Şase întrebări-cheie despre deconspirarea lui Turcescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea politică a fost dinamitată de mărturia jurnalistului Robert Turcescu, potrivit căreia acesta ar fi fost ofiţer sub acoperire. Însă dincolo de emoţia „dezvăluirii”, care nu a fost probată nicicum, rămân câteva întrebări ale căror răspunsuri pot spune cât adevăr este în această poveste

Jurnalistul Robert Turcescu a postat duminică la prânz, pe blogul personal, un text intitulat „Mărturisire şi spovedanie“  în care pretinde că ar fi fost „locotenent-colonel sub acoperire“ – fără să ofere niciun indiciu privind perioada sau serviciul secret pentru care ar fi lucrat.

Iată textul integral: „Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor“.

În sprijinul textului său, Turcescu a prezentat pe blog şi copii xerox după câteva documente: trei pagini dintr-un livret militar pe care figurează fotografia şi numele său şi fluturaşi de salariu din patru luni succesive, din perioada august-noiembrie 2012.

Duminică seara, Robert Turcescu a fost prezent ca invitat şi la o emisiune a postului B1TV, unde el însuşi lucrează, dar nu a rămas în studio decât un sfert de oră, răstimp în care a oferit o singură informaţie în plus: aceea că nu se pune problema ca blogul să-i fi fost spart de hackeri, că el a scris textul şi el a postat respectivele documente. În restul timpului cât a fost prezent în emisiune,
a perorat aceeaşi retorică mistico-sentimentală care, cu excepţia primei propoziţii, împănează şi întreg textul de
pe blog.

Subiectul a fost amplu dezbătut de presă, iar mulţi comentatori au tras concluzia că, dată fiind natura documentelor prezentate de Turcescu, acesta nu putea fi decât ofiţer acoperit al Direcţiei de Informaţii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. M inisterul Apărării a emis un comunicat în care a făcut oficial precizarea că „nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect“. La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că „nu l-au surprins“ mărturisirile jurnalistului Robert Turcescu, arătând că „cine seamănă vânt culege furtună“ şi avertizând că acest lucru este valabil şi pentru alţi apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu.

Şi totuşi, Robert Turcescu a lăsat în urmă câteva indicii care, analizate cu atenţie, pun sub un serios semn de întrebare sinceritatea mărturisirii sale. Unele dintre ele au fost deja sesizate de internauţi sau de alţi gazetari care au comentat subiectul.

image

1. Risc penal sau o minciună convenabilă?

Noul Cod Penal, la articolul 303, pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani „divulgarea, fără drept, a unor informatii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu“. Iar Legea 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate precizează, la articolul 36, că “Persoanele fizice cărora le-au fost încredinţate informaţii clasificate sunt obligate să asigure protecţia acestora, potrivit legii” şi că  “Obligaţiile prevăzute la alin. (1) se menţin şi după încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau profesionale, pe întreaga perioadă a menţinerii clasificării informaţiei“.

image

Cum calitatea de ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii este clasificată în categoria secret de stat, rezultă, din coroborarea celor două texte de lege, că persoana care divulgă faptul că este sau a fost ofiţer acoperit, dacă acest lucru este şi adevărat, riscă serioase consecinţe penale. Pe cale de consecinţă, singura situaţie în care o persoană nu riscă nimic penal dacă afirmă că este sau a fost ofiţer acoperit e cea în care persoana respectivă spune prin asta un neadevăr. Rămâne de văzut dacă Robert Turcescu şi-a asumat un risc penal sau pur şi simplu a spus un neadevăr când şi-a asumat calitatea de ofiţer acoperit.

2. Ce relevanţă are livretul militar?

Documentul pe care l-a prezentat Robert Turcescu ca fiind livretul său militar nu constituie, în sine, o dovadă de apartenenţă prezentă sau trecută la vreun serviciu secret. Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat că livret militar nu posedă ofiţerii activi, ci doar rezerviştii. Iar Robert Turcescu nu mai este nici măcar rezervist, din anul 2012, când i-a fost retrasă această calitate pe care o primise în 2010 în condiţii dubioase, fără să fi fost înştiinţat de către MApN.

Pe de altă parte, senatorul PSD Daniel Savu, fost ofiţer SRI între anii 1992 şi 1999, a declarat pentru site-ul stiri­pesurse.ro că este exclus ca un ofiţer acoperit, trecut în rezervă, să primească acte militare de identitate, cum e livretul militar, sau ca acesta să primească
solda pe bază de fluturaş.

3. Ce e cu fluturaşii de salariu?

Un alt set de documente postate pe blog sunt patru fluturaşi de salarizare, datând din perioada august-noiembrie 2012, din care rezultă că titluarul lor ar fi primit sume în jur de 2.400 de lei lunar. Nici aceşti fluturaşi nu reprezintă în sine o dovadă de apartenenţă la servicii secrete, întrucât lipsesc numele instituţiei plătitoare, numele beneficiarului şi codul său numeric personal. Singura menţiune care indică faptul că beneficiarul este un cadru militar este precizarea că „solda este confidenţială“. Dar aşa cum au fost prezentaţi, aceşti fluturaşi pot fi ai oricărui cadru militar activ.

4. Al cui e Codul Numeric Personal

Livretul militar prezentat de Robert Turcescu are trecut codul numeric personal 1-75-05-03-40-4261. Site-urile de validare a CNP-urilor îl atestă ca fiind un CNP valid, care aparţine unei persoane de sex masculin, născută pe 3 mai 1975 şi domiciliată în Bucureşti în momentul atribuirii. Acesta însă nu este CNP-ul real al lui Robert Turcescu, după cum figurează acesta în Monitorul Oficial, în secţiunea în care se înregistrează societăţile comerciale. Corespunde doar sexul masculin (1) şi data naşterii (75-05-03). Judeţul nu este Bucureşti (40), ci Argeş (03), iar ultimele patru cifre sunt cu totul altele.

În emisiunea de duminică seara, Robert Turcescu a fost întrebat dacă CNP-ul de pe livretul militar corespunde cu al său, dar a evitat cu dibăcie să răspundă.

5. De unde e fotografia?

Internauţii care au comentat subiectul au observat că, deşi alterată prin xerocopiere, fotografia de pe livretul militar este identică cu fotografia de prezentare de pe blogul jurnalistului şi care provine dintr-o galerie foto realizată pe vremea când Turcescu lucra la Realitatea TV. Or, instituţiile care emit documente de identitate îşi efectuează propriile fotografii.

6. Ce însemnătate are data avansării în grad?

În copia de livret militar prezentată pe blog, apare ca dată a a avansării la gradul de locotenent-colonel a lui Robert Turcescu ziua de 14 aprilie 2010. Aceasta este o zi cu semnificaţie tristă pentru Robert Turcescu, întrucât este exact data la care Ministerul Apărării Naţionale, fără să-l înştiinţeze, i-a atribuit gradul de locotenent-colonel în rezervă, deşi el nu efectuase nici măcar stagiul militar. Doi ani ma târziu, în vara lui 2012, izbucnea un imens scandal prin publicarea unei liste de personalităţi publice care primiseră grade militare fără să fi avut cunoştinţă de aşa ceva. Printre acestea se afla şi Robert Turcescu, care a rămas de atunci cu porecla Colonelul. Tot în vara lui 2012, gradul i-a fost retras.

Robert Turcescu nu a putut fi contactat pentru a comenta observaţiile de mai sus, întrucât de duminică seara şi-a ţinut telefonul închis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite