Mihail Kogălnieanu'. Suntem recunoscători pentru susţinerea pe care Guvernul României şi autorităţile locale au acordat-o pentru securizarea spaţiului unde a avut loc incidentul şi pentru recuperarea fără probleme a aeronavei", a afirmat ofiţerul american.

El a amintit că aterizarea forţată face subiectul unei investigaţii în curs, care este "desfăşurată în comun de Guvernele român şi american". "Nu vom face speculaţii referitor la cauza (incidentului - n.r.) până la încheierea investigaţiei", a adăugat Matthew St. Clair.

Potrivit răspunsului oficial al Armatei SUA, echipa care s-a aflat la bordul aeronavei "s-a descurcat admirabil în această situaţie". "Dublată de susţinerea Poliţiei locale de la sol, echipa a putut ateriza în siguranţă, fără a fi raportate victime", a menţionat maiorul St. Clair.

"Aceasta este atât o dovadă a pregătirii de care au parte echipele noastre, cât şi a interoperabilităţii şi parteneriatului pe care îl avem cu România şi aliaţii noştri NATO. Antrenându-ne şi lucrând împreună, suntem mai capabili să evităm sau să reacţionăm în situaţii ca aceasta şi să nu existe persoane decedate sau rănite", a subliniat el.

Potrivit lui St. Clair, Brigada 1 Aviaţie de Luptă cuprinde 2.000 de persoane, 10 aeronave CH-47 Chinook, 25 AH-64 Apache, 50 UH/HH Black Hawk şi peste 1.800 de vehicule şi aparatură militară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite