VIDEO Oana Popescu, analist de politică internaţională, despre alegerile din Moldova: „Pentru România este un vot care determină securitatea regională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Popescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Oana Popescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Oana Popescu, analist de politică internaţională şi colaborator „Foreign Policy România”, Dan Nicu, analist politic specializat pe spaţiul ex-sovietic, şi Elena Dumitru, corespondent „Adevărul” la Chişinău, au comentat la cald alegerile din Republica Moldova şi viitorul acestei ţări.

Primele rezultate oficiale parţiale ale alegerilor din Republica Moldova vor fi făcute publice abia la ora 23.00 şi nici un institut de sondare a opiniei publice nu şi-a asumat realizarea unui exit-poll după ce, la ultimele alegeri, erorile au fost de peste 10%. 

Declaraţii:

Oana Popescu: Potrivit sondajelor, pe primul loc este Partidul Comunist, pentru ca proeuropenii să câştige, trebuie să sară peste 50%.

Este în dezavantajul Rusiei să continue impunerea embargoului. Rusia are instrumente de presiune, spre exemplu preţul scăzut la gaze şi posibilitatea de a lucra la ei.

Pentru România este un vot care determină securitatea regională. Interesul nostru nu este doar faţă de Republica Moldova fiindcă avem o istorie comună, este şi de a avea vecini europeni, vecini prosperi. Dacă vor câştiga comuniştii, vor încetini măsurile proeuropene.

Elena Dumitru: Peste 1,4 milioane de moldoveni au venit la vot din cei 3 milioane de votanţi. Lumea miza pe o prezenţă masivă la vot. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a anunţat că în cazul în care va fi nevoie, programul secţiilor de votare se mai poate prelungi cu încă două ore. Lumea se aşteaptă la manifestaţii în stradă indiferent de rezultatul alegerilor.

Dan Nicu: Armele Rusiei au fost utilizate pe tot parcursul acestui an, Rusia a făcut uz de capacităţile sale de a influenţa votul, mă refer la embargoul asupra fructelor şi altor produse alimentare. Rusia utilizează de obicei armele economice şi le utilizează cu eficienţă, spre exemplu gazele. Rusia se teme să nu piardă Republica Moldova .


Citeşte mai multe despre alegerile din Republica Moldova:

LIVE BLOG Alegeri Republica Moldova. Până la 18.30 au votat 1.429.778 de moldoveni (51,2%). E posibil să se prelungească procesul electoral cu două ore

Alegeri Republica Moldova. Vest sau Est, viitor sau trecut – sunt două opţiuni care stau astăzi, 30 noiembrie 2014, în faţa moldovenilor cu drept de vot. După o campanie electorală liniştită la început, dar plină de controverse pe ultima sută de metri, cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege deputaţii.

Basarabenii din România au votat. „Sper să scăpăm de retardaţi, corupţi, ţicniţi şi de toţi comuniştii împuţiţi”

Sute de cetăţeni moldoveni veniţi la studii sau stabiliţi în mai multe oraşe din România au mers duminică, 30 decembrie, la secţiile de vot amenajate în diverse locuri din ţară. Ei şi-au ales parlamentarii.

„Fiindcă şi aici o fost Moldova, cândva”. Urne, KGB-işti şi mitraliere. Transnistria la vot

Peste 211.000 dintre cei 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot locuiesc în Transnistria. Separatiştii nu le dau însă voie să organizeze secţii pe teritoriul controlat de ei, aşa că oamenii merg în satele apropiate pentru a vota. Asta dacă nu-i opresc miliţienii şi KGB-iştii. Duminică dimineaţă, drumurile Transnistriei erau înţesate de maşini de miliţie nistreană, iar KGB-iştii pândeau mai toate intersecţiile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite