BACALAUREAT 2013 A început Bac-ul. Sfaturile profesorilor pentru proba orală la Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat a început astăzi cu proba orală la Limba şi Literatura Română. Peste 180.000 de candidaţi intră, de astăzi, în examenul de Bacalaureat, care debutează cu proba de „Evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română“. Ministrul Educaţiei a admis că a scăzut numărul elevilor care s-au înscris pentru sesiunea de vară a Bac-ului din 2013.

UPDATE 15.00: Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, că a cerut inspectorilor şcolari generali să nu permită abateri de la procedura la bacalaureat şi că speră să se înregistreze rezultate mai bune anul acesta, potrivit Mediafax.

"Le-am cerut inspectorilor generali şcolari să nu permită abateri de la procedură. Vorbim de un examen important în viaţa elevilor. Acest examen trebuie să fie bine organizat şi să le dăm elevilor posibilitatea să arate ceea ce au învăţat timp de patru ani. Nu vreau să comentez care va fi promovabilitatea, mai mare sau mai mică decât în anii precedenţi. Cred că este cazul să lăsăm examenul să se desfăşoare normal şi apoi vom comenta aceste rezultate pe data de 8 iulie, când vom analiza nu doar rezultatele la examenul din 2013, ci şi ceea ce ar trebui să pregătim pentru 2014-2015", a spus ministrul Educaţiei.

Mai puţini elevi înscrişi de teama notelor proaste

Pricopie a recunoscut de asemenea scăderea numărului celor înscrişi la Bac. "Este adevărat că ponderea celor înscrişi din rândul absolvenţilor din 2013 este cu 4,7 - 4,8% mai mică decât cea similară de anul trecut şi că numărul celor din sesiunile precedente care s-au înscris la această sesiune este mai mare. Da, este mai mare tocmai pentru că în ultimii ani au fost mai mulţi respinşi", a explicat ministrul.

Pricopie le-a urat elevilor baftă şi a spus că speră că vor fi rezultate mai bune anul acesta, însă a ţinut să menţioneze că, în urmă cu o jumătate de secol, promovabilitatea la bacalaureat era de 40-50%. Cifra a fost susţinută şi de academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, prezent alături de ministru la semnarea unui protocolul de colaborare pentru lupta împotriva consumului de droguri în rândul elevilor.


UPDATE 11:00 - Pentru prevenirea evenimentelor negative şi asigurarea desfăşurării în condiţii de linişte şi siguranţă a examenelor, Poliţia Română a luat măsuri de suplimentare a numărului de poliţişti care vor asigura paza şi liniştea publică în perioada desfăşurării examenelor naţionale, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Astfel, pe lângă numărul de poliţişti care asigură paza publică în mod normal, alţi peste 2.700 de poliţişti, dintre care 1.849 de poliţişti de ordine publică, 603 de poliţişti de la rutieră şi 254 de poliţişti judiciarişti, vor asigura liniştea în zona unităţilor de învăţământ şi centrelor de examene, în special pe timpul plecării şi sosirii candidaţilor şi a însoţitorilor acestora la locurile de susţinere a examenelor.


Nu toţi tinerii care dau examenul de maturitate anul acesta sunt proaspăt absolvenţi de liceu, câteva mii dintre candidaţi fiind din promoţiile anterioare. Anul trecut, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de 43%, cea mai mică din ultimii 20 de ani.

15 minute pentru toate subiectele

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi conţin texte literare sau nonliterare, funcţionale sau nonfuncţionale şi vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Aşa au anunţat reprezentanţii Centrului de Evaluare, care au mai adăugat că absolvenţii de liceu vor intra în sala de examen, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei, pe baza actelor de identitate, în ordinea afişată pe listele expuse la intrarea în sălile de clasă unde se susţin probele.

Candidaţii nu vor putea intra în examen cu manuale, caiete, dicţionare, notiţe, telefoane mobile sau orice alt mijloc de comunicare, altfel riscă să fie eliminaţi. De asemenea, ei nu au voie să stea pe holuri mai mult de 5-7 minute, iar în sală vor sta câte unul în bancă şi vor fi supravegheaţi de câte doi profesori şi, desigur, de nelipsitele camere video.

Profesor: „contează şi mimica feţei“

Elevii trebuie să ştie că la examenul oral de română, atunci când intră în sală sunt obligaţi să prezinte în primul rând cartea de identitate comisiei. Ulterior vor extrage un bilet cu subiectul pe care va trebui să-l abordeze şi vor primi o hârtie ştampilată care serveşte drept ciornă.

Avem 65 de centre pentru examenele scrise şi 117 pentru examenele orale. Tot ce pot să-i sfătuiesc pe elevi este aibă lecţia bine învăţată, să dea dovadă de seriozitate şi să nu copieze. Florin Lixandru, profesor

Candidaţilor li se vor da 15 minute pentru planul de abordare, timp în care vor sta câte unul în bancă, după care vor susţine proba în faţa comisiei în aproximativ acelaşi interval de timp.

„Îţi trebuie o ţinută relaxată în faţa examinatorului, contează şi mimica feţei, dar şi modul în care elevul se prezintă din punct de vedere al ţinutei vestimentare. Toate acestea contribuie, împreună cu un discurs fluent, la o bună impresie. Biletul are două cerinţe, unul dintre ele fiind un text la prima vedere care este, de obicei, un text nonficţional. Pot exista întrebări care vizează tipologia textelor pentru care trebuie să stabiliţi câteva repere importante şi să le comentaţi trăsăturile“, explică Iulia Pop, profesoară de limba română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, în cadrul primei lecţii video adevarul.ro, din campania ”Adevărul te meditează pentru Bac şi Capacitate”.

Prima lecţie: cum să te prezinţi la proba orală de la Română - Profesor Iulia Pop

Consilierul şi psihologul Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ a explicat pentru „Adevărul“ cum să se relaxeze elevii  înainte de examen.

„Le recomand să se relaxeze, să facă ceva plăcut în seara de dinainte de examen, trebuie să se decupleze, altfel devine un haos în capul lor dacă încearcă să mai recapituleze pe ultima sută de metri“, i-a sfătuit consilierul şcolar pe copii. De asemenea, în caz că se panichează, ei trebuie să facă exerciţii de respiraţie şi să aibă încredere că nu au uitat tot ceea ce au învăţat. „Informaţia este în continuare acolo, însă cu cât se panichează mai mult, cu atât se blochează mai rău şi nu mai pot accesa informaţia, deci trebuie să se relaxeze“, a mai spus Ioaneş.

BAFTĂ tuturor elevilor care mâine încep examenul de Bacalaureat! Remus Pricopie, ministrul Educaţiei

Calendarul examenelor de BAC

Proba orală la limba română de la Bac se va desfăşura timp de trei zile (10-12 iunie) urmează proba la limba maternă (12-14 iunie), evaluarea competenţelor digitale (17-21 iunie) şi proba orală la o limbă străină (25-28 iunie). Între 1 şi 5 iunie urmează examenele scrise la limba română, limba maternă acolo unde este cazul, o probă obligatorie şi una la alegere în funcţie de profil. Rezultatele se vor afişa pe 8 iulie, în aceeaşi zi în care se pot depune şi contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 12 iulie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite