În timp ce Fiscul luptă să recupereze prejudiciul de milioane de lei din dosarul Tracia Asesoft, generalul Dan Grigoriu primeşte despăgubiri de la ANRP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiscul nu a recuperat niciun leu din prejudiciul de peste 1,7 milioane de lei din dosarul Tracia Asesoft
Fiscul nu a recuperat niciun leu din prejudiciul de peste 1,7 milioane de lei din dosarul Tracia Asesoft

Fiscul nu a recuperat niciun leu din prejudiciul de peste 1,7 milioane de lei din dosarul Tracia Asesoft în care Curtea de Apel Bucureşti a constatat prescrierea acuzaţiilor aduse fostului parlamentar Sebastian Ghiţă şi generalului SRI (r) Dan Constantin Grigoriu, însă i-a obligat la plata prejudiciului. Însă, ANRP îi da generalului Grgoriu, care a cumpărat nişte drepturi litigioase, despăgubiri de zeci de milioane de lei.

În condiţiile în care statul român, prin ANAF, se chinuie prin instanţe de un an şi jumătate să recupereze prejudiciul din dosarul Tracia Asesoft, Autoritatea naţională de restituire a proprietăţilor (ANRP) îi acordă despăgubiri fostului generalul SRI, scrie Hotnews citând România Curată.

Generalul a fost anchetat în celebrul dosar Jimbolia din anii '90 privind încălcarea embargoului cu fosta Iugoslavie şi într-unul din dosarele Bancorex.

Dosarul Jimbolia a fost închis de procurorul Viorel Cerbu, cel care, un deceniu mai târziu, la DNA, s-a mărginit să ancheteze doar un dosar ANRP, cu un pion, vicepreşedintele Remus Baciu. Restul dosarelor ANRP au fost instrumentate abia după ce la şefia DNA a venit Laura Codruţa Kovesi, iar procurorul Cerbu a plecat la DIICOT. Coincidenţă sau nu, fosta şefa a DIICOT Alina Bica a fost arestată într-unul dintre dosarele ANRP, mai arată sursele citate.

Numele generalului SRI (r) Dan Grigoriu apare şi în dosarul lui Vasile Blaga. Grigoriu ar fi unul dintre intermediarii şpăgii de 700.000 de euro primite de Blaga. 

În 2002, Sebastian Ghiţă - pe atunci un tânăr de 23 de ani - şi alte 8 persoane au fost acuzaţi că au făcut comerţ cu produse petroliere, fără să plătească taxa de drum, celebra taxa Băsescu. Printre inculpaţi s-a numărat şi generalul SRI (r) Dan Constantin Grigoriu, patronul companiei Tracia Internaţional.

Procesul Tracia Asesoft a durat până anul trecut când Curtea de Apel Bucureşti a constatat că acuzaţiile penale s-au prescris, însă i-a obligat pe inculpaţi să plătească prejudiciul de 1,7 milioane de lei. 

România Curată a întrebat ANAF dacă a respectat decizia judecătorilor şi a recuperat prejudiciul de peste 1,7 milioane de lei la foştii inculpaţi din dosarul Tracia Asesoft. Deşi a trecut un an şi jumătate de la decizia instanţei, Fiscul nu a recuperat niciun leu, însă susţine că a demarat procedurile de executare.

Pe 10 octombrie, Tribunalul a respins cererea generalului Grigoriu de suspendare a executării. El a contestat executarea Fiscului şi are termen pe 6 noiembrie la Judecătoria sectorului 1.

În loc să îi ia, statul îi da generalului Dan Grigoriu

Interesant este că, deşi statul român, prin ANAF, se chinuie de un an şi jumătate să recupereze banii de la foştii inculpaţi din dosarul Tracia Asesoft, printre care şi generalul SRI (r) Dan Grigoriu, tot statul român, prin altă instituţie de această dată - Autoritatea naţională pentru restituirea proprietăţilor ANRP - îi da bani generalului. Acesta a cumpărat drepturile litigioase pentru 3 terenuri din Târgovişte şi Otopeni şi acum primeşte bani de la stat. A primit peste 68 de milioane de lei. 

Citeşte restul articolului pe România Curată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite