UPDATE Aura Ion, înmormântată joi cu onoruri militare la Cimitirul Ghencea. Ultimele omagii la Biserica Sf. Ilie din Capitală pentru pilotul Adrian Iovan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sicriul descoperit cu trupul neînsufleţit al studentei Aura Ion a fost scos din capela de la Cimitirul Ghencea FOTO Mediafax
Sicriul descoperit cu trupul neînsufleţit al studentei Aura Ion a fost scos din capela de la Cimitirul Ghencea FOTO Mediafax

Studenta Aura Ion a fost condusă pe ultimul drum de familie, colegi şi prieteni la Cimitirul Ghencea din Capitală. Sicriul cu trupul lui Adrian Iovan, pilotul care a murit în urma accidentului aviatic de luni după-amiază din Munţii Apuseni, a fost depus la Capela Bisericii Sf. Ilie, acolo unde au venit prietenii aviatori şi familia. Vineri pilotul va fi înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic.

UPDATE: Înmormântarea studentei Aura Ion s-a încheiat la Cimitirul Ghencea din Bucureşti.

UPDATE: În jur de 20 de oameni, aviatori, familii ale prietenilor aviatori, dar şi membri ai familiei sale, au venit joi la Capela Bisericii Sfântul Ilie din Centrul Bucureştiului pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Iovan.

La capelă a venit pentru scurt timp şi fosta soţie a acestuia, Romaniţa Iovan, împreună cu fiul lor.

Prietenii săi, aviatori de meserie, au venit la biserică, susţinând că Iovan „şi-a sacrificat propria viaţă” pentru a-i salva pe cei cinci medici.

„Şi-a făcut meseria cu profesionalism, iar în acest ultim zbor, când a realizat că nu mai poate stăpâni avionul, şi-a sacrificat viaţa ca să salveze cinci oameni. Nu s-a gândit în clipa aceea să se salveze pe el, iar autorităţile nu au făcut tot ce le stătea în putinţă să-l salveze”, a declarat Şerban Ionescu, prietenul lui Iovan de 30 de ani. 

UPDATE: Sicriul descoperit cu trupul neînsufleţit al studentei Aura Ion a fost scos din capela de la Cimitirul Ghencea. La ceremonie participă şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.

UPDATE Copilotul avionului prăbuşit luni seară în Apuseni are nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală.

Medicii clujeni spun că, dintre cei patru pacienţi, copilotul, care a suferit cele mai grave leziuni în urma accidentului aviatic, va mai avea nevoie de o operaţie la nivelul feţei. El a mai fost operat imediat după ce a ajuns la spital, la nivelul picioarelor, potrivit Digi24.ro.

UPDATE Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi înainte de şedinţa CSM, că ia în calcul anchetarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite.

"Dosarul se instrumentează de colegii noştri de la Parchetul de pe Curtea de Apel Alba-Iulia. Ancheta de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia vizează accidentul aviatic. (...) În momentul în care vom lua o hotărâre în acest sens, cu siguranţă opinia publică va fi informată", a spus Tiberiu Niţu, înainte de şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, informează Mediafax.

Întrebat cum comentează declaraţia prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu privind depunerea unei plângeri penale în cazul miniştrilor Radu Stroe, Ramona Mănescu şi Eugen Nicolăescu, pentru neglijenţă în serviciu în cazul accidentului aviatic, Tiberiu Niţu a spus: "Nu aţi reţinut un aspect important în declaraţia lui Predoiu".

"A spus, iniţial a enumerat trei miniştri care au o răspundere morală, după care a spus că va face o plângere penală. Răspunderea penală este una şi răspunderea morală e alta", a precizat Niţu.

image

Foto

aurelia ion inmormantare aura ion FOTO Mediafax
image

Foto

adrian iovan comemorare priveghi FOTO Pappics

UPDATE: Sicriul cu trupul pilotului Adrian Iovan este dus la Capela Bisericii Sf. Ilie din Capitală, unde va rămâne până vineri, când pilotul va fi înmormântat la Cimiritul Bellu Catolic.


Trupul neînsufleţit a fost ridicat, miercuri după-amiază, de la Serviciul de Medicină Legală din Alba-Iulia de Irina, fiica lui Adrian Iovan, stabilită în Franţa, iar joi dimineaţă a fost depus la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă din Capitală, pentru cei care vor să-şi ia rămas bun de la pilot.

A fost dorinţa familiei ca Adrian Iovan să mai ajungă o dată la Şcoala de Aviaţie, unde a fost instructor de zbor, relatează TVR.

Joi dimineaţă, după ora 10:00, sicriul va fi depus la capela Bisericii Sfântul Ilie din zona Patriarhiei Române, iar vineri va avea loc înmormântarea lui Adrian Iovan.

Trupul neînsufleţit al Aureliei Ion, ofiţerul-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti care şi-a pierdut viaţa în tragicul accident, a fost depus la capela Cimitirului Ghencea Militar, înmormântarea urmând să aibă loc joi, cu onoruri militare. 

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent.

Oamenii au murit. Miniştrii au rămas

În urma accidentului aviatic din munţii Apuseni, în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, iar alte cinci persoane au fost rănite, au plătit cu funcţia doi oameni, dar din eşalonul secund de răspundere. Ministrul de Interne, Radu Stroe, şeful politic al operaţiunilor de coordonare, nu a demisionat, dar nici nu a fost demis.

Potrivit unor surse politice, premierul Victor Ponta a încercat să-l demită pe Stroe, dar s-a lovit de opoziţia liberalilor. Crin Antonescu, liderul PNL, s-a deplasat miercuri dimineaţă la Palatul Victoria şi a cerut, la schimb, demisia unui ministru PSD.

Înainte de a ajunge la şedinţa de guvern, Radu Stroe a fost întrebat dacă se gândeşte să demisioneze: „Nu!“, a răspuns, sec, Stroe. Direct responsabil de faptul că autorităţile au ajuns cu greu la locul accidentului, Radu Stroe a aruncat vina în stânga şi în dreapta, fără a-şi asuma niciuna dinter greşelile organizatorice ale subordonaţilor săi. Statistic, în urma sa rămân două victimie şi un răspuns memorabil: „Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia“.

Potrivit legii, mai există un vinovat rămas nepedepsit: Ministerul Transporturilor, condus de liberala Ramona Mănescu. „În vederea gestionării situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă au competenţe următoarele structuri: a) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor; b) Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului“, arată Hotărârea de Guvern 741 din 2008. Nici Ramona Mănescu nu se gândeşte să demisioneze.

Lunea neagră în Munţii Apuseni: 2 morţi şi cinci răniţi

Luni, 20 ianuarie, în zona Munţilor Apuseni, a avut loc un accident aviatic în urma căruia două persoane au murit, pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul Medico-Militar, Aurelia Ion, iar alte cinci au fost rănite. 

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral. 

Accidentul s-a produs la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând evenimentul.

„Totul a decurs iniţial bine, pe parcursul trecerii munţilor a survenit un val de ceaţă. Avionul a virat, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi am văzut copacii de aproape. Când am ieşit din avion am văzut că un pilot era în afara avionului, probabil propulsat prin parbriz, iar Adrian Iovan era prins între sfărâmăturile avionului. Trei colegi erau loviţi, dar au ieşit pe picioarele lor. Când m-am asigurat că sunt cât de cât în regulă am sunat la 112. Imediat ce mi-a explicat cineva cum să transmit acele coordonate, le-am transmis. Apoi am fost sunat de alţii care erau implicaţi în acţiunea de salvare, ei ne-au luat coordonarea. Nu ştiu nimic despre trimiterea unor coordonate false”, a povestit ulterior medicul Zamfir care marţi a plecat pe proprie răspundere, din spitalul din Cluj şi a venit la Bucureşti unde a rămas internat la Spital Fundeni. 

Acesta a povestit că Adrian Iovan era încarcerat şi că a încercat să îl ajute să scape însă fără niciun rezultat. De asemenea, acesta a mai arătat că nici studenta nu a murit pe loc, însă era inconştientă şi îi era foarte frig. 

SML Alba: Fata ar fi putut fi salvată

Gheorghe Vieru, şeful Serviciului Medico Legal (SML) Alba, a declarat că Adrian Iovan a murit din cauza unui şoc traumatic şi a şocului hipotermic, iar tânăra Aurelia Ion din cauza şocului hipotermic şi a unor tulburări respiratorii.

„Pilotul a murit din cauza şocului traumatic şi a şocului hipotermic, asta înseamnă că a suferit un politraumatism cu fracturi pe membre şi fracturi costale şi expunere la frig. Fata a murit din cauza unui şoc hipotermic şi a unor tulburări de dinamică respiratorie cauzate de un traumatism toracic”, a precizat şeful SML pentru „adevarul.ro”.

Mai mult, acesta a adăugat că este greu de spus dacă Adrian Iovan ar fi supravieţuit dacă echipa de salvare ar fi ajuns mai devreme, însă în cazul Aureliei Ion ar fi fost şanse.

„Cel puţin în cazul studentei, cred că ar fi avut şanse de supravieţuire, în situaţia în care era descoperită repede. Nu aş putea face o cuantificare în timp”, a declarat Gheorghe Vieru.

La acţiunea de salvare au participat salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici.

Medicul Zamfir a precizat că la faţa locului a ajuns mai întâi un pădurar care fusese anunţat, apoi au venit localnicii, după care a venit SMURD-ul. El a explicat că în zona în care aceştia se aflau nu se putea ajunge decât pe jos. 

Un pădurar, cel care ajuns prima oară la epavă

Epava avionului a fost găsită prima oară de un pădurar, după mai bine de cinci ore de la producerea accidentului. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Ulterior, aproape 400 de săteni din localităţile din zonă au venit la locul cu pricina pentru a încerca să îi ajute pe răniţi. Unul dintre localnici a declarat pentru „Adevărul” că după ce a văzut ce se întâmplă la televizor, el împreună cu mai multe persoane au hotărât să se alature echipajelor de urgenţă.

„Am văzut la televizor ce tragedie se întâmplă, am ieşit în drum şi am vorbit cu alţi săteni să venim ca să le dăm oamenilor o mână de ajutor. Nu am văzut avionul, dar am pornit cu toţii, împreună cu pădurari şi cei de la Salvamont pe munte. Am găsit răniţii la o distanţă mare de avion”, a spus Alexandru Roşu, localnic.

Autorităţile au ajuns la faţa locului după mai bine de şase ore, moment în care au preluat răniţii şi s-au transportat către maşinile SMURD.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, a precizat, marţi, că în cazul operaţiunii de salvare declanşată în urma accidentul aviatic care a avut loc luni în Munţii Apuseni au existat „probleme foarte mari de comunicare” şi că din cauza legislaţiei, victimele nu au putut fi găsite mai repede. Pe de altă parte, Poliţia Română a precizat că sistemul de urmărire din dotare nu poate fi folosit decât cu acordul magistraţilor.

 Citeşte mai multe despre accidentul aviatic din Apuseni:

Lanţul slăbiciunilor care a ucis doi oameni în Munţii Apuseni

Mai mulţi şefi de instituţii, dar şi un secretar de stat au fost schimbaţi din funcţii după ce raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi din cauza proastei coordonări a echipelor de salvare. Şeful Executivului a catalogat acţiunea de salvare ca fiind un „eşec total“.

„Unde nu-i cap, vai de … victime”, sau de ce s-a murit în Apuseni. Jumătăţi de măsură în cazul vinovaţilor

Victimele accidentului din Apuseni au murit de frig, au stabilit legiştii. Evident, dacă ar fi fost localizaţi şi preluaţi mai repede ar fi avut şanse să supravieţuiască. Bâlbâielile autorităţilor au fost amendate, miercuri, de Guvern. Însă cu jumătăţi de măsură. Şefii ROMATSA, IGSU şi un secretar de stat din MAI au fost demişi. „Patronii” lor politici sunt, însă, bine mersi.

Petiţie online pentru demiterea tuturor responsabililor de accidentul aviatic în care au murit Aura Ion şi Adrian Iovan

Românii au iniţiat o petiţie online pentru demiterea tuturor celor responsabili de tragedia din Munţii Apuseni, în care şi-a pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi rezidenta Aura Ion.

Victimele accidentului aviatic sunt bine, dar pot apărea oricând complicaţii. „Nu pot fi transferaţi, nici măcar cu maşina“

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri după-amiaza, că pacienţii au fost reevaluaţi de medici de la toate specialităţile şi că, momentan, starea lor este una bună şi că nu vor transferaţi din Cluj.

Ghid de supravieţuire în situaţii critice: cum se puteau salva cei implicaţi în accidentul aviatic din Apuseni 

Accidentul aviatic din munţii Apuseni în care a murit Adrian Iovan dovedeşte că în ciuda tehnologiei disponibile, oamenii încă n-o folosesc la potenţialul real. „Tech Adevărul“ îţi prezintă acele aplicaţii şi trucuri pe care ar trebui să le foloseşti şi ştii pentru a te asigura că mereu ai cele mai mari şanse să fii descoperit de salvatori.

Radu Stroe, ministrul care ar trebui demis pentru bâlbâieli în accidentul aviatic: „Nu demisionez“

Reacţia ministrul de Interne Radu Stroe în urma accidentului aviatic din munţii Apuseni poate fi rezumată astfel: bâlbe, gafe şi declaraţii contradictorii. Radu Stroe este ministrul care nu şi-a asumat nimic, dar care nu se gândeşte la demisie. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în mandatul meu", a spus ministrul. Surse din Guvern afirmă că se pregăteşte debarcarea lui Stroe, care, în acest moment este la Palatul Victoria alături de Crin Antonescu.

Ponta: „Intervenţia de luni a fost un eşec”. Acesta cere înlocuirea şefului STS. Un şef din MAI a fost demis, iar cei de la IGSU şi ROMATSA au demisionat

Secretarul de stat din MAI Cătălin Chiper a fost demis iar şefului STS, Marcel Opriş este la un pas de a părăsi fotoliul pe care îl ocupă. De asemenea, şefii ROMATSA şi IGSU au decis să demisioneze astăzi după ce Victor Ponta a prezentat concluzia raportului în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Premierul nu a spus însă nimic despre ministrul de Interne, Radu Stroe, cel care s-a întrecut într-o serie de gafe după prăbuşirea avionului.

Pagină de Facebook în memoria studentei moarte în accidentul aviatic din Apuseni. MApN a avansat-o post-mortem

Aurelia Ion, studenta care a murit în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, are începând de marţi, o pagina de Facebook intitulată „Respect Aura Ion”. Pagina a adunat în 24 de ore peste 20.000 de fani. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că tânăra va fi avansată post-mortem la gradul de locotenent şi că va fi înmormântată cu onoruri militare.

Accidentul din Apuseni, relatat de una dintre victime. Medicul Zamfir: „Am acordat ajutor cui am putut. Iovan era prins între fiare“

Medicul Radu Zamfir, coordonatorul echipei medicale care a plecat să facă prelevarea de organe luni, a făcut mărturii şocante despre experienţa pe care a trăit-o după accidentul de avion din Munţii Apuseni

Poveştile eroilor din Apuseni. Cum au reuşit oamenii simpli să doboare tot sistemul

O armată de sute de oameni a luat muntele la picior, luni după-amiază, până după miezul nopţii, pentru a recupera victimele tragediei aviatice din pădurea de pe Vârful Pietreasa, aflat în judeţul Alba, la limita cu Clujul. Câţiva dintre ei au mobilizat voluntarii, au coordonat căutările şi i-au găsit pe morţi şi pe răniţi înaintea echipelor oficiale

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite