Arestări în dosarul MediaPro. Judecătorii au emis 11 mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate persoanele reţinute în dosarul Media Pro au fost arestate preventiv de judecători. printre aceştia se află şi fostul director economic al trustului, un fost manager, dar şi actualul director al studiourilor MediaPro. Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar prejudiciul este calculat la 15 milioane de lei.

În urma audierilor maraton făcute joi şi vineri de procurorii Parchetului Capitalei în dosarul MediaPro au fost reţinuţi 11 angajaţi al instituţiei media. Opt dintre aceştia au primit ordonanţe de reţinere în cursul zilei de joi, în timp ce alţi doi au fost reţinuţi vineri dimineaţă. Alte 32 de persoane sunt urmărite penal în acest dosar, în care prejudiciul se ridică la 15 milioane de lei.

În total, joi şi vineri au fost audiaţi 32 de suspecţi, iar 27 dintre ei au fost audiaţi la Poliţia Capitalei. Printre aceştia s-a aflat şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza, cel care a fost directorul trustului timp de mai mulţi ani. Boncea a fost lăsat însă în libertate.

Procurorii Parchetului Capitalei şi poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat joi 41 de percheziţii în Bucureşti, judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Argeş şi Brăila, în dosarul de evaziune fiscală în care este vizat trustul Mediapro.

Peste zece persoane au fost arestate anterior în acest caz

În acest dosar, pe 9 iulie au fost arestate unsprezece persoane. Asta după ce cu o zi înainte fuseseră reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea.

Tudorel Bilciurescu, Valentin Şoachete, Silviu Ştefan Dorobanţu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vişinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduţiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu şi Puiu Prescure au primit atunci mandate de arestare pentru 30 de zile de la judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.
 
Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.
 
Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.
 
O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Premierul Victor Ponta a susţinut, pe 7 iulie, la B1 TV, că Adrian Sârbu ar fi fost la el în birou: "Mi-a zis că are nişte controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc şi i-am zis că nu pot. Şi de atunci am tot citit ce rău sunt eu”. "Minte!", a declarat Adrian Sârbu ca răspuns la afirmaţia lui Victor Ponta.

Percheziţii la MediaPro în luna aprilie

Mai multe firme din trustul Media Pro au fost vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în urmă cu câteva luni. Procurorii au efectuat 28 de percheziţii, pe 1 aprilie, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la sediul Media Pro. Pro Tv SA a precizat atunci că nu este cercetată în acest caz, la sediul de pe Pache Protopopescu neavând loc nicio percheziţie.

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale datorate către bugetul de stat, mecanism prin care s-a produs un prejudiciu estimat la suma de 5.400.000 lei”, se arăta într-un comunicat al Parchetului Capitalei. De asemenea, anchetatorii susţineau că,există indicii rezonabile că sumele de bani spălate se ridică la aproximativ 23.000.000 lei.

Cine este Andrei Boncea

Andrei Boncea (născut pe 6 februarie 1972) a fost, până în 2011, director general al Media Pro Pictures şi, până în 2013, Senior Vicepreşedinte pe partea de conţinut (Head of Content) la Central European Media Enterprises Ltd. (CME), compania care deţine Pro Tv în România, potrivit Pagina de media.

Conform sursei citate, Boncea a câştigat, în 2011, 1,4 milioane de dolari, din care peste 695.000 de dolari au reprezentat salariul său, iar restul bonusuri şi compensaţii. În 2010, Boncea a avut venituri totale în cadrul companiei de puţin peste un milion de dolari. Boncea deţine şi 10.000 de acţiuni CME, clasa A.

El a fost a fost şeful studiourilor de film şi televiziune Media Pro din 1999, iar în 1998 s-a căsătorit cu Loredana Groza. După ce Adrian Sîrbu a părăsit CME, în august 2013, şi Boncea a părăsit compania în luna noiembrie, fiind înlocuit cu Andrei-Cosmin Ion.

Conform site-ului IMDB, Boncea a participat, în calitate de producător, la numeroase producţii internaţionale realizate în România, printre care „Amen”, în regia lui Costa Gavras, „Callas Forever”, al lui Franco Zeffirelli, „Modigliani” în regia lui Mick Davis, sau „Joyeux Noël”, în regia lui Christian Carion, nominalizat la Oscar pentru film străin în 2006.

De asemenea, a produs filme româneşti precum „Furia” şi „California Dreamin'”, în regia luiCristian Nemescu, precum şi seriale de televiziune pentru canalele româneşti Pro TV şi Acasă TV.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

11 persoane reţinute în urma percheziţiilor la mai multe firme, printre care şi la studiourile MediaPro din Buftea. Prejudiciul, 1,5 milioane de euro

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut marţi 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1,5 milioane de euro.

Percheziţii în Capitală şi în Ilfov într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. PRO TV SA nu este cercetată

Mai multe firme din trustul Media Pro sunt vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii efectuază 28 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ridică mai multe documente de la sediul Media Pro.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite