STENOGRAME Cum negocia afaceristul Ciprian Nistor dosarele instrumentate la DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Ciprian Nistor, în stare de arest preventiv, pentru complicitate la dare de mită. Dosarul acestuia a fost disjuns din cel al lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Din rechizitoriu reiese cum se fac bani din dosare instrumentate în justiţie.

UPDATE Potrivit rechizitoriului prin care Ciprian Nistor a fost trimis în judecată, acest caz a fost întocmit ca urmare a unui denunţ formulat pe 23 ianuarie 2015 de către Alexandru Horpos. 

În actul de sesizare a instanţei, procurorii precizează că la sfârşitul lunii decembrie 2013, la locuinţa lui Horpos s-ar fi prezentat o persoană care s-a prezentat cu numele de „Simona” care i-a dat acestuia un bilet pe care era scris un număr de dosar penal, respectiv nr. 191/D/P/2012 şi numele procurorului Remus Jurj-Tudoran de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). 

Conform anchetatorilor, „Simona” i-ar fi lui Horpos să nu o întrebe nimic în legătură cu acel bilet, anunţându-l însă că urma să aibă loc arestarea lui în perioada următoare. Denunţătorul însă nu a luat în serios infomaţiile furnizate de femeie.

„Ulterior, în prima parte a lunii martie 2014, la sediul firmei deţinută de către denunţător - respectiv STRACO GRUP S.R.L. a avut loc o percheziţie a D.I.I.C.O.T. efectuată de poliţişti din cadrul D.C.C.O. Drept urmare, întrucât denunţătorul a apreciat că cele furnizate de „Simona” au fost reale, a luat legătura din nou cu aceasta pentru a identifica sursa informaţiilor din acel bilet. Astfel, denunţătorul a aflat că cel care îi trimisese mesajul era inculpatul Ciprian Nistor”, se arată în documentul citat.

Astfel, Horpos i-ar fi cerut „Simonei” să-i aranjeze o întâlnire cu Nistor, iar după „o zi sau două” cei doi s-au văzut la un restaurant din zona Regie. Cu această ocazie, spun anchetatorii, Horpos l-ar fi lăsat pe Nistor să înţeleagă faptul că era interesat să afle mai multe informaţii cu privire la dosarul înregistrat la DIICOT în care era cercetat.

Astfel, Nistor i-ar fi cerut lui Horpos să comunice pe două telefoane mobile special folosite în acest scop şi i-a cerut un „răgaz” de câteva zile pentru a afla mai multe date din acest dosar.

„Deşi solicitase 2-3 zile, în ziua următoare, denunţătorul s-a reîntâlnit cu Ciprian Nistor în acelaşi loc, ocazie cu care acesta din urmă i-a prezentat acte din dosarul penal în care era cercetat. Astfel, denunţătorul a constatat că informaţiile prezentate făceau referire la un alt dosar penal al D.I.I.C.O.T. şi nu la cel în care i se efectuase percheziţia domiciliară dar, din discuţiile purtate cu Ciprian Nistor, a înţeles că acesta avea date şi informaţii despre ambele dosare penale”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, Nistor l-ar fi invitat la el acasă pe Alexandru Horpos unde i-a dat informaţii noi cu privire la evoluţia anchetei de la DIICOT în cele două dosare care îl priveau pe acesta. 

„Simona” i-ar fi spus lui Horpos că Nistor vrea bani pentru informaţiile furnizate 

„Din conduita numitului Ciprian Nistor şi din discuţiile purtate cu acesta, denunţătorul a înţeles că aşteaptă de la el sume de bani în schimbul informaţiilor din dosarele în care era cercetat. Acest lucru i-a fost confirmat denunţătorului şi de numita „Simona” cu ocazia unei întâlniri ulterioare când i-a relatat că Ciprian Nistor aştepta de la denunţător să-i dea ceva”, mai spun anchetatorii.

Pe 10 decembrie 2014, Horpos a fost reţinut de procurorul Jurj-Tudoran, aşa cum a fost avertizat de „Simona”, de Nistor, dar şi de un partener de-al său de afaceri, însă instanţa a respins cererea procurorilor de arestare preventivă. 

Ulterior, pe 17 ianuarie 2015, Horpos a fost contactat de „Simona” care i-a spus că Nistor vrea să se întâlnească din nou cu el, stabilind ca dată de întâlnire 24 ianuarie. 

Sergiu Lucinschi, denunţ împotriva lui Horpos

Mai mult, la jumătatea lunii ianuarie, la firma afaceristului s-au prezentat poliţişti ai DIICOT care au ridicat mai multe documente, precizând că „procurorul se grăbeşte să finalizeze dosarul”. „Astfel, denunţătorul a apreciat că între acest eveniment şi contextul prezentat există o legătură, aspect subliniat şi de interesul manifestat de Ciprian Nistor pentru a se întâlni”, se arată în documentul trimis instanţei.

De asemenea, mai arată DNA, Horpos ar fi precizat că procurorul Jurj-Tudoran mai instrumenta un dosar care îl viza şi care avea ca obiect o afacere comercială încheiată între anii 2008 - 2011 de societatea sa Stratco Group SRL şi firmele Mostobud din Ucraina şi SC Genesis International SRL.

Anchetatorii precizează că acest dosar a fost deschis ca urmare a unei plângeri formulate de Sergiu Lucinschi, proprietarul firmei Genesis International SRL. Horpos le-ar fi spus procurorilor că Nistor i-ar fi arătat câteva acte din acest dosar, însă nu i le-a dat.

Nistor ar fi primit 25.000 de euro de la Horpos

Ca urmare a faptului că a lăsat impresia că are influenţă asupra anchetatorilor de la DIICOT şi după ce i-a promis lui Horpos că va primi o soluţie favorabilă în cele două dosare în care era anchetat, Ciprian Nistor a primit pe 28 ianuarie 2015 suma de 25.000 de euro de la Alexandru Horpos. 

Acest lucru reiese şi din stenogramele unei discuţii purtate între Horpos şi Nistor:

Alexandru Horpos: Da. Şi asta îţi spun; sunt un pic… Ştiu că… deci eu am acum la mine 25.000 de euro. Ştiu că am promis 50, îţi dau ăştia 25 acum… nu am reuşit să adun! Deci nu ştiu dacă… deci pentru 50.000 de euro sunt un rahat de bani dar crede-mă că nu am reuşit să adun! Deci, te rog să mă crezi că nu am reuşit! Du-te şi du ăştia 25.000… roagă-i: „domne, omul e serios!” Adică sunt serios, mă ţin de cuvânt, ăăăăă… fac pe dracu în patru să pot să strâng următoarele zile… Am vrut să mă întâlnesc cu tine… ştiu că am zis că ne vedem cu 50.000 dar… ăştia îi am acuma… în câteva zile…poate te sun mâine, poate te sun poimâine… …

Ciprian Nistor: Îmi dau seama că n-ai reuşit!

Alexandru Horpos: Dar du-te şi măcar să… măcar să pornim un pic treaba…

Ciprian Nistor: OK

Alexandru Horpos: Da? Şi mă deblochez! Spune-le că mă deblochez. Am o grămadă de bani de încasat, am o grămadă de chestii. Nu vreau să intru în discuţii…

Ciprian Nistor: Clar! (neinteligibil) lui.

Alexandru Horpos: Şi o să le dau… o să le dau banii! Numai că vreau să scap odată de chestia asta! Şi vreau să vină să îmi spună! Sunt conştient că o să coste cât o să coste, dar…

Ciprian Nistor: Da! Le duc măcar 50 să vadă că le duc ceva! OK, am înţeles! Auzi, dar… dar…

Alexandru Horpos: Te cred dar… să duc vreo 500: „hai mă să scăpăm şi gata!” Crede-mă că nu am! Am promis 50.000 şi uite că nu am decât 25.000 acum dar… fac rost cât de curând… deci nu rămâne aşa! Dar ei să demareze şi să îmi spună ceva şi să văd… Dacă pot să deblocheze ăia 150.000 sau casa sau ceva…

Ciprian Nistor: O să zică ceva…

La o săptămână după această întâlnire, Nistor i-ar fi cerut lui Horpos să se întâlnească, ocazie cu care i-a înapoiat acestuia din urmă suma de 25.000 de euro „precizând că pentru o perioadă de una-două săptămâni persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic din cauza unor probleme apărute la nivelul instituţiei în care activează aceştia, făcând aluzie la probleme apărute în spaţiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea”. 

Totodată, Ciprian Nistor l-ar fi asigurat pe Horpos că persoanele la care a intervenit vor rezolva problema, precizând: „Nu mă, dar să o facem cu totul, e ok, ţi-am zis că e ok, doar că în momentul de faţă asta este situaţia, n-are legătură cu tine, uită-te şi tu la televizor….Că eu am apucat să … mi s-a zis, deci eu am apucat să merg înainte de a apărea acele probleme…deocamdată mi i-a dat înapoi (banii). Nu, a zis că de ajutat ne ajută, dar deocamdată n-o să mai facă nimic o săptămână, două, până se rezolvă alte probleme pe care le au ei”.

„Cu aceeaşi ocazie, Nistor Ciprian i-a comunicat lui Horpos Alexandru că urmează să-i indice o firmă şi un cont în care vor trebui viraţi cei 50.000 euro solicitaţi iniţial”, arată DNA.

Pe 13 februarie, Nistor şi Horpos s-au întâlnit din nou, iar din discuţia purtată de cei doi ar fi reieşit că cel dintâi ar avea o „legătură reală cu persoane având atribuţii judiciare, întrucât acesta i-a relatat denunţătorului unele detalii legate şi de alte cauze penale care l-ar viza pe acesta din urmă şi care teoretic nu puteau fi cunoscute decât de unii funcţionari publici: «Deci deocamdată ce zicea să vadă exact şi în celelalte dosare ce e, la modul concret. Dacă au ceva probe sau nu pentru că dacă nu le au nu sunt interesante… nu au nimic pentru că deocamdată ei ne-au spus… doar au vrut să vadă ce dosare mai sunt»”.

Întrebat de Horpos dacă persoanele cu care Nistor are legătură au o conexiune clară cu procurorul, acesta i-a răspuns că persoana cu care este el prieten este de la „servicii”, precum şi că „ei mai departe au un sistem foarte bine pus la punct” şi că „deci eu îţi spun că în alte situaţii a fost ok, pur şi simplu probabil că tot la fel i s-a sugerat şi în momentul în care am făcut invers oricum, el era destul de necăjit că nu i-a ieşit pasienţa atunci când au vrut să vă ….”

Nistor ar fi cerut 50.000 de euro „pentru a-i da mai departe”

De asemenea, Nistor i-ar mai fi spus: „Toate tranzacţiile de pe firme ţi le monitorizează ăştia de la oficiu”. Astfel, Nistor l-a asigura din nou pe Horpos că lucrurile se vor rezolva arătând că „dacă nu, îmi zicea de la început, bă nu mai vrem să ne băgăm”.

Tot în cadrul acestei întâlniri, Nistor i-ar fi cerut lui Horpos să-i dea de „urgenţă” suma de 50.000 de euro, precizând că aceasta este doar pentru început, „pentru a-i înmâna, la rândul său mai departe, persoanelor implicate în instrumentarea dosarului”.

Astfel, pe 19 februarie, Horpos i-ar fi dat lui Nistor 30.000 de euro.

Ulterior, pe 4 martie, în cadrul unei discuţii purtate între cei doi, Nistor ar fi cerut 1 milion de euro pentru rezolvarea favorabilă a dosarului, stabilind să fie efectuată o tranzacţie fictivă pe o firmă ale cărei date urmau a-i fi comunicate ulterior. 

În acest sens, Nistor i-ar fi spus lui Horpos: „deci eu am discutat în felul următor: în total, …. deci o să fie un milion… deci să-mi dai la început 250, cu tot cu ăia 30 care mi i-ai dat, deci încă 220. După ce vezi că se-ntâmplă ceea ce ţi-am spus eu, care va fi în următoarele săptămâni, că-l schimbă p-acesta… adică te cheamă şi-ţi zice că «s-a disjuns într-un dosar care…» să vezi şi tu că se-ntâmplă ceva, încă 250, şi la sfârşit 500, cum ţi-am zis”.

Nistor: Nu mai poate merge «la băieţii ăia de ruşine»

Astfel, pe 10 martie, ar fi fost încheiat un raport fictiv pentru servicii software şi Nistor Ciprian i-a remis denunţătorului certificatul de înmatriculare al firmei Velotraco Trading Limited SRL, precizând că administrator este Alexandra Danciu.

„În data de 24.03.2015, Nistor Ciprian a precizat, în cadrul unei noi discuţii cu Horpos Alexandru, că nu mai poate merge «la băieţii ăia de ruşine» până nu îi va remite cei 220.000 euro, relatând totodată că Lucinschi Sergiu s-ar lăuda pe la DIICOT că încearcă să se împace cu Horpos Alexandru în cauza având ca obiect plângerea formulată de Genesis. Acest aspect a relevat existenţa reală a unor conexiuni ale numitului Nistor Ciprian la nivelul unor organe judiciare cu atribuţii cel puţin parţiale în instrumentarea respectivei cauze”, mai arată DNA în documentul trimis instanţei.

Astfel, pe 30 martie, după ce a fost audiat în calitate se suspect, Nistor a formulat un denunţ pentru a sesiza faptul că informaţiile din dosarul penal pe care i le-a furnizat lui Alexandru Horpos şi pentru care i-a cerut acestuia suma de bani i-ar fi fost date de „un lucrător din cadrul DIICOT, pe nume Comăneanu Constantin căruia şi anterior i-a mai remis sume de bani, în vederea obţinerii de informaţii şi documente din dosare penale”, spun anchetatorii.

Nistor le-ar fi spus anchetatorilor că, la jumătatea anului 2014, ofiţerul de poliţie judiciară Comăneanu, pe care îl cunoştea de aproximativ doi ani, i-ar fi zis că „desfăşoară activităţi specifice într-un dosar penal aflat în instrumentarea D.I.I.C.O.T., în care este cercetat patronul firmei Straco, respectiv numitul Horpos Alexandru. Cu această ocazie, lucrătorul de poliţie ar fi afirmat că poate influenţa modul de soluţionare al dosarului, astfel ca Horpos Alexandru să beneficieze de o soluţie favorabilă, în condiţiile în care acesta ar fi dispus să-i remită o sumă de bani, iniţial neprecizată, cerându-i denunţătorului să-l contacteze, cunoscând faptul că acesta îl cunoaşte pe numitul Horpos prin intermediul prietenei sale «Simona»”.

Comăneanu i-ar fi dat lui Nistor o copie a plângerii formulate de Lucinschi

În acest context, la sfârşitul lui 2014, Ciprian Nistor, prin intermediul „Simonei”, i-ar fi transmis lui Horpos că urmau să aibă loc audieri în dosarul aflat pe rolul DIICOT şi că aceste audieri îl vizau în mod direct.

Ulterior, Nistor ar fi stabilit să se întâlnească de mai multe ori cu Horpos pentru a-i comunica informaţiile deţinute. Mai mult, pentru a-i întări încrederea cu privire la posibilitatea de a-l ajuta pe Horpos, Comăneanu i-a dat lui Nistor o copie a plângerii formulate de Lucinschi şi i-a comunicat că urmează să fie dispusă arestarea sa în acest caz. Cu această ocazie a fost cerută suma de 50.000 de euro.

„Aşa cum fusese avertizat, martorul denunţător a fost reţinut, iar după punerea sa în libertate, Horpos Alexandru, având în vedere că informaţiile se confirmaseră, a fost de acord să îi înmâneze inculpatului suma de 30.000 euro, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său. Conform susţinerilor lui Nistor Ciprian, din această sumă, 5.000 de euro i-a remis ofiţerului de poliţie Comăneanu Constantin”, arată DNA.

Ce declaraţii a făcut Comăneanu în faţa DNA

Mai mult, anchetatorii precizează că acest lucru a fost confirmat şi de Comăneanu care a recunoscut că a comis această faptă, menţionând că a primit suma totală de 10.000 de euro, în două tranşe, una pe 12 februarie şi alta pe 30 martie.

„Din cuprinsul declaraţiei formulate de acesta (Constantin Comăneanu – n.r.) a rezultat că îl cunoaşte pe inculpatul Nistor Ciprian din vara anului 2013, având cu el o relaţie de prietenie motiv pentru care, în vara anului 2014, au discutat despre faptul că, în acea perioadă, avuseseră loc mai multe percheziţii la sediul unor societăţi din domeniul asfaltării de drumuri, comunicându-i lui Nistor Ciprian şi că avea în instrumentare un dosar privind societăţile Straco şi Genesis. În acest context, inculpatul Comăneanu Constantin menţionează că, după câteva luni de la această discuţie, Nistor Ciprian i-a spus că, prin intermediul numitei «Simona», prietenă comună, l-a cunoscut pe unul dintre fraţii Horpos care era interesat să afle mai multe detalii despre plângerile penale formulate de Genesis, rugându-l să îi dea o copie de pe plângerea formulată pentru a o putea compara cu ceea ce cunoştea deja el”, se mai arată în documentul de sesizare a instanţei.

Comăneanu a precizat însă că i-a dat lui Nistor o copie de pe plângerea penală ca urmare a insistenţelor acestuia din urmă. Ulterior, ofiţerul de poliţie judiciară a fost informat că Horpos era dispus să ofere suma de 10.000 de euro pentru a fi ajutat în dosar şi pentru a se interveni la procurorul de caz.

Astfel, 12 februarie, Comăneanu s-a întâlnit cu Nistor în faţa unui restaurant din Centrul Capitalei de unde a luat suma de 5.000 de euro, acesta din urmă precizând că banii sunt de la Horpos care voia „să se încerce o intervenţie la procurorul de caz”. 

Mai mult, în baza aceleaşi discuţii, Comăneanu ar mai fi acceptat şi suma de 5.000 de euro, pe 30 martie, când a fost prins în flagrant.

Nistor şi-a recunoscut faptele, dar a refuzat să semneze acordul de recunoaştere a vinovăţiei

Constantin Comăneanu a fost trimis în judecată pe 29 iunie 2015 pentru luare de mită, cauza fiind disjunsă faţă de Ciprian Nistor după ce acesta a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Concret, pe 10 iulie, prin intermediul avocatului său, Ciprian Nistor a motivat şi completat cererea iniţial formulată privind încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, apreciind că aplicarea unei pedepse de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare este suficientă pentru asigurarea scopului procesului penal.

Procurorii DNA precizează că, pe 14 iulie, după ce a fost audiat pentru a putea fi încheiat acordul, acesta a declarat că deşi recunoaşte şi regretă fapta comisă, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, nu este de acord cu pedeapsa stabilită în sarcina lui, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi nu mai doreşte încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, considerând că  sancţiunea este prea mare.

Nistor, trimis în judecată de DNA

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, Ciprian Nistor a primit de la o persoană suma de 30.000 de euro, care ulterior l-a denunţat, pentru a obţine date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT, care o privea pe aceasta.

În zilele de 12 februarie 2015 şi 30 martie 2015, arată anchetatorii, Ciprian Nistor i-a dat 10.000 de euro ofiţerului de poliţie judiciară Constantin Comăneanu, detaşat la DIICOT, pentru a-i furniza informaţiile din dosar. Cei doi au fost prinşi în flagrant la 30 martie.

Anterior flagrantului, la 10 martie 2015, Nistor Ciprian, a încheiat cu denunţătorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT, ulterior remiţându-i acestuia din urmă o factură în valoare de 220.000 euro, ce reprezenta, în fapt, o altă tranşă a sumei cerute pentru obţinerea informaţiilor din dosarul penal.

Dosar disjuns

Dosarul lui Ciprian Nistor a fost disjuns într-o altă cauză în care, la 26 iunie 2015, au fost trimişi în judecată Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu. Cei doi au fost acuzaţi de şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite