Început de campanie electorală: Trei miniștri, găsiți incompatibili de ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru demnitari, ministrul Transporturilor, ministrul delegat pentru Dialog Social, ministrul Turismului și Secretarul general adjunct al Guvernului, au fost găsiți incompatibili de Agenția Națională de Integritate. Cei trei miniștri riscă să-și piardă funcția pe care o exercită.

Toți cei patru demnitari au fost găsiți incompatibili, întrucât au îndeplinit și alte funcții în perioada în care au exercitat demnități publice.

Cei patru demnitari sunt acuzați că ar fi încălcat legislația privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor 84), alin.1), lit. c) și alin. 2), precum și art. 86, alin.1) din Legea nr. 161/2003, „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) funcţia de (…) administrator (…) la societăţile comerciale (…). Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) - i)”.

Liviu Pop, acuzat că ar fi avantajat patrimonial FSLI

Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

În urma evaluărilor demarate la data de 6 iunie 2012, s-au constatat indicii referitoare la posibila comitere a infracţiunii de conflict de interese în materie penală şi a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, de Liviu Pop, întrucât, în execitarea prerogativelor de ministru al Educaţiei a emis, cu nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii, Ordinul numărul 4.271, care obligă statul să reţină cotizaţia sindicală, respectiv să o vireze ulterior sindicatelor din învăţământ, efectuând acte de administrare în numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţmânt.

Potrivit comunicatului emis de ANI, Liviu Pop, numit în funcția de ministru pe 15 mai, a demisionat din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ abia pe 17 mai.

Ulterior numirii în funcţia de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a emis Ordinul 4.271/29 mai 2012 de modificare a Ordinului comun 4.576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţămant, inclusiv de FSLI, instanţele de judecată pronunţându-se în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.

Astfel, Liviu Pop, în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

"Este o decizie politică, o aberație", a declarat vineri dimineața pentru Realitatea TV Liviu Pop. ”Este o chestiune electorală, aștept cu interes argumentele ANI”, a mai spus Pop.

ANI: Silaghi nu poate justifica aproape 46.000 de euro

 Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica aproximativ 46.000 de euro din avere, bani obţinuţi în ultimele cinci luni, astfel că Agenţia Naţională de Intergritate a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor, dar şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea, informează ANI.În urma evaluărilor demarate la data de 23 iulie 2012, s-a constatat existența unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro), între modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada 07.05.2012 - 15.10.2012 de ministrul Transporturilor și Infrastructurii.

Potrivit ANI, între 7 mai și 15 octombrie, Silaghi și soția sa au realizat venituri salariale în cuantum de 24.872 Lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 231.670 Lei, rezultând o diferență nejustificată de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro).

Ministrul Turismului ar fi încasat bani și din alte surse de când a fost numit în funcție

Ministrul Turismului, Eduard Hellvig, a fost găsit incompatibil de ANI, fiindcă pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

Eduard Hellvig: Sunt nevinovat. ANI a intrat în campanie electorală

Potrivit comunicatului emis de ANI, Hellvig a îndeplinit simultan, atât funcția de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât și funcția de Director în cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L, lucru interzis de lege. ANI susține că ministrul Turismului a încălcat dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) și art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

De asemenea, până la data de 31 octombrie 2012, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) și art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Deși ANI a luat act de faptul că Hellvig a negat că ar fi condus SINTEZIS BIROTICA S.R.L, instituția de integritate susține că Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a comunicat Agenției faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31 octombrie.

Totodată, ANI susține că Hellvig a fost angajat pe funcția de cercetător în științe politice în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., societate care nu se încadrează în categoria societăților care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanței nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Inspecției Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între EDUARD RAUL HELLVIG și  S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.

”Înainte de a fi ministru, am fost cercetător în instituția respectivă. Când am devenit ministru, m-am suspendat din acea funcție. Nu e nicio stare de incompatiblitate”, a afirmat Eduard Hellvig pentru Antena 3.

”N-am primit o adresă oficială prin care să fiu informat că sunt incompatibil. Am primit pe 15 octombrie că sunt suspectat de incompatibilitate, am prezentat dovezi clare și așteptam un punct de vedere de la ei. Se pare că l-am primit”, a mai spus Hellvig.

”În Romania, există persoane care n-au mai multe conturi. Familia are un singur cont și un singur card. Eu sunt titularul contului. Soția mea fiind angajată ca director medical, când i s-a solicitat un cont, a dat contul familiei. (...) Puteau să ceară un extras de la bancă”, a adăugat ministrul Turismului.

Secretarul general adjunct al Guvernului, incompatibil

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.

Mihalache: Îl dau în judecată pe şeful ANI, această jigodie frustrată numită Horia Georgescu

În urma evaluărilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat că Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10.05.2012 – 08.06.2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de Secretar General Adjunct al Guvernului, cât și funcția de administrator în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) și alin. 2), precum și art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.

"Este decizie eronată, o prostie! Agenţia Naţională de integritate funcţionează sub influenţă politică. Este o hărţuială politică a unui individ fustrat. Am urmat toate demersurile şi dacă va mai fi nevoi, voi mai urma şi altele până când îmi fac dreptate. O să le fac cadou un abac celor din conducerea ANI, astfel, dacă nu se descurcă să facă calucle, să îl folosească la numărat", a spus Dan Mihalache.

Ponta le cere demnitarilor să explice și să conteste verdictele ANI

Premierul Victor Ponta a cerut celor patru demnitari găsiţi incompatibili de ANI să demareze toate procedurile legale permise pentru a-şi prezenta punctul de vedere în apărarea acuzaţiilor ce li se aduc.

„Din primele date, am constatat că sesizările nu se referă la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor în cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut", a precizat Ponta. Cu toate acestea, premierul nu exclude ca cei patru să fie înlăturaţi din echipa guvernamentală în cazul în care acuzaţiile se vor dovedi întemeiate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite