Adina Florea, declaraţie după înscrierea la un alt concurs, în timp ce aşteaptă un răspuns pentru DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Adina Florea a anunţat joi că şi-a depus candidatura pentru postul de procuror din cadrul Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, însă va opta pentru funcţia de şef al DNA, dacă în final i se va valida această numire.

„Voi candida pentru funcţia de procuror de execuţie, nu pentru procuror-şef (al Secţiei de anchetare a magistraţilor, n.r) m-am înscris, ci pentru procuror de execuţie. Eu sunt procuror de execuţie. Ce fac acum la Constanţa, dacă voi fi admisă la Bucureşti, voi face la Bucureşti. E acelaşi lucru. Nu se schimbă cu nimic statutul meu profesional, sunt procuror. Procuror pot fi la Constanţa, pot fi la Bucuresti, pot fi la Braşov, pot fi la Cluj, nu e niciun fel de problemă. Astăzi pot fi la Constanţa, dacă mi se acceptă candidatura ca urmare a acestui interviu, va urma o activitate de procuror de execuţie la Bucureşti în cadrul acestei secţii. În măsura în care mi se va accepta candidatura la DNA, îmi voi continua activitatea la DNA, nu pot să mi-o continui şi colo şi colo, n-am cum, nu se poate. Este o funcţie de execuţie aceasta, iar candidatura pentru DNA este pentru o funcţie de conducere, nu are nicio legătură una cu alta. Sunt total diferite”, a declarat procurorul Adina Florea, potrivit Mediafax.

Procurorul Florea a mai precizat că, până la admiterea candidaturii pentru şefia DNA, va rămâne pe postul de execuţie: „Odată admisă candidatura, merg la DNA, dar până la admiterea candidaturii îmi exercit activitatea de procuror de execuţie”.

Candidaţii pentru funcţiile de procuror-şef şi cele de execuţie pentru Secţia de anchetare a magistraţilor vor susţine vineri interviurile în faţa comisiei Consiliului Superior al Magistraturii. Printre candidaţi se numără şi propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA, Adina Florea. Florea a primit aviz negativ din partea procurorilor CSM privind postul de conducere din DNA.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, despre numirea Adinei Florea la şefia DNA că nu va permite ca România să facă paşi înapoi împotriva luptei anticorupţie şi a cerut o verificare privind legalitatea propunerii, având în vedere avizul negativ de la CSM.

"România nu poate face paşi înapoi împtriva corupţiei şi nu voi accepta asa ceva. Pentru asta DNA are nevoie în fruntea sa o persoana independentă. Nu e posibil să facem paşi înapoi, unde România înregistrase paşi pozitivi. Avem un aviz negativ de la CSM care conţine lucruri care trebuie să ne dea de gândit. Până atunci am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Dar nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas în spate în lupta împotriva corupţiei", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles întrebat despre numirea la şefia DNA a Adinei Florea. 

Cinci procurori se luptă pentru şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Cinci candidaţi s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, iar trei s-au arătat interesaţi de ocuparea posturilor de execuţie de procuror în cadrul acestui serviciu .

Pentru funcţia de procuror - şef s-au înscris loan Viorel Cerbu, Elena Iordache, Iuliana Magdalena Olteanu, Florina Piloş, şi Florena Esther Sterschi. Funcţiile de execuţie sunt vizate de Codruţa Simona Chindea,  Adina Florea şi Sorin Eugen Iaşinovschi.   

Toţi aceşti candidaţii vor susţine în cursul zilei de vineri interviurile la sediul la Consiliului Superior al Magistraturii. 

Reamintim că, procurorii care vor să facă parte din Secţia de investigare a magistraţilor trebuie să aibă 18 ani vechime efectivă în funcţia de procuror, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi să aibă cel puţîn gradul de parchet de pe lângă Curte de Apel. Concursul este prevăzut dintr-un interviu transmis în direct, susţinut în faţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii; o evaluare a activităţii din ultimii 5 ani şi o evaluare a unor acte întocmite de candidaţi din ultimii 3 ani de activitate. La interviu pot participa procurorul şef al Secţiei şi un psiholog, care pot pune întrebări candidaţilor. Este interzisă delegarea sau detaşarea de procurori în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care va funcţiona cu 15 oameni.

Procurorul şef al Secţiei este numit în funcţie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în urmă unui concurs care constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere respective, urmărindu-se competenţele manageriale, capacitatea de a-şi asumă decizii şi responsabilităţi, competenţele de comunicare şi rezistenţa la stres precum şi integritatea candidatului şi evaluarea activităţii sale că procuror. Acesta este numit în funcţie pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, iar procurorii simpli pot ocupă posturile timp de 3 ani cu posibilitatea continuării activităţii în cadrul secţiei pentru o perioada totală de cel mult 9 ani.

Comisia de concurs va fi formată din 3 membri judecători, care fac parte din Secţia pentru judecători a CSM şi un membru procuror.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie va face parte din Parchetul General şi se va ocupa cu anchetarea judecătorilor şi procurorilor care comit infracţiuni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite