Audieri în dosarul Alina Bica - ANRP 1. Cocoş: „I-am dat 5 milioane de euro”/ Diacomatu: „Nici nu putea să care banii cu sacoşa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Diacomatu, audiat la Curtea Supremă
Sergiu Diacomatu, audiat la Curtea Supremă

Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al ANRP, a fost audiat marţi în dosarul în care este judecată fosta şefă DIICOT Alina Bica. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dezbătut un nou termen în dosarul ANRP în care fosta şefă a DIICOT este acuzată de fapte de corupţie în legătură cu retrocedarea unor terenuri. Diacomatu este judecat în acest caz pentru coruptie.

„Eram prieten cu Alin Cocoş jucând fotbal cu el şi cu mai mulţi prieteni. Prin intermediul acestuia l-am cunoscut şi pe tatăl lui, Dorin Cocoş, care avea o influenţă mai mare la nivelul PDL, aflat la putere în acea perioadă. Relaţia mea cu Crinuţa Dumitrean, şefa ANRP, era una deteriorată, lucru de notorietate în instituţie, relaţie proastă pe care pot să o explic prin aceea că eu nu eram de acord şi nu am acceptat încălcarea ierarhiei instituţiei, respectiv discuţii între preşedinte şi şefii serviciilor, consilieri care se aflau în subordinea mea legală”, a spus Diacomatu.

I-a cerut sprijinul lui Dorin Cocoş

Sergiu Diacomatu a povestit că în acest context, la una din întâlnirile cu Dorin Cocos, i-a solicitat acestuia sprijinul politic în ceea ce priveşte menţinerea în funcţie în cadrul ANRP. 

„Eu nu eram membru al PDL. Crinuţa era foarte bine susţinută de un important membru al PDL, Ioan Oltean, acesta având organizaţia politică foarte puternică, organizaţia judeţeană Bistriţa Năsăud. Dorin Cocoş mi-a transmis să-mi văd de treabă şi în caz că va avea nevoie vreodată de sprijinul meu să i-l acord. Eu am înţeles că îmi acordă sprijin politic”, a explicat Diacomatu.

„Voiam sa-mi continui cariera"

Prin solicitarea lui Dorin Cocoş de a-i acorda sprijinul, Diacomatu a precizat că a înţeles că acesta voia să aibă acces la informaţii care nu erau publice, dar nu era nimic ilegal. „Exemplific prin aceea privind care era stadiul soluţionării unui dosar. (...) I-am solicitat lui Dorin Cocos menţinerea în funcţie, întrucât doream să-mi continui carieră în domeniul politic”, a declarat Sergiu Diacomatu. 

Bileţelul cu dosarul

„La sfârşitul anului 2012 am primit un bileţel, cu numărul unui dosar 22715, şi am fost rugat să aflu care este stadiul lui. La acel moment nici nu-l ştiam pe Gheorghe Stelian. Am mers la instituţie, am verificat în baza de date, am văzut că este o speţă din Bucureşti, şi-l priveşte pe Gheorghe Stelian. Am întrebat dacă sunt venite complete de la Comisiile Judeţene de Fond Funciar”, le-a mai spus acesta magistraţilor.

Sergiu Diacomatu a dat detalii despre cum funcţiona ANRP şi care era stadiul soluţionării acestui caz. Unul dintre angajaţii instituţiei i-ar fi transmis că de dosarul 22715 s-ar fi interesat şi Crinuţa Dumitrean. 

Cum a decurs soluţionarea dosarului

Sergiu Diacomatu a explicat că dosarul de retrocedare ar fi urmat procedura normală şi că nu ar mai fi discutat cu altă persoană despre acest dosar. 

„După ce dosarul a primit toate avizele, am văzut dosarul că urma să intre în şedinţa din 24 februarie 2011. Mapa de şedinţă eu am avizat-o. La şedinţă, dosarele pe Legea 10 trecuseră fără probleme, iar la cele de pe Legea 18 s-a cerut în primă fază amânarea, fără niciun fel de motiv”, le-a spus acesta magistraţilor.

De ce s-a opus amânării

Cererea de amânare ar fi venit din partea Alinei Bica, care ar fi spus că nu este lămurită cu privire la motivarea anexelor la raportul de evaluare. Diacomatu a explicat instanţei că s-ar fi opus amânării, deoarece nu era prevăzut acest lucru în lege, trebuia emisă o evaluare sau o decizie. Propunerea de amânare a fost votată: un vot „împotrivă”, al său, trei „abţineri” şi patru „pentru”.

„Îmi amintesc că au fost discuţii în cadrul şedinţei cu privire la cuantumul despăgubirilor. Eu nu am avut niciun dubiu întrucât dosarul purta toate semnăturile legale şi era întocmit de unul dintre evaluatorii care nu creaseră probleme instituţiei”, a mai explicat acesta. 

Votul pozitiv

Pe 15 martie, membrii CCSD au votat pentru aprobarea raportului. 

Potrivit DNA: „În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin procurorii.

Demisia

Sergiu Diacomatu a arătat că şi-a dat demisia după şedinţa din martie 2011. Motivele demisiei: aceste amânări ar fi fost abuzive şi făcute fără motivare. 

El a explicat că îşi dăduse anterior demisia, dar s-a prezentat la şedinţă deoarece nu încheiase oficial activitatea şi nu era publicată demisia în Monitorul Oficial. 

Despăgubirea de 600 euro pe metru pătrat

Sergiu Diacomatu a povestit că la şedinţa din 15 martie 2011 doar Alina Bica a fost cea care a adresat întrebări evaluatorilor, ea fiind singura nelămurită, şi cea care a propus amânarea iniţială a şedinţei. Era vorba de cuantumul stabilit, de 600 euro pe metru pătrat, iar Alina Bica ar fi fost mulţumită de explicaţii. „Ea a lăudat profesionalismului expertului evaluator Emil Nuţiu”, a declarat Sergiu Diacomatu. 

Diacomatu a explicat că el avea mereu, în şedinţe, dispute cu Alina Bica pe legile Proprietăţii. Pe 15 martie a fost votată, in corpore, întreaga mapă a şedinţei. El a spus că nu i-a transmis nimic lui Dorin Cocoş. 

Despre despăgubiri

Sergiu Diacomatu a spus că a perceput că Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean erau apropiate, „îşi susţineau una alteia poziţiile în Comisie”. Dumitrean a susţinut-o pe Bica în şedinţa din februarie, dar nu a putut relata cuvânt cu cuvânt cum. 

Neagă şpaga de la Cocoş

„Am fost prezent la audierea lui Dorin Cocoş când acesta a relatat mai multe chestiuni în ceea ce mă priveşte în legătură cu acest dosar. Sunt neadevărate şi neverosimile (...) Nici nu putea să care atăţia bani cu sacoşa, aşa cum declara", a spus Diacomatu. 

La unul din termenele anterioare din acest proces, Dorin Cocoş a declarat în faţa Curţii Supreme: „Ulterior am aflat că (Diacomatu, n.r.) este vicepreşedinte, iar pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus că îi voi da în mai multe tranşe. I-am promis şi sprijin politic, ca să rămână în funcţie. Diacomatu mi-a spus atunci că mă ajută, dar că are nevoie de susţinere".

Dorin Cocos a mai spus că, ulterior, printr-o cunoştinţă, a intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean, care atunci era şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, căreia i-a promis 800.000 de euro.

„Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, ştiam că acesta vrea să obţină peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi cinci milioane de euro. Crinuţei Dumitrean un milion de euro, lui Dragoş Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez că toţi aceşti bani îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri", a arătat Cocoş.

Relaţiile Alina Bica - Alin Cocoş

Pe afaceristul Gheorghe Stelian, Diacomatu a declarat că l-a cunoscut prin intermediul lui Alin Cocoş.

„Ştiam despre Alin Cocoş că este amic cu Alina Bica, că au fost la un meci împreună. Acest lucru l-am aflat ulterior plecării mele din ANRP", a mai spus Diacomatu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite