Ameninţarea voalată a unui general rus: Scutul de la Deveselu este în raza de acţiune a rachetelor noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia ridică din nou tonul la adresa sistemului antirachetă de la Deveselu şi dă de înţeles că baza româno-americană este deja confirmată ca ţintă a forţelor ruseşti.

Astfel, instalaţiile americane de apărare antirachetă din Europa, inclusiv cea din România de la Deveselu, se află în raza de acţiune a forţelor ruseşti, a declarat general-colonelul Serghei Karakaiev, comandantul Forţelor strategice ale Rusiei într-un înterviu acordat ziarului armatei ruse denumit sugestiv „Krasnaya Zvezda” (Steaua Roşie-n.r.).  

general

„Nu trebuie să uităm că instalaţiile de apărare antirachetă sunt plasate în raza de acţiune a altor modalităţi eficiente de atac, non-nuclear, ale Forţelor noastre armate”, a răspuns, categoric generalul rus atunci când a fost întrebat despre amplasarea scutului american antirachetă în România şi Polonia.

Mai mult, generalul rus şi-a continuat declaraţiile belicoase şi a dat de înţeles că rachetele ruseşti pe care le are sub comandă sunt atât de performante că nici măcar nu pot fi atinse de sistemele antirachetă americane amplasate printre altele şi în România. „Astăzi, rachetele balistice intercontinentale ale forţelor noastre strategice de rachete sunt echipate cu cele mai recente mijloace de depăşire a sistemelor de apărare antirachetă, mijloace care împiedică detectarea, urmărirea şi interceptarea lor”, a preciazat general-colonelul Serghei Karakaiev.

Satan 2 nu a intrat nici măcar în teste 

Când vorbea de arma imposibil de interceptat de aliaţi, generalul rus făcea referire la noua rachetă Sarmat, cod NATO Satan 2. Racheta, care nici măcar nu a intrat în perioada de testare, are în mare măsură capacităţi asemănătoare cu cele ale variantei mai vechi, Satan. Numai că, odată cu introducerea Satan 2, partea electronică, direcţionarea şi fiabilitatea se vor îmbunătăţi în mod semnificativ faţă de varianta veche. Ruşii susţin că niciuna dintre aceste rachete nu poate fi oprită de sistemul de apărare anti rachetă al Statelor Unite, lucru negat de aliaţi.

„Raza de acţiune (10.000 de kilometri-n.r.) a rachetelor va fi aproximativ aceeaşi, puterea distructivă va fi cam aceeaşi, (însă) fiabilitatea, flexibilitatea şi încrederea (în capacitatea focoaselor de a-şi atinge ţintele) vor fi mult îmbunătăţite“, prin înlocuirea circuitelor electronice cu care era dotată versiunea anterioară, concepută în anii 1970”, a explicat Robert Kelley, fost expert în arme nucleare în Departamentul pentru Energie al SUA, în prezent cercetător asociat la Institutul internaţional pentru cercetări în domeniul păcii de la Stockholm. Satan 2 va fi capabilă să distrugă în câteva secunde un teritoriu „de dimensiunile Texasului sau Franţei”, prin cele 12 focoase nucleare de care poate dispune.  ;

Cum funcţionează sistemul antirachetă de la Deveselu

Scutul de la Deveselu se activează rapid ori de câte ori radarele fixe sau mobile depistează o rachetă ostilă. În prima fază, senzorii detectează lansarea rachetei şi calculează traseul. Calculatoarele stabilesc, mai apoi, cea mai bună traiectorie pentru a neutraliza ţinta după care urmează atacul.  Sistemul Aegis de la Deveselu este considerat cel mai modern complex de apărare din Europa, se întinde pe aproape 170 de hectare şi găzduieste 44 de rachete. Proiectul, care a început în 2013 şi a costat 800 de milioane de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite