Alina Mungiu-Pippidi: Propun filmarea obligatorie a oricărei discuţii între inculpaţi şi procurori

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

În România s-au găsit bani pentru camere video la toate clasele de liceu unde se organizează bacalaureat, de parcă elevii ar fi inculpaţi anticipat pentru furt intelectual.

Dar nici măcar nu se caută asemenea echipamente pentru sălile de interogatoriu unde procurorii discută cu inculpaţi adevăraţi. Comunicarea informală în birouri şi chiar în alte spaţii din afara biroului pare a fi regulă. 

Nici vorbă să se înregistreze oficial discuţiile, cu notarea orei de începere şi încheiere a discuţiilor. Or, asta e demult soluţia găsită în ţările cu stat de drept, pentru a fi protejaţi atât acuzaţii, cât şi anchetatorii lor.

Cazul Cosma, oricum ar fi văzut - ca un abuz al procurorilor sau un şantaj al unui inculpat - nu ar fi fost posibil dacă în DNA, ca şi în restul parchetului, ar exista nişte reguli procedurale clare şi discuţiile ar fi toate înregistrate.

România Curată propune ca atare introducerea în regulamentul DNA a acestei prevederi.

Citiţi şi Alina Mungiu-Pippidi: Laura Codruţa Kovesi trebuie lăsată să-şi termine mandatul. Dacă e dată afară acum, vine un ofiţer sau politruc, să facă servicii partidului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite