A murit înecat cu o zi înainte de a pleca acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadavrul băiatului de 14 ani care s-a înecat la Costineşti a fost găsit ieri-dimineață. Cosmin Florian Duţă şi colegii săi s-au furişat din complexul unde erau cazaţi şi s-au dus să facă baie în mare, deși scăldatul era interzis.

Cosmin Florian Duţă, din Lipăneşti, Prahova, a venit la mare pe 31 august, împreună cu un grup de 50 de copii. Însoţiţi de cinci profesori, elevii erau cazaţi la complexul DVG, din staţiunea Costineşti. Duminică, în jurul orei 14.00, Cosmin, împreună cu trei colegi, au fugit să facă baie în mare.

Mai citiţi şi:

Un băiat de 16 ani a salvat doi copii, dar a intrat în comă

„Au plecat fără să o anunţe pe profesoră şi s-au dus pe o plajă neamenajată, în zona Forum, unde apa este foarte adâncă şi sunt foarte multe pietre. Femeia care se îngrijea de copiii din Lipăneşti, printre care era şi Cosmin, a declarat la poliţie că tinerii de care se ocupa, cinci la număr, au avut de ales între a rămâne în cameră şi a merge la cumpărături cu grupul. Au ales să stea în cameră şi au fugit să facă baie în mare", a declarat Dorel Răcaru, şeful Poliţiei Costineşti.

Colegii l-au văzut murind

În zona respectivă este interzisă îmbăierea şi mai multe pancarte anunţau până la mijlocul sezonului pericolul de pe acea porţiune de plajă. Pancartele cu avertizări au fost vandalizate, iar în iulie au dispărut de pe plajă. Colegii care-l însoţeau pe Cosmin l-au văzut cum se îneca şi au alergat repede la mal după ajutor. Martorii i-au alertat imediat pe salvamari, care au venit de pe o plajă alăturată şi au început să-l caute.

„Duminică am arborat steagul roşu, ceea ce înseamnă că nu avea voie să intre nimeni în mare. Nu s-a ţinut cont de avertizarea noastră şi s-a întâmplat nenorocirea", a spus Nichi Coitu, şeful salvamarilor din Costineşti.

Copilul a fost căutat duminică până la lăsarea întunericului, însă cadavrul său a fost descoperit ieri-dimineaţă, în jurul orei 8.30. „L-am găsit la aproximativ 30 de metri în larg, pe fundul mării. Avea braţele întinse, ca şi cum cerea ajutor", a declarat Nicu Serafim, salvamarul care a descoperit trupul băiatului.

Colegii şi profesorii însoţitori priveau trupul copilului întins pe targă, acoperit cu un cearşaf alb. La 20 de metri, înspre stabilopozi, tatăl vitreg al lui Cosmin plângea în hohote. Băiatul urma să plece acasă chiar ieri-dimineaţă.

Prima dată în tabără

image

Cosmin Duţă provenea dintr-o familie săracă din comuna prahoveană Lipăneşti. Băiatul trăia împreună cu mama sa, tatăl vitreg şi cei doi fraţi vitregi, de doi şi cinci ani, într-o casă cu două camere aflată în construcţie.

„Familia are o situaţie financiară dificilă. Mama se află în concediu de creştere a copilului, iar tatăl este şomer. Cosmin a fost ales, alături de alţi patru copii din comună, să plece într-o tabără organizată de Direcţia Judeţeană de Tineret, fără să suporte nicio cheltuială", ne-a declarat Viorel Nica, primarul din Lipăneşti.

Părinţii copilului au fost şocaţi când au aflat că băiatul lor s-a înecat. Au primit vestea chiar de pe telefonul lui Cosmin. „Mama copilului a leşinat când a auzit. A trebuit să chemăm salvarea", a spus primarul Viorel Nica.

Un elev foarte bun

Cosmin era un băiat cuminte, premiant, n-a jignit niciodată pe nimeni. El nu ştia ce înseamnă discotecă sau bar. Învăţa mereu. Era prima tabără în care mergea", a povestit cu lacrimi în ochi Ion Iordache, un prieten al familiei. Şi directoarea Şcolii „Zamfira", Luciana Nica a rămas surprinsă de tragedia care s-a abătut asupra familiei:

„Era un băiat bun, liniştit, cuminte şi nu le crea niciodată probleme cadrelor didactice. A terminat clasa a VII-a cu media 9,11. Probabil că a fost influenţat de alţi colegi să se aventureze. Toţi profesorii şi colegii de clasă sunt alături de familie." ; A contribuit Camelia Năstase

"Mama copilului a leşinat când a auzit. A trebuit să chemăm salvarea."
Viorel Nica
primar

Din clasă,prin tribunale

A trecut mai bine de un an de când neglijenţa profesoarei Elisabeta Mincior a dus la decesul a doi elevi din comuna ieşeană Coropceni. Deşi trebuia să supravegheze numai şase copii în tabăra organizată anul trecut la Eforie Sud, profesoara a preferat să fotografieze un castel de nisip.

Ea i-a pierdut din atenţie pe Mirel Enache (14 ani) şi Andrei Roşu (13 ani), care voiau să intre în mare. Din cauza apelor agitate, cei doi copii au fost înghiţiţi de valuri. Elisabeta Mincior e cercetată penal pentru ucidere din culpă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite