Adrian Năstase, la un pas de libertate cu o nouă imagine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase cere Judecătoriei Sectorului 4 să fie eliberat FOTO Captură Digi24
Adrian Năstase cere Judecătoriei Sectorului 4 să fie eliberat FOTO Captură Digi24

Fostul premier Adrian Năstase poate fi liberat condiţionat din închisoare după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au admis cererea acestuia. Sentinţa însă nu este definitivă, iar procurorii anticorupţie au anunţat că vor contesta decizia judecătorilor la Tribunalul Bucureşti.

La termenul de ieri, Adrian Năstase a uimit asistenţa, având o nouă imagine: acesta şi-a lăsat barbă.

În faţa instanţei, avocaţii au insistat că fostul premier a executat deja o treime din pedeapsa pe care trebuia să o petreacă după gratii. Avocatul a calculat în faţa asistenţei perioada petrecută de Năstase în penitenciar. Acesta a precizat că, în urma condamnării primite în dosarul „Zambaccian“, clientul său are de executat 1.642 de zile, din care va executa o treime, conform legii, respectiv, 548 de zile. 

Acesta a spus că se va scădea şi perioada petrecută în spatele gratiilor din data de 6 ianuarie până la 3 iulie, dar şi cele 272 de zile executate în prima condamnare, cea din dosarul „Trofeul Calităţii“. Calculul apărării a continuat cu scăderea a încă 105 zile, considerate executate, după ce fostul premier a elaborat trei lucrări ştiinţifice.

Procurorul: Nu contează meritele ca prim-ministru

La rândul lui, procurorul de şedinţă a susţinut că Adrian Năstase nu are dreptul de a fi eliberat, ci doar posibilitatea, iar condiţiile eliberării condiţionate ale acestuia nu sunt pe deplin îndeplinite.

„Nu există dovezi şi documente care să ateste îndreptarea sa, timpul nu conferă scopul îndreptării faţă de pedepsele pentru care a fost condamnat. Evaluările comisiei în domeniul social, domeniu foarte important pentru reinserţia sa socială, sunt făcute anterior de decizia privind contestaţia sa împotriva hotărârii instanţei de fond în cazul contopirii pedepselor. Prin această nouă hotărâre s-a stabilit o nouă pedeapsă în raport cu care comisia de evaluare trebuia să facă o analiză riguroasă după stabilirea definitivă a pedepsei finale, respectiv cea de patru ani şi jumătate. Din actele şi caracterizarea comisiei nu regăsim dovezi că sunt îndeplinite cumulativ condiţiile pentru eliberare condiţionată. Observăm că Adrian Năstase nu a avut un comportament deosebit, ci unul normal pentru o persoană cu gradul său de educaţie, astfel că putem constata că nu există dovezi clare de îndreptare, astfel că solicităm respingerea raportului comisiei“, a arătat procurorul DNA, în sala de judecată.

În ultimul cuvânt, Adrian Năstase şi-a susţinut cauza şi a spus că a avut activitate în penitenciar, dar că nu va recunoaşte niciodată că a săvârşit faptele pentru care a fost închis. „Nu ştiu să organizez echipe de fotbal, eu am creat un cerc de dezbateri, au fost 26 de dezbateri”, a spus fostul premier. 

Membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au stabilit, pe 3 iulie, că Adrian Năstase poate fi propus pentru liberare condiţionată, întrucât îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

Fostul premier are de executat 4 ani şi 6 luni de închisoare, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis contestaţia procurorilor anticorupţie şi au decis să îi aplice fostului demnitar un spor de pedeapsă de şase luni, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele „Trofeul Calităţii” şi „Zambaccian”.  

Însă, după scăderea perioadelor pe care fostul premier le-a petrecut deja în spatele gratiilor, acesta ar mai avea de executat doar o lună de închisoare până când va putea solicita eliberarea condiţionată.

Cât ar mai avea de stat Năstase în închisoare 

Concret, cu cele şase luni adăugate, Adrian Năstase are de executat în total 54 de luni. Pentru că a depăşit vârsta de 60 de ani, potrivit prevederilor din vechiul Cod Penal, după care a fost condamnat, fostul premier poate cere eliberarea condiţionată după ce a ispăşit o treime din pedeapsă, adică după 18 luni. Din perioada rămasă, se mai scad cele nouă luni executate deja în dosarul „Trofeul Calităţii”, între 20 iunie 2012 şi 18 martie 2013 – deci mai rămân nouă luni.

Din acestea se scade şi cea de-a doua perioadă de închisoare, care a început din 6 ianuarie anul acesta, ziua în care fostul şef al Guvernului a fost condamnat în dosarul „Zambaccian”, şi până astăzi. Asta înseamnă că se mai scad încă şapte luni din pedeapsa dată de magistraţi şi rezultă că ar mai avea de ispăşit încă dou[ luni. În concluzie, Adrian Năstase poate începe demersurile pentru eliberarea condiţionată cu începutul lunii octombrie. Dar asta în cazul cel mai rău. Dacă însă comisia pentru eliberare condiţionată va ţine seama de cele două cărţi scrise de Adrian Năstase în ultimele şase luni, liberarea ar putea veni chiar mai devreme.

Două cărţi scrise în doar şase luni

De la încarcerarea sa de la începutul acestui an, Adrian Năstase a scris deja o carte, iar cea de-a doua urmează să fie finalizată zilele următoare. În cazul în care comisia de eliberări din Penitenciarul Jilava va considera cărţile drept „lucrări ştiinţifice”, aşa cum cere legea, acestuia urmează să i se reducă 45 de zile din pedeapsă pentru prima carte elaborată şi alte 30 de zile pentru cea de-a doua – adică două luni şi jumătate. În consecinţă, avocaţii lui Adrian Năstase ar putea solicita eliberarea condiţionată pe la mijlocul lunii august.

Una dintre cele două cărţi scrise de Adrian Năstase în penitenciar, intitulată „Cele Două Românii. Politici, discursuri, poziţionări. 2001-2004”, are 854 de pagini şi cuprinde o serie de amintiri din trecutul fostului premier, precum şi transcrierea mai multor discursuri ale acestuia.

„Adrian Năstase a scris, în perioada în care a executat pedeapsa primită în dosarul «Zambaccian», o carte, iar pe cea de-a doua o va finaliza în următoarele zile. Vom ataşa cele două lucrări la cererea de eliberare care va fi luată în discuţie de Comisia de eliberare condiţionată din Penitenciarul Jilava”, a declarat pentru ziarul „Adevărul“ apărătorul lui Năstase, avocatul Ion Cazacu.

Şantaj şi luare de mită

Fostul premier a fost condamnat, pe 6 ianuarie 2014, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită în dosarul „Zambaccian”. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, fiind găsită vinovată de spălare de bani. Singura care a fost condamnată la închisoare cu suspendare este Daniela Năstase, soţia fostului premier,  condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”. 

În iunie 2012, fostul premier a mai fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Năstase: „DNA face şi lucruri bune”

Adrian Năstase declara, pe 20 iunie, în faţa magistraţilor CAB că Direcţia Naţională Anticorupţie „face şi lucruri bune”. „Eu nu cred că trebuie să iubim sau să dispreţuim justiţia. Trebuie să vedem dacă are ambii ochi legati sau numai unul. DNA e o instituţie care face şi lucruri bune şi lucruri rele. Nu este o instituţie neapărat rea, în opinia mea face şi lucruri bune, depinde de oamenii care se află la conducere”, a spus Adrian Năstase în sala de judecată.

Pe aceeaşi temă:

Instanţă. De ce nu a primit Adrian Năstase încă un an de închisoare: „Este un bun profesionist şi un bun familist!”

Fostul premier Adrian Năstase este un bun profesionist, un bun familist şi un deţinut model „care nu a încercat să se sustragă de la urmărirea penală sau de la judecată”. Aşa arată Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de a nu-i adăuga la pedeapsă sporul de un an solicitat de procurori atunci când fostul premier a cerut contopirea pedepselor primite în dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”.

Inspecţia Judiciară a CSM: „Declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase nu au afectat independenţa justiţiei”

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase, făcute pe 6 ianuarie, înainte ca fostul prim ministru să fie condamnat în dosarul "Zambaccian", nu au afectat independenţa justiţiei. Aşa arată raportului Inspecţiei Judiciare, ce a fost prezentat astăzi, în Plenul CSM. Plenul şi-a însuşit raportul.

Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”

Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite