Şeful Jandarmeriei Române: N-am făcut decât să-mi iubesc ţara, să cred în Dumnezeu şi în camarazii mei. Cei care au greşit vor plăti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima reacţie publică a forţelor de ordine după incidentele de la mitingul diasporei, inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoş, a făcut un apel la calm. El a spus că jandarmii şi-au făcut doar datoria. În ceea ce-l priveşte, Cucoş a spus că nu-şi va da demisia. El nu a prezentat nicio scuză celor bătuţi şi gazaţi de jandarmi.

„N-am făcut decât să-mi iubesc ţara, să cred în Dumnezeu şi în camarazii mei. Sunt mândri de ei. Cei care au greşit vor plăti, să lăsăm anumite instituţii să-şi facă treaba. Aceşti jancarmi sunt aceiaşi care au fost la inundaţii, i-au scos pe oameni din zăpadă. Mă aflu în următioarea situaţie: am absolvit un examen, iar acum este necesar avizul CSAT. Este o procedură care durează. Aştept ca acest parcurs procedural să se încheie. Vă asigur că jandarmii şi-au făcut datoria şi îşi merită respectul nostru“, a declarat şeful Jandarmeriei.

Iohannis refuză numirea lui Cucoş la şefia Jandarmeriei

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Ministerul de Interne i-a trimis şefului statului propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a numirii colonelului Cucoş Gheorghe-Sebastian în funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române. De asemenea, se precizează că documentaţia referitoare la propunerea de avizare a numirii ofiţerului în funcţia menţionată se află în lucru la Secretariatul CSAT.

„Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piaţa Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind numirea colonelului Cucoş Gheorghe-Sebastian în funcţia de inspector general să se realizeze după pronunţarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei şi deciziei CSAT în cadrul unei viitoare şedinţe, luând în considerare şi concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, se precizează în comunicat administraţiei prezidenţiale.

Sebastian Cucoş a avut deja două interimate la şefia Jandarmeriei de câte şase luni, iar potrivit legii el nu mai poate beneficia de un al treilea interimat. Drept pentru care ministrul de Interne a cerut CSAT numirea în funcţie. Până în acest moment, CSAT-ul nu şi-a dat avizul cu privire la numire a lui Sebastian Cucoş. 

Ministrul Internelor şi Jandarmeria se contrazi cu Parchetul Militar

Prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu a declarat marţi că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor de vineri seară, când au avut loc violenţe, contrazicând-o astfel pe ministrul de Interne Carmen Dan, care afirmase că intervenţia s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror militar, care s-a aflat în Piaţă. 

„Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din Centrul mobil de comandă înaintat. Vreau să vă comunic faptul că în data de 11 august, după-amiaza, s-a primit o solicitare din partea Direcţiei Jandarmeriei a Municipiului Bucureşti. S-a şi răspuns, în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din Centrul de comandă mobil înaintat excede competenţelor profesionale şi deontologiei", a precizat Ionel Corbu.

La scurtă vreme de la aceste declaraţii Jandarmeria Română a comunicat că vineri seara în Piaţa Victoriei a fost prezent procurorul militar Bogdan Pîrlog. 

„În data de 10 august, în Piaţa Victoriei, pe timpul asigurării şi restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pîrlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei fiind prezent  în intervalul orar 17.00-04.00 atât în punctul de comandă înaintat cât şi în zona dispozitivelor alaturi de reprezentanţii Jandarmeriei, Poliţiei şi autorităţilor publice centrale şi locale”, a transmis marţi Jandarmeria Capitalei. Ca dovadă, Jandarmeria a făcut public un proces verbal semnat de procuror pe 11 august. 

Locotenent-colonelul Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar Bucureşti, cel despre care Jandarmeria Română a susţinut că a făcut parte din dispozitivul care a coordonat intervenţia jandarmeriei, a explicat că nu a fost la centrul de comandă, ci că s-a oprit în Piaţa Victoriei în drum spre casă.

„La ora 17 am plecat de la birou şi m-am îndreptat spre acasă. Undeva în jurul orei 18 am fost acolo pentru prima dată (....) În zonă mă aflam când a început să se dea cu lacrimogene. Nici măcar nu s-a pus problema să îi temperez sau să iau vreo măsură cu privire la ei pentru că nu e treaba noastră. Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuţie şi nu avem ce căuta în a coordona şi nici nu am făcut aşa ceva. Nu există ‘a supraveghea'”, a declarat magistratul pentru cotidianul Libertatea.

Mai mult, magistratul a subliniat că procesul verbal publicat de Jandarmerie (este publicat mai jos în ştirea de faţă - n.r.) nu este procesul verbal de sesizare din oficiu. „Acel înscris publicat nu este procesul verbal de sesizare din oficiu. Puteţi să-i întrebaţi de unde au fost şi ce au avut. Procesul verbal s-a încheiat la ora patru dimineaţa, atunci când s-a încheiat tot, în momentul în care am avut reprezentarea întregului demers prin ce am perceput personal. Nu puteam la acel moment să fiu în 100 de locuri şi nici nu aveam un sistem de monitorizare la dispoziţie”, a declarat Bogdan Pirlog pentru Libertatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite