EXCLUSIV Alibiul profesorului universitar acuzat că şi-a ucis iubita: părinţii şi persoane importante în mediul academic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii care îl cercetează pe profesorul universitar Dan Păcurariu, suspectat că şi-ar fi ucis iubita cu sânge rece în urmă cu 18 ani, spun că familia acestuia i-ar fi asigurat alibiul în seara crimei. Tatăl său, persoană influentă la vremea respectivă, a susţinut că fiul şi-ar fi petrecut întreaga seară acasă.

Profesorul universitar Dan Păcurariu, de la Universitatea Hyperion, acuzat că în urmă cu 18 ani şi-a ucis iubita, a fost scos ieri din celula Arestului Central al Poliţiei, pe care a ocupat-o pe timpul nopţii pentru a fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Indulgenţi, aceştia au decis să-l plaseze sub control judiciar. Asta deşi, dascălul este principalul suspect în cazul unei crime petrecute în 1998, când, Mihaela Fulga (foto medalion), o tânără profesoară de limba chineză a fost găsită fără suflare în casă. Păcurariu ar fi avut o relaţie amoroasă cu victima pentru care a făcut o obsesie, iar în momentul în care aceasta l-a anunţat că vrea să plece la studii în China, ar fi ucis-o cu sânge rece.

În documentele aflate la dosar se arată că Mihaela se decisese să rupă relaţia cu profesorul mai ales că acesta devenise violent. „Eu de mâna ăstuia voi muri”, le-a mărturisit de mai multe ori Mihaela prietenelor sale.

Dan Păcurariu (55 de ani) a fost suspectul principal al crimei încă de la început, dar abia acum anchetatorii au reuşit să probeze vinovăţia autorului. Cel care l-ar fi ajutat a fost chiar tatăl său, Dimitrie Păcurariu (decedat în 2002), fost istoric şi critic literar, profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea Hyperion.  „De notat este faptul că acest alibi a fost încă de la început susţinut de către tatăl inculpatului, rector al Universităţii Hyperion, persoană influentă la vremea respectivă, acesta susţinând în mod nereal că inculpatul şi-ar fi petrecut întreaga seară acasă împreună cu părinţii, sărbătorind aniversarea căsătoriei lor“, se precizează în documentele anchetatorilor.

Cum s-a dat de gol criminalul

Dan Păcurariu s-ar fi dat însă singur de gol. În seara când victima a fost descoperită, Păcurariu şi-ar fi anunţat iubita oficială de la acea vreme că Mihaela Fulga fusese ucisă. Numai că ar fi făcut greşeala să-i spună cu câteva ore înainte ca victima să fie găsită moartă în casă. „Inculpatul Dan Pădurariu i-a spus martorei F.A.  că victima Mihaela Fulga a fost omorâtă, în data de 29.06.1998 (luni), în jurul orei 17.00 – 18.00, în condiţiile în care cadavrul acesteia a fost descoperit în acea zi, însă abia în jurul orelor 22.00-23.00“, arată procurorii.

Până să facă această eroare profesorul şi-ar fi construit alibiul. „Crima a fost comisă în noaptea de 26 spre 27 iunie 1998, iar începând de a doua zi Păcurariu a sunat victima pe telefonul mobil de zeci de ori, apeluri care au fost găsite ulterior de anchetatori”, arată surse apropiate echipei de anchetă.

O altă probă care le-a dat de gândit anchetatorilor a fost modul selectiv în care au dispărut bunuri din casa victimei. Mai exact, la cercetarea făcută la faţa locului, poliţiştii au găsit mai multe bijuterii din aur şi suma de 1.885 de dolari, ceea ce le-a întărit convingerea că mobilul crimei nu a fost jaful. Asta deşi din casă dispăruseră un lănţişor şi o brăţară din aur, model „Bismark”, primite de victimă cadou de la Păcurariu, dar şi buletinul de identitate al fetei.

Au mai dispărut, de asemenea, diverse bunuri care l-ar fi incriminat pe Dan Păcurariu: un aparat video AIWA (cu care se presupune că a fost lovită victima până a murit) şi un robot telefonic Panasonic, pe care cel mai probabil erau înregistrările unei convorbiri ce putea fi folosită pentru identificarea autorului şi a mobilului comiterii faptei. Totodată, a dispărut şi un rând de chei al locuinţei victimei. Buletinul de identitate al Mihaelei Fulga şi cheile de la casă au fost descoperite de anchetatori în locuinţa profesorului universitar, în timpul unei percheziţii din 2012. Tot atunci, anchetatorii au constatat cu uimire că Păcurariu îşi făcuse în casă un adevărat templu în amintirea victimei. „La mai bine de 14 ani de la comiterea faptei, inculpatul încă mai păstra numeroase obiecte strâns legate de relaţia sa cu victima, astfel: Copia unui buletin de identitate pe numele ei, o adeverinţă a Mihaelei pentru Liceul Sadoveanu, un bilet olograf semnat „M.”, cu conţinutul:

„Pentru DAN . Aşteaptă-mă. Vin repede” , un calendar chinezesc al anului 1998, două pliante de lapte „Fulga”, o carte cu titlul „Fulga Aventura Spaţială”. Şi în ultimul rând, anchetatorii au mai multe înregistrări ale unor discuţii dintre profesor şi mama sa. „Mai multe convorbiri din 2012 arată cum acesta stabileşte cu mama sa tot ce trebuie să spună şi cum trebuie să motiveze în faţa organelor de anchetă, făcându-şi un scenariu şi cu eventualele întrebări ce-i vor fi puse (mai mult, inculpatul îşi ia şi notiţe în acest sens, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 29.05.2012 fiind descoperită şi ridicată o coală de hârtie pe care erau punctate detalii în legătură cu elemente esenţiale ale cauzei)”, arată documentele de la dosar.

Totodată, în una dintre convorbirile menţionate, dascălul îşi spune părerea despre ancheta pe care procurorii o desfăşoară: „Dacă ar putea (procurorii şi poliţiştii – n.r.) şi în suflet şi în creier să-ţi intre şi să urineze şi acolo, să borască şi acolo, să se cace şi în alea, dar nu pot”.  

Ucisă cu sânge rece

În iunie 1998, Mihaela Fulga a fost ucisă cu bestialitate în apartamentul din cartierul Titan din Capitală, în care locuia cu chirie. Aceasta a fost găsită după ce vecinii au alertat poliţia cu privire la mirosul puternic care venea din locuinţa victimei.Trupul neînsufleţit al tinerei a fost găsit pe pat acoperit cu o pătură. Anchetatorii nu au găsit arma crimei, însă poliţiştii au bănuit încă de atunci că ar fi vorba despre o crimă pasională, cu atât mai mult cu cât vecinii au auzit-o ţipând după ajutor în noaptea în care a fost ucisă.

“În condiţiile în care victima ar fi urmat să plece pentru o lungă perioadă de timp din ţară, autorul a constatat că toate aceste măsuri pe care le folosea pentru a deţine controlul asupra victimei nu îi vor mai fi de niciun folos, realizând că relaţia lor se apropie de sfârşit, fapt total de neconceput pentru el, în condiţiile în care vedea în victimă viitoarea lui soţie.

Referat procurori

Fratele victimei: „Mama a fost convinsă că el e făptaşul“

Cristian Fulga (foto), fratele profesoarei Mihaela Fulga, tânăra omorâtă în urmă cu 18 ani într-o garsonieră din Bucureşti, se bucură astăzi că presupusul făptaş, fostul iubit, a fost reţinut şi spune că familia a fost convinsă că profesorul Dan Păcurariu este vinovat de crimă.

„Au avut o relaţie de doi-trei ani, după care sora mea a vrut să se distanţeze, pentru că era un om cu probleme, era mai ciudat. El n-a acceptat chestia asta. Sora mea a încercat să-şi facă şi alţi prieteni, el mergea şi-i ameninţa. De plecarea în China a aflat întâmplător. Sora mea a încercat să nu-i spună, pentru că o ameninţase că o omoară. În ziua aceea a aşteptat-o la liceu (n.r. - tânăra preda la Liceul «Mihail Sadoveanu» din Bucureşti – n.r.) şi i-a spus directoarea, care nu ştia că nu mai sunt împreună. Mama a fost convinsă de atunci că el este făptaşul, pentru că ea l-a întâlnit şi a înţeles ce fel de om era“, spune astăzi Cristian Fulga. În urmă cu cinci ani, îşi aminteşte Cristian Fulga, anchetatorii au căutat-o din nou pe mamă, iar în urmă cu doi ani mama i-a sunat, anunţându-i că într-o carte a găsit un bilet semnat de profesor. „Esenţialul din acel bilet era: «Dacă te desparţi de mine, eu nu accept şi te omor!». Ne-au spus atunci că în cel mult două luni e legat. Au trecut doi ani! Nu vreau decât să-şi ispăşească păcatul. Nu l-am cunoscut personal, nu-l ştiu, dar aştept în continuare să plătească!“, spune fratele victimei.

„Tatăl a suferit enorm“

Tatăl Mihaelei a încetat din viaţă la nici un an de la brutala crimă, iar în comuna Iancu Jianu (Olt), locul de baştină al victimei, nu mai locuieşte astăzi niciun membru al familiei. „Mama fetei, care a fost profesoară de matematică la şcoala din sat, acum este pensionară, locuieşte cu fiul său la Craiova, iar tatăl s-a stins la şase luni de la moartea fetei. A suferit enorm, nu s-a putut împăca cu gândul că nu mai este. Acel eveniment a avut şi la acel moment un impact deosebit în comună, dar şi acum. Aseară, după ce s-a aflat de reţinerea profesorului, toată lumea vorbea despre asta. S-a răscolit o amintire tristă pentru noi“, a declarat Rodica Preda, secretarul Primăriei Iancu Jianu. Femeia şi-a mai amintit că Mihaela Fulga, vorbitoare de limbă chineză, a venit şi acasă, la Iancu Jianu, cu prieteni chinezi. „Domnul Fulga, tatăl fetei, pe care l-am cunoscut bine, era înginer agronom, un om deosebit. A lucrat o vreme cu noi la Primărie. El era convins atunci, am înţeles din sat,  că ar fi omorât-o chinezii. Nu se gândea la acel profesor. Mama, în schimb, am înţeles că bănuia de atunci cine e făptuitorul“, a mai spus Rodica Preda.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite