Afaceriştii din Colectiv au vrut să dea cu artificii şi de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie din clubul Colectiv, cu putine clipe inaintea incendiului
Fotografie din clubul Colectiv, cu putine clipe inaintea incendiului

Puşi sub acuzare pentru artificiile ucigaşe din clubul Colectiv, patronii firmei de pirotehnie i-au lăsat perplecşi pe judecători atunci când au explicat de ce solicită să fie lăsaţi în libertate de Sărbători: ar fi vrut să organizeze alte focuri de artificii, pentru a câştiga bani

Solicitare inedită făcută în faţa judecătorilor de unii dintre acuzaţii din dosarul Colectiv. Patronii firmei care a montat artificiile ucigaşe în clubul Colectiv, au cerut să fie scoşi din arestul la domiciliu, pentru a se putea întâlni cu parteneri de afaceri. Motivul: de sărbători, firma ale cărei artificii au declanşat iadul în Colectiv, soldat cu moartea a 63 de oameni, urma să organizeze şi alte spectacole pirotehnice.

Daniela Ioana Niţă (38 de ani), administrator şi asociat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists (GIFA), este acuzată de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Femeia s-a arătat foarte preocupată de buna funcţioare a societăţii pe care o coordonează. De aceea, pe 28 decembrie 2015, când procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au cerut prelungirea arestului la domiciliu, în cazul său şi a celorlalţi acuzaţi, Daniela Niţă a cerut judecătorilor să-i fie ridicată măsura preventivă şi să fie cercetată sub control judiciar.

Solicitarea sa a reuşit să-i sensibilizeze pe magistraţi, dar nu în sensul dorit de acuzată. „Judecătorul observă cu surprindere că preocuparea Danielei Ioana Niţă vizează activitatea societăţii comerciale pe care o administra şi care în prezent nu mai funcţionează, deşi în mod normal în această perioadă a sărbătorilor obişnuia să încaseze câştiguri substanţiale datorită evenimentelor pe care le organiza“. Judecătorii subliniază că patroana Golden Ideas Fireworks Artists „nu pare să conştientizeze pe deplin semnificaţia celor întâmplate“.

Nerăbdător să dea foc la alte artificii

Magistraţii au observat acelaşi lucru în cazul lui Cristian Mihai Niţă (31 de ani), fratele Danielei Niţă, director şi acţionar al firmei de artificii. Bărbatul este cercetat tot pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Niţă a cerut judecătorilor să-i fie ridicat arestul, şi să fie cercetat sub control judiciar,  deoarece vrea să muncească, în contextul petrecerilor de Revelion, unde se organizează focuri de artificii. Detaliile apar în motivarea prin care magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au decis ca patronii firmei care a montat artificiile în Colectiv să rămână în arest la domiciliu.

Judecătorul a explicat că nu poate fi de acord cu susţinerile acestuia - că măsura arestului la domiciliu ar fi prea aspră în raport de infracţiunile de care este acuzat - „dat fiind că acestea sunt infracţiuni de o gravitate ridicată care împiedică înfăptuirea justiţiei şi pentru care forma de vinovăţie este intenţia“. Cei doi patroni sunt cercetaţi şi pentru că ar fi distrus şi sustras probe.  Scopul celor doi ar fi fost de a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi de a-l ajuta pe unul dintre angajaţii firmei, Viorel Zaharia - unul dintre cei care au montat artificiile - pentru a nu fi tras la răspundere penală.

Ancheta procurorilor

În acest caz sunt cercetate în arest la domiciliu şase persoane: cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, patronii firmei GIFA - Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, precum şi artificierul Viorel Zaharia. Instanţa a arătat de ce ultimul arestat din acest dosar, Alina Anastasescu, trebuie cercetat în arest la domiciliu: „Pentru considerente de echitate, judecătorul apreciază că în aceste condiţii se impune ca urmărirea penală să se desfăşoare şi în cazul inculpatului Anastasescu sub puterea unei măsuri preventive mai uşoare“.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 63 de persoane şi zeci de persoane au fost rănite. Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trei patroni ai clubului.


Doar două persoane se mai află după gratii în dosarul în care este anchetată tragedia din Colectiv

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite