Bâlbele autorităţilor: Populaţia Capitalei, o enigmă. Aşadar, nici rata de infectare la mia de locuitori nu e clară DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei bucuresteni dintr-o mie au fost infectaţi cu noul coronavirus
Trei bucuresteni dintr-o mie au fost infectaţi cu noul coronavirus

Conform raportului săptămânal de supraveghere realizat de Institutul de Sănătate Publică, rata de infectare cu noul coronavirus în  Bucureşti a depaşit 3 cazuri la mia de locuitori rezidenţi. Mai exact, această rată a ajuns în Capitală la cota 3,1. Ulterior, instituţia a revenit şi a dat publicităţii şi o a doua rată de infectare, de 2,65, calculată după o formulă diferită în care s-a luat în calcul doar populaţia cu buletin de Bucureşti.

UPDATE Adriana Pistol, directoare în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a explicat că instituţia face raportări în funcţie de populaţia rezidentă, pentru că în Europa se lucrează cu acest indicator, iar în funcţie de acesta România este trecută în categoria galbenă sau roşie.

„Noi de obicei am lucrat şi până acum – nu e singurul raport – după populaţia de rezidenţă, urmând ceea ce face ECDC (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, n.red.) în Europa, pentru că şi ei lucrează cu această populaţie de rezidenţă. Ne-am gândit că trebuie să mergem după acelaşi tipar”, a spus Adriana Pistol într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

„Există două populaţii care sunt furnizate de Institutul Naţional de Statistică: populaţia după rezidenţă sau populaţia legală şi populaţia după domiciliu. În România, sunt 22 de milioane după domiciliu, iar după rezidenţă în jur de 19 milioane de locuitori”, a precizat aceasta.

Ea a precizat că în Bucureşti, în 11 octombrie, rata de incidenţă a cazurilor COVID-19 la mia de locuitori era 2,65 raportată la populaţia după domiciliu şi de 3,1 în funcţie de populaţia după rezidenţă.

UPDATE Institutul Naţional de Sănătate Publică a revenit şi, pe lângă coeficientul de 3,11 calculat în funcţie de „populaţia rezidentă la 1 ianuarie 2020”, a mai comunicat şi un coeficient de 2,65 în care s-a luat în calcul „populaţia după domiciliu la 1 ianuarie 2020”. Drept urmare, prefectul Capitalei a anunţat că, deodamdată, nu era în vedere impunerea de noi restricţii. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban se întruneşte marţi în şedintă cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul de Interne, Marcel Vela şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Întâlnirea este programată să aibă loc la ora 16:00, la Palatul Victoria. 

O primă măsură care ar fi trebuit luată de autorităţi era trecerea şcolilor în regim online. Mai mult, aşa cum declara recent premierul Ludovic Orban nu este exclusă inclusiv la carantinarea anumitor zone.

„Este reglementat în hotărârea de guvern. Dacă este depăşită rata de incidenţă de 3 la mie, cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, şcolile vor trece în regim online, integral. De asemenea - aici trebuie făcută o evaluare foarte serioasă, ştiţi că, de regulă, am zis că scoatem focarele, cazurile care nu reflectă răspândirea în comunitate - se poate ajunge inclusiv la carantinarea anumitor zone. Sperăm să nu se ajungă aici şi am convingerea că oamenii înţeleg situaţia prin care trecem, că vor avea grijă şi că se vor păzi de infectare”, a precizat premierul.

În 31 judeţe si Municipiul Bucureşti se înregistrează o rata de incidenţă cumulată peste 100/100.000 locuitori, iar 1 din 29 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.

În Capitală, în ultimele şapte zile au fost înregistrate 3.561 de cazuri de COVID-19 şi 398 de decese. În total, de la izbucnirea pandemiei, în Bucureşti au fost depistate 22.950 de cazuri.

În total, 27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Prahova, Alba, Arad şi Olt. 81.6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 60,1% din decese au fost la bărbaţi. 95.4% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

Reamintim că, la ultima raportare, cea de luni, au fost înregistrate 2.069 de cazuri noi de coronavirus,  în urma efectuării a 10.051 teste.Din aceste teste pozitive, 413 s-au înregistrat numai în Bucureşti. 

Citeşte şi:

Scenariu roşu în Bucureşti. Ce restricţii s-ar putea lua în Capitală după ce s-a ajuns la o rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite