Alina Bica, un nou termen, o nouă încercare de a dovedi imposibilitatea de deplasare. Judecător: cu vaporul nu se poate deplasa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La termenul de marţi din dosarul ANRP, în care fosta şefă DIICOT Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, avocaţii acesteia au cerut din nou acceptarea la dosar de noi probe care să dovedească imposibilitatea de deplasare a clientei lor. Spre deosebire de instanţele de ieri, magistraţii care judecă acest dosar au insistat ca fosta şefă DIICOT să găsească o variantă să vină la audieri.

La fel ca în ziua precedentă când fosta şefă DIICOT trebuia să se prezinte la Curtea Supremă la termenele din două dosare, la termenul de astăzi din dosarul ANRP avocatul acesteia a cerut completului de judecători depunerea la dosar a unor planşe foto color care să dovedească imposibilitatea de deplasare a acesteia. 

Susţinute de o recomandare din partea unui medic din Costa Rica, depusă la dosar la termenul anterior din 7 martie, apărătorul Alinei Bica a susţinut că problemele medicale la coloană nu-i permit să stea în poziţia şezut, fapt ce o împiedică să călătorească cu avionul. Spre deosebire de înfăţişarea de luni, magistraţii Curţii Supreme l-au chestionat pe apărătorul Alinei Bica dacă nu cumva există şi alte mijloace de transport de care ar putea face uz: „cu vaporul nu se poate deplasa?”.

La fel ca la termenul de luni, avocaţii inculpatei Bica au cerut declararea şedinţei ca nepublică pentru a putea prezenta aceste imagini curţii, invocând art 352, alin 3, din CPP, articol ce protejează dreptul la viaţă privată. Magistraţii Curţii Supreme au respins şi de această dată cererea Alinei Bica, acceptând înregistrarea lor la dosar sub menţiunea de confidenţial.

Avocatul Alinei Bica a înaintat apoi o nouă cerere, după modelul celor înaintate instanţei în cele două dosare ce au avut termene în ziua de luni, prin care a cerut Curţii efectuarea unei expertize medico-legale de către autorităţile din Costa Rica, expertiză ce nu s-ar putea realiza decât la cererea oficială a instanţei din România.

Procurorul de caz s-a opus acestei cereri afirmând că actele depuse de inculpat nu aduc niciun argument obiectiv sau probă care să ateste că inculpata nu poate veni în faţa instanţelor. „Nu există niciun document, un act medical care să justifice imposibilitatea deplasării. Actele medicale nu consemnează nimic, sunt doar două recomandări medicale, nu e pus nici măcar un diagnostic. (..) Astăzi s-a depus un set de înscrisuri în care nu se confirmă prin diagnostic cu imposibilitatea deplasării prin afecţiune lombară, hernie de disc. Nu se face nicio precizare cu privire la imobilizarea pacientei”, a afirmat procurorul de caz, citat de Mediafax.

Curtea Supremă ÎCCJ a respins ambele cereri înaintate de apărătorul fostei şefe DIICOT, sub considerentul că actele medicale depuse la dosar nu pot demonstra imposibilitatea prezentării în instanţă.

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite