Alţi bani, aceeaşi distracţie. Cardul de sănătate doar cu buletinul

Autorităţile vor să ne dea buletine noi care să conţină datele biometricice ale titularului şi care să înlocuiască documentele de sănătate electronice. Specialiştii spun însă că va fi foarte greu de realizat un sistem funcţional ţinând cont de „antecedentele“ sistemului informatic al cardului de sănătate. În acest moment doar Estonia a reuşit să integreze în actele de identitate mai multe servicii, precum cele medicale.
Faptul ca functioneaza in Estonia dovedeste ca se poate si se face. Bineinteles ca trebuie infrastructura pentru asa ceva, sa o faca atunci. O chestie folositoare mi se pare semnatura electronica, da, asta ar fi ceva, dar sa fie facuta asa cum trebuie, calificata si gratuita pe deasupra. Ce ii face sa vina cu asa ceva este faptul ca e foarte greu de falsificat (nu imposibil, zic eu), asta ii doare pe ei, falsificarea cartii de identitate.
Calificat nu este gratuit. Vezi belgia pentru altceva.
mobilajucarii, Faptul ca "in Estonia (...) se poate face si se face", nu este o garantie ca acest lucru se va putea realiza si in Romania ! Noi nu dispunem de tehnologia necesara, nu avem specialisti performanti si experienta actualelor carduri de sanatate, pentru care s-au cheltuit deja peste 180 de milioane de euro, a fost, in cateva randuri, un esec cu repetitie. Varianta includerii intr-un singur card a ambelor carduri existente in prezent, in conditiile experientelor negative de pana acum cu cardul de sanatate, este o experienta stupida, in care, din nou, pentru a nu stiu cata oara, autoritatile romane se hazardeaza intr-o noua aventura costisitoare ! Cei 180 de milioane investiti pana acum vor fi aruncati, bineinteles, la lada de gunoi, dar conteaza acest lucru pentru incompetentii politicieni romani ?. Tara a trecut, in ultimii 27 de ani, prin "n" experiente, care au insumat sume uriase irosite aiurea ! Am asistat in toti acesti ani la repetate initiative tampite ale oamenilor nostri politici. Intrebarea este daca toate aceste experiente ar supravietui, cu aceeasi usurinta, daca ele s-ar face pe banii politicienilor si nu pe banii contribuabililor ! Un lucru este sigur: tari cu o bogata experienta, atat financiara, cat si in aplicarea noilor tehnologii, cum sunt, de exemplu, Statele Unite, au mentinut si mentin si in prezent -separat- ambele carduri ! Dar, evident, noi, romanii, suntem mai destepti si mai inventivi decat altii si ne permitem orice mizerii pe banii oamenilor, fara sa incercam macar sa vedem in ce masura o noua propunere -fara indoiala, geniala !- este benefica sau nu pentru tara, popor si pentru bugetul national !
Ce aberatii poti sa vorbesti !
Falsificata, nefalsificata, cine plateste?
Turcul plătește .... Desigur Turcia este o țara musulmana aproape fundamentalista, de aia buletinul lor e si biometric fara opțiune Ministry of Interior of Turkey issued an EU-like identity cards (Turkish: Kimlik Kartı) for all Turkish citizens. New identity cards are biometric as well as passport, and can be used as bank card, bus ticket or at international trips. Starting from 02.01.2017 these new ID cards are issued all around Turkey. [7] Unlike previous cards, new cards have 10 years of validity. They are in ID-1 (credit card) size, smaller than previous cards. The cards are gender-neutral for all citizens.[8]
X-road este soluția estoniana. X-tee este in estoniana si X-road pentru restul lumii. Si s-a pornit cu buletinul electronic pentru toata lumea. Toate datele personale sunt. stocate în servere separate protejate de bariere de securitate controlate de agenții guvernamentale. Diferența majora este ca la estonieni CNP-ul nu este chiar data cu caracter personal:) asa cum interpretează unii la noi CNP-ul :) Si va rog citiți legea înainte sa comentați, pentru ca sunt spuse prostii: Din punctul meu de vedere, ar putea interveni un conflict cu distribuitorii de certificate calificate spune specialistul :) Legea (propunerea de lege ) spune clar ca noul card are loc pentru certificate calificate emise conform legii semnăturii in vigoare: adică pentru furnizorii de certificate existenți, adică daca nu plătești cardul e gol:) Adica nu schimba nimic in materie de semnatura electronica. M-ar fi bucurat o opinie mai competenta.
Salut! Da, ai dreptate. Nu va fi niciun conflict cat timp se pot stoca certificate calificate pe acel chip. Cristi CLOT
Alti bani, alta distractie, alta ,, mangleala'', urmeaza firme ce se ocupa ,,cu dedicatie,, de implementare, mentenanta tot pachetul- firma lui Ghita, amic cu Ponta si din nou sub patronajul psd-ului s-a realizat aceasta ,, capodopera numita ; Card de sanatate! Cum sa nu te intrebi ; de ce nu-l perfectionam , nu-l punem pe picioare actualul sistem, de ce e nevoie de alta cheltuiala, daca o sa fie la fel de neperformant urmatorul sistem ? Parca-I premeditat totul sau mi se pare doar mie......! Romania se lauda cu informaticieni, programatori profesionisti, unde sunt acestia? Intrebari fara raspuns, n'are cine raspunde, o sa raspunda cineva pentru asa risipa de bani cand sunt problemele sunt de viata si moarte in spitale, absolut peste tot ( institutiile statului) bataie de joc, lipsuri, mizerie, batjocura, sfidare, jaf ?!
Firma lui Ghiță este de azi in insolventa, ceea ce ma bucura, dar nu are voie sa vina la licitații publice. In ceea ce privește costurile in loc de CNAS pe card o sa scrie mai si osa aibă poza. Asta spune legea si nimeni nu are curaj sa o spună. Cardul CNAS e buletinul mascat pentru ca nu au avut curaj i când s-a tipărit sa spună ca e buletin. Singurul element care lispseste e poza :) Cheltuiala e aceeași, chiar mai mică ... Risipa , bătaie de joc... Am si eu o întrebare cum te autentifici pe orice site fara card electronic? Cum sa informatizeze informaticienii cartoane? Cauți un certificat de naștere , exista doua registre de carton. Ce vrei sa informatizezi daca totul e pe hârtie? Vrei dosarul electronic al pacientului, alta discuție... Nu e vorba de performanța sau neperformantă, nu poți sa informatizezi un carton, mai bine unul electronic prost, decât un carton cu poza. Ce sa perfecționezi la actualul card de identitate, faci poza in Photoshop ? Pui un trifoi pe el? Nu are nimic electronic.
Da' ce a mai functionat sau functioneaza in Rumania? Ca nu degeaba IT-rile apartin 'omului de afaceri', adica cclarul fugar si anume hotului Ghita ... Pt ca hotia-i asta la rromani: n-a functionat? Gata, tataie, ti se retrage contractul, pe cand romanii evlaviosi-foc mai descarca niste vagoane de bani lui Ghita ca sa 'remedieze' defectiunea, adica impartesc fratesete, iar Ghita prinde gust ca 'defectiunea' sa persiste ... Nu , tataie, repari din banii tai si inca imediat ca sa nu te lasam fara contract... Dar asta-i in lumea normala, nu unde statul e condus de hoti si puscariasi, adica de catre cei ca 'IT-istul' Ghita ... Pt un contract de vagoane cu euro, trebiue sa fie 'batalie' de firme, de specialisti, numai asa cei ca Ghita vor respecta pe cei care-l hranesc, pe cand contractele sunt cu dedicatie ca legile: orice borfas isi face lege in parlamentul Rumaniei, apoi 'dedicatiile' ii sunt la picioare ...
Păi nu ar fi mult mai simplu și ieftin cu o brățară cu chip pe încheietură sau cu un inel cu chip în ureche sau cu un chip sub piele, ca la turmele de animale "importante" din junglă!?
Nu. Pentru ca nu e mai ieftin sa ai rfid. E a-mi simplu sa ai un card, pe care ceea ce este scris pe vechiul buletin sa fie scris si electronic iar semnătura Autorității sa fie valida, Este mai complicat ca sa scapinde Sataniștii de la alphabet ( google) astfel incat sa as o alternativa la google cand temautentifici. Arica in loc ca datele tale sa fie comercializate, sa fie protejate. Cu riscul de a fi exploatate nu de terțe firme ci de stat. Cu avantajul ca ii poți da in judecată daca abuzează.
Ce dimensiuni are si de ce nu s ar putea numi Document National De Identitate(DNI)?
Trebuie sa fie compatibil cu cardul de sanatate ca sa nu fie cumparate alte cititoare. Deci gen permis auto.
Ar fi fenomenal!
Ar fi obligatoriu. Altfel nu e compatibil cu cititoarele de CNAS. Si asta ar fi grav.
Germania The chip of the German eID card stores the personal data of the holder and serves as security anchor for the protection of this data and the authentication of the holder. The German eID utilises two authentication factors to perform authentication, “possession” (eID card) and “knowledge” (6-digit PIN). The eID card stores the personal data and the relevant keys to enable authentication. The PIN is required to express consent and to start the authentication process.
Franța The new French Residence Permit came into effect in June 2011. As of May 2012, the French electronic document (TSE or Titre de Séjour pour Etranger) is also integrating two fingerprints in addition to the bearer's portrait in the chip situated at the back of the credit-card size card. The French Residence Permit has the same technical and security specifications as the biometric passport. It can also be used as a contact-based interface, allowing the cardholder to access e-services via authentication and signature applications. Gemalto is providing Imprimerie Nationale with its Sealys Travel operating system and Sealys Issuance solution to personalize an annual production of 800,000 Residence Permits. Imprimerie Nationale oversees the production process, integrates the latest security technologies, executes the personalization and issuance of these secure documents.
Comentariu neaprobat.